Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την Ουκρανία λόγω του πολέμου. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 9% του πληθυσμού της χώρας πριν από την 24η Φεβρουαρίου είναι πρόσφυγες.
O χάρτης αποτυπώνει τους συνολικούς αριθμούς των προσφύγων από την Ουκρανία, ανά γειτονική χώρα υποδοχής, από τις 24 Φεβρουαρίου και εφεξής, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα και δημοσιευμένα στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Σε Πολωνία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουγγαρία έχουν κατευθυνθεί οι περισσότεροι πρόσφυγες έως στιγμής, ενώ την επτάδα των γειτονικών χωρών υποδοχής συμπληρώνουν η Ρωσία, η Σλοβακία και η Λευκορωσία. Περισσότεροι από 300.000 χιλιάδες άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί σε «άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις 11 Μαρτίου 2022 για τελευταία φορά.
Τόσο στον παραπάνω χάρτη όσο και στον πίνακα που ακολουθεί, το άθροισμα των προσφύγων στις επιμέρους γειτονικές χώρες υποδοχής ενδέχεται να είναι ελαφρώς προσαυξημένο σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία λόγω επικαλύψεων στα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας όσον αφορά σε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι, αρχικά, έφτασαν σε μία χώρα υποδοχής και, στη συνέχια, διέσχισαν τα σύνορα προς άλλο τελικό προορισμό –όπως συμβαίνει μεταξύ Ρουμανίας και Μολδαβίας.
Εκθετική ήταν η αύξηση των εκτοπισμένων εκτός Ουκρανίας από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα το οποίο αποτυπώνει την εξέλιξη των προσφυγικών ροών αθροιστικά.
Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα έως τις 31 Μαρτίου 2022, ως αποτέλεσμα των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο χάρτης και τα γραφήματα ανανεώνονται διαρκώς με τα νεότερα στοιχεία κάθε φορά και είναι διαθέσιμα προς ενσωμάτωση σε τρίτες ιστοσελίδες. Το θέμα είναι μέρος του Παρατηρητηρίου του iMEdD για την Ουκρανία, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ.