Η Meta θα τερματίσει την οκταετή συνεργασία της με ανεξάρτητους Αμερικανούς δημοσιογράφους και θα υιοθετήσει ένα μοντέλο παρόμοιο με τις Κοινοτικές Σημειώσεις του X.
Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε από το PolitiFact στις 5 Ιανουαρίου του 2025. Το PolitiFact είναι μέρος του Ινστιτούτου Poynter. Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.
Η Meta πρόκειται να τερματίσει την οκταετή συνεργασία της με ανεξάρτητους Αμερικανούς δημοσιογράφους, όπως την ομάδα του PolitiFact, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την ανίχνευση fake news και hoaxes στις πλατφόρμες της.
Το μοντέλο διαχείρισης περιεχομένου της Meta, όπως δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, θα είναι παρόμοιο με τις Κοινοτικές Σημειώσεις του X (πρώην Twitter).
Σε ένα πεντάλεπτο βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιανουαρίου, ο Ζούκερμπεργκ επικαλέστηκε το πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τη νίκη του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και την επιθυμία για επαναφορά της «ελευθερίας της έκφρασης» στις πλατφόρμες της Meta, όπως το Facebook, το Instagram και το Threads. Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αλλαγής της πολιτικής της Meta σχετικά με τη διαχείριση περιεχομένου, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τροποποιήσεις στα φίλτρα περιεχομένου.
«Δημιουργήσαμε πολύπλοκα συστήματα για τον έλεγχο περιεχομένου, αλλά το πρόβλημα με αυτά τα συστήματα είναι ότι κάνουν λάθη», ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ. «Ακόμα κι αν λογοκρίνουν κατά λάθος μόνο το 1% των αναρτήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε εκατομμύρια ανθρώπους – και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τα λάθη και η λογοκρισία είναι πλέον υπερβολικά».
Ο Ζούκερμπεργκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο μετά τη νίκη του τελευταίου, χαρακτήρισε τις πρόσφατες εκλογές ως «πολιτισμικό σημείο καμπής» προς την προτεραιοποίηση της ελευθερίας του λόγου. «Οι fact checkers είναι υπερβολικά πολιτικοποιημένοι και έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, ειδικά στις ΗΠΑ», σημείωσε.
Ο Neil Brown, πρόεδρος του Ινστιτούτου Poynter, του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού που διαχειρίζεται το PolitiFact, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις του Ζούκερμπεργκ. Η Meta παρέχει τα δικά της εργαλεία και θέτει τους δικούς της κανόνες, αλλά οι εξωτερικοί ελεγκτές γεγονότων, όπως το PolitiFact, ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητους ελέγχους και παρέθεταν τις πηγές τους.
«Ενισχύει τις παρανοήσεις σχετικά με το ίδιο τους το πρόγραμμα», είπε ο Brown, αναφερόμενος στη δήλωση του Ζούκερμπεργκ. «Τα γεγονότα δεν είναι λογοκρισία. Οι ελεγκτές γεγονότων δεν λογόκριναν ποτέ τίποτα. Και η Meta είχε πάντα τον τελικό λόγο. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι ανακρίβειες για τον ρόλο των δημοσιογράφων και του fact checking».
Η απόφαση της Meta επηρεάζει τις συνεργασίες που είχε με 10 ελεγκτές γεγονότων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία διατηρεί παρόμοιες συνεργασίες με οργανισμούς επαλήθευσης γεγονότων σε περίπου 119 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και την Ινδία. Ωστόσο, η αλλαγή της Τρίτης αφορά μόνο το πρόγραμμα στις ΗΠΑ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι fact checkers στις ΗΠΑ συζητούσαν προκειμένου να βρουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στους χρήστες της Meta και άλλων πλατφόρμων.
Πώς λειτουργούσε το πρόγραμμα:
Το PolitiFact ήταν από τους πρώτους ειδησεογραφικούς οργανισμούς που συνεργάστηκαν με το Facebook για την έναρξη του προγράμματος Third Party Fact-Checking τον Δεκέμβριο του 2016.
Από την αρχή, η Meta ήταν αυτή που καθόριζε το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος, από το οποίο, για παράδειγμα, είχαν εξαιρεθεί δηλώσεις πολιτικών.
Παρά τις ανησυχίες του Ζούκερμπεργκ για «λογοκρισία», τις οποίες τόνισε επανειλημμένα στο βίντεο, η Meta σπάνια αφαιρούσε περιεχόμενο από τις πλατφόρμες της, ενώ όταν το έκανε, η απόφαση ήταν της ίδια της εταιρείας και όχι των ελεγκτών γεγονότων. Οι ανεξάρτητοι fact checkers δεν είχαν ποτέ την εξουσία να αφαιρούν περιεχόμενο από τις πλατφόρμες της Meta, κάτι που η ίδια η εταιρεία διευκρινίζει στην περιγραφή του προγράμματός της: «Οι ελεγκτές γεγονότων δεν αφαιρούν περιεχόμενο, λογαριασμούς ή σελίδες από το Facebook», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη δήλωση με έντονα γράμματα για έμφαση.
Μέσω του προγράμματος ελέγχου γεγονότων, η Meta εντοπίζει περιεχόμενο με παραπληροφόρηση που διαδίδεται στις πλατφόρμες της, αξιοποιώντας την «ανατροφοδότηση από την κοινότητα», όπως την αποκαλεί, καθώς και άλλα «σήματα», όπως την ταχύτητα διάδοσης του περιεχομένου και τις αντιδράσεις των χρηστών. Επιπλέον, εφαρμόζει ανίχνευση λέξεων-κλειδιών σε περιόδους σημαντικών ειδησεογραφικών γεγονότων ή όταν ορισμένα θέματα είναι εξαιρετικά δημοφιλή.
«Για παράδειγμα», ανέφερε η Meta στην ιστοσελίδα της, «χρησιμοποιήσαμε αυτή τη δυνατότητα για να ομαδοποιήσουμε περιεχόμενο σχετικά με τον COVID-19, παγκόσμιες εκλογικές αναμετρήσεις, φυσικές καταστροφές, συγκρούσεις και άλλα γεγονότα».
Οι ελεγκτές γεγονότων εξετάζουν τις πληροφορίες που προβάλλει η Meta και, βάσει των δικών τους δημοσιογραφικών κριτηρίων για το τι αξίζει να ελεγχθεί, επιλέγουν ποιοι ισχυρισμοί χρήζουν επαλήθευσης. Στη συνέχεια, παράγουν πρωτότυπο ρεπορτάζ χρησιμοποιώντας πρωτογενείς πηγές, συνεντεύξεις, δημόσια δεδομένα και ανάλυση. Με αυτά τα εργαλεία, αξιολογούν την ακρίβεια των ισχυρισμών που είναι δημοφιλείς στις πλατφόρμες της Meta.
Μόλις ολοκληρωθεί η επαλήθευση μιας δημοσίευσης στη Meta, η εταιρεία περιορίζει τη διανομή της «ώστε να τη δουν λιγότεροι άνθρωποι».
Όπως σημειώνει η Meta: «Ειδοποιούμε τους ανθρώπους που μοιράστηκαν ή επιχείρησαν να μοιραστούν το περιεχόμενο ότι η πληροφορία είναι ψευδής και προσθέτουμε μια προειδοποιητική ετικέτα που οδηγεί στο άρθρο του ελεγκτή γεγονότων, το οποίο αντικρούει τον ισχυρισμό με πρωτότυπο ρεπορτάζ».
Η Meta χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να επεκτείνει τις προσπάθειες ελέγχου των γεγονότων, σαρώνοντας τις πλατφόρμες της για παρόμοιους ισχυρισμούς και συσχετίζοντας τις επαληθεύσεις τρίτων με το περιεχόμενο που αντιστοιχεί σε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης διαδικασία ένστασης, μέσω της οποίας οι χρήστες των οποίων οι αναρτήσεις έχουν επισημανθεί μπορούν να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης. Αν δικαιωθούν, μπορεί να διορθωθεί η ανάρτηση και να αφαιρεθεί η επισήμανση.
Αυτή την εβδομάδα, το PolitiFact επαλήθευσε αρκετές αναρτήσεις στη Meta, όπως:
- Έναν ψευδή ισχυρισμό από το Threads ότι «22 πολιτείες δεν θα επικυρώσουν τις εκλογές».
- Έναν ψευδή ισχυρισμό της 4ης Ιανουαρίου στο Facebook, σύμφωνα με τον οποίο «σημειώθηκε δεύτερη επίθεση στη Νέα Ορλεάνη και η αστυνομία αναζητά τους δράστες».
- Μια viral εικόνα που ισχυριζόταν ψευδώς ότι δείχνει ένα παιδί το οποίο «βρέθηκε» από την αστυνομία σε διάφορες τοποθεσίες, όπως το Semmes στην Αλαμπάμα, το Wayne County στη Δυτική Βιρτζίνια και το Baldwin County στη Τζόρτζια.
Στην περιγραφή του προγράμματος εξωτερικών fact checkers, με ημερομηνία 1η Ιουνίου 2021, η Meta εξυμνούσε την επιτυχία του:
«Γνωρίζουμε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι αποτελεσματικό, καθώς οι άνθρωποι εκτιμούν τις προειδοποιήσεις με τις οποίες επισημαίνουμε το περιεχόμενο μετά την αξιολόγηση ενός fact checker. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε χρήστες που είχαν δει αυτές τις προειδοποιήσεις στην πλατφόρμα, το 74% δήλωσε ότι ο αριθμός των προειδοποιήσεων για fake news που είδαν ήταν κατάλληλος ή ήταν πρόθυμοι να δουν περισσότερες, ενώ το 63% θεώρησε ότι εφαρμόζονταν με δίκαιο τρόπο».