Περισσότερα παιδιά έχουν σκοτωθεί σε 49 μέρες πολέμου στη Γάζα παρά σε όλες τις συρράξεις του πλανήτη κάθε χρόνο.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε από την ομάδα του iMEdD και είναι διαθέσιμο για αναδημοσιεύση με άδεια Creative Commons.
Περισσότερα από 6000 παιδιά έχουν σκοτωθεί σε 49 μέρες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Χτυπήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές, εγκλωβίστηκαν κάτω από τα συντρίμια κτιρίων, ακρωτηριάστηκαν από ρουκέτες που εξαπέλυσε ο Ισραηλινός στρατός μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία και σημαδότησε την έναρξη αυτής της σύγκρουσης. Παράλληλα οι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι υπολογίζονται πάνω από 35.000 με το 75% εξ αυτών να εκτιμάται πως αποτελούνται από γυναίκες και παιδιά, ενώ ασαφής παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων.
Τα τελευταία 15 χρόνια, τα παιδιά στη Γάζα ζουν υπό καθεστώς φόβου και συνεχούς αστάθειας. Έχουν βιώσει ήδη 5 μεγάλους πολέμους από το 2008 και πρακτικά, εκείνα που τώρα είναι 17 χρονών έχουν περάσει το μεγαλύτερο διάστημα της ζωή τους εν μέσω εχθροπραξιών.
«Περίπου ένα 1 παιδί σκοτώνεται κάθε 10 λεπτά στη Γάζα»
Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Σύμφωνα με τη UNICEF, τα παιδιά αποτελούν περίπου το μισό του συνολικού πληθυσμού της περιοχής. «Μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να στραφούν τα ένα εκατομμύριο παιδιά της Γάζας», δήλωσε η Catherine Russell, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF σε επίσκεψή της στην περιοχή σχεδόν πέντε εβδομάδες από την έναρξη της σύρραξης. «Καλώ για άλλη μια φορά όλα τα μέρη να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά προστατεύονται και βοηθούνται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Από τα στοιχεία που διατηρεί ο ΟΗΕ για τον αριθμό των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από το 2008 κι έπειτα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ στο πλαίσιο της κατοχής και της σύγκρουσης, προκύπτει ότι από την 7η Οκτωβρίου και μετά, έχει σκοτωθεί περίπου εξαπλάσιος αριθμός παιδιών από όσα είχαν σκοτωθεί συνολικά από το 2008.
Θραύσματα από τη Γάζα μετά τον πόλεμο του 2014
Στα τέλη του 2014, ταξίδεψα στη Λωρίδα της Γάζας για λογαριασμό μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα του Τύπου, η οποία δεν υπάρχει πλέον.
Αλλά και οι παρατηρήσεις της Catherine Russell κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 22 Νοεμβρίου, αναφέρουν ότι «ο αριθμός των θανάτων στην παρούσα κρίση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον συνολικό αριθμό των θανάτων κατά τη διάρκεια προηγούμενων κλιμακώσεων. Για λόγους σύγκρισης, συνολικά 1.653 παιδιά επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν σε 17 χρόνια παρακολούθησης και αναφοράς σοβαρών παραβιάσεων μεταξύ 2005 και 2022».
Η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children ανέδειξε ότι αριθμός των θανάτων παιδιών στη Γάζα (όπως ανακοινώνονται από τις επίσημες αρχές) ξεπέρασε τον ετήσιο αριθμό των παιδιών που σκοτώνονται σε πολεμικές συγκρούσεις παγκοσμίως τα τελευταία 4 χρόνια. Σύμφωνα με τις τεσσερις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα Παιδιά και τις Ένοπλες συγκρούσεις, συνολικά 2.985 παιδιά σκοτώθηκαν σε 24 χώρες το 2022, 2.515 το 2021 και 2.674 το 2020 σε 22 χώρες. Το 2019, σκοτώθηκαν 4.019 παιδιά σε 19 χώρες.
Μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να στραφούν τα ένα εκατομμύριο παιδιά της Γάζας
Catherine Russell, Εκτελεστική Διευθύντρια Διευθύντρια UNICEF
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει στη Γάζα, μία από τις πιο πυκνοκατοιμένες περιοχές του πλανήτη, παραπάνω 25.000 τόνους εκρηκτικών από την αρχή του πολέμου, ποσότητα ισοδύναμη με δυο πυρηνικές βόμβες, σύμφωνα με το Euro-Med Human Rights Monitor,
Η Λωρίδα της Γάζας έχει πληθυσμό περίπου 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων (εκτ.2023) σύμφωνα με το The World Factbook της CIA και το UNRWA. Ωστόσο σε πολλά μέσα αναφέρεται ότι είναι 2,2 ή και 2,3 εκατομμύρια.
Αυτός ο πληθυσμός ζει σε μια έκταση 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αντιστοιχεί σε πυκνότητα 5834 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Ερευνώντας εγκλήματα πολέμου: Τι είναι νόμιμο σε έναν πόλεμο;
Μια βασική επισκόπηση των νόμων που ισχύουν στις ένοπλες συγκρούσεις
Η βοήθεια των γιατρών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων
«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είμαστε μόνοι μας τώρα. Kανείς δεν μας ακούει... Το πρόβλημα είναι να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να εκκενώσουμε τα νεογνά γιατί έχουμε περίπου 37 με 40 πρόωρα μωρά», μαρτυρά ο Dr Mohammed Obeid στις 11 Νοεμβρίου, χειρουργός στο νοσοκομείο Al-Shifa, μέλος των Γιατρών Χωρίς Συνόρα, που παραμένουν ακούραστα πλάι στους ασθενείς τους με κίνδυνο της ζωής τους.
Κάποια από τα μωρά πέθαναν όταν οι θερμοκοιτίδες τους σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων, καθώς οι ιατρικές υπηρεσίες του νοσοκομείου κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια επίθεσης του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας. Τις επόμενες μέρες η UNICEF σε συνεργασία με τον Παγκοσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (Palestine Red Crescent Society) πραγματοποίησαν επιχείρηση διάσωσης 31 πρόωρων βρεφών και μεταφοράς τους σε νοσοκομείο του νότου υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.
Οι οικογένειες της περιοχής μετρούν θύματα με τόσους μεγάλους ρυθμούς που κάποιοι γονείς στη Γάζα έφτασαν στο σημείο να γράφουν τα ονόματα των παιδιών τους στα σώματά τους, ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν, όπως δήλωσε στο CNN o Dr. Abdul Rahman Al Masri, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Al-Aqsa Martyrs. Ενώ οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ανέφεραν ότι ο αριθμός των παιδιών χωρίς επιζώντα μέλη της οικογένειας που φτάνουν για ιατρική περίθαλψη είναι τόσο υψηλός που ένα νέο ακρωνύμιο έχει επινοηθεί για τον προσδιορισμό τους - "WCNSF" (Wounded Child No Surviving Family), σημειώνει το Reliefweb.
Οι γιατροί αναγκάζονται να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμούς πολλών παιδιών και οι συνθήκες που γίνονται αυτά τα χειρουργεία είναι απάνθρωπες, στο πάτωμα, στους διαδρόμους των νοσοκομείων, χωρίς αναισθησία, χωρίς φάρμακα και με τις οικογένειες να γίνονται μάρτυρες του φρικτού πόνου των μικρών ασθενών. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε» αναφέρει ο Dr. Obeid ενώ περιγράφει το χειρουργείο ακρωτηριασμού ένος 9χρονου αγοριού μπροστά στη μητέρα και την αδελφή του.
Ο θάνατος ενός παιδιού είναι πάρα πολύς.
Jason Lee, Διευθυντής του Save the Children στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη
«Περίπου ένα 1 παιδί σκοτώνεται κάθε 10 λεπτά στη Γάζα» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Νοεμβρίου προειδοποιώντας ότι κανείς και πουθενά δεν είναι ασφαλής.
Όσα από τα παιδιά δεν έχουν σκοτωθεί, ζουν χωρίς ρεύμα εδώ και 43 μέρες, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, το φαγητό είναι ελάχιστο και δεν πηγαίνουν σχολείο. Με το 70% του πληθυσμού της Γάζας να έχει εκτοπιστεί εσωτερικά σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), περισσότερα από 900.000 άτομα φιλοξενούνται σε καταφύγια της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), τα οποία πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν άλλο κόσμο. Ήδη λόγω του υπερπληθυσμού, περίπου 700 άνθρωποι μοιράζονται ένα ντους και 150 μια τουαλέτα, ενώ υπάρχει σημαντική εξάπλωση ασθενειών, όπως οξεία αναπνευστική νόσος και διάρροια λόγω κατάποσης ακατάλληλου νερού με τα παιδιά να είναι τα πιο ευάλωτα σε αυτές τις συνθήκες.
H ολιγοήμερη εκεχειρία που επετεύχθη στις 24 Νοεμβρίου, έδωσε τη δυνατότητα για πρώτη φορά μετά από 48 ημέρες πολέμου να περάσει στη Γάζα το μεγαλύτερο κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών
Έρευνα του 2022 της οργάνωσης Save the Children (που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά και νέους 12-17 ετών) αναφέρει ότι τέσσερα στα πέντε παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας ζουν με κατάθλιψη, θλίψη και φόβο.
Η έρευνα επίσης διαπίστωσε τεράστια αύξηση των παιδιών που ανέφεραν ότι αισθάνονται φόβο (84% έναντι 50% της αντίστοιχης του 2018), νευρικότητα (80% έναντι 55%), θλίψη ή κατάθλιψη (77% έναντι 62%) και θλίψη (78% έναντι 55%). Διαπιστώθηκε επίσης ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά της Γάζας έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν ενώ τρία στα πέντε αυτοτραυματίζονται.
Τα παιδιά του Ισραήλ
Παιδιά όμως σκοτώθηκαν και από την πλευρά του Ισραήλ. Από τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ μετρά τουλάχιστον 33 θανάτους παιδιών με βάση τα στοιχεία του OCHA που στηρίζονται στις επίσημες Ισραλινές πηγές. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η Χαμάς πήρε περίπου 240 ομήρους μέσα στους οποίους υπήρχαν 39 παιδιά (ηλικίας 18 χρονών και κάτω) με το νεότερο να είναι μόλις 10 μηνών, γράφει το CNN. Κατά την πρώτη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, στις 24 Νοεμβρίου 4 από τα 13 άτομα που επέστρεψαν στο Ισραήλ ήταν παιδιά ηλικίας 2,4,5 και 9 ετών. Οι απευλευθερώσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες ως μέρος της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. ‘Εως την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, 31 παιδιά γύρισαν στα σπίτια τους. 9 ακόμα παρέμεναν αιχμάλωτα μεταξύ των οποίων και το 10 μηνών βρέφος.
«Ο θάνατος ενός παιδιού είναι πάρα πολύς» όπως σημειώνει ο διευθυντής του Save the Children στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Jason Lee