Μια διασυνοριακή δημοσιογραφική έρευνα δεδομένων, με επικεφαλής το Divergente και με τη συνδρομή ακόμη δώδεκα δημοσιογραφικών οργανισμών-μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημοσιογραφίας Δεδομένων (EDJNet), μελέτησε την αποχή των ψηφοφόρων ανά την Ευρώπη από κάθε είδους εκλογές τα τελευταία 50 χρόνια. Εξετάστηκε η εκλογική συμμετοχή, σε συνάρτηση με 16 κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, σε συνολικά 697 εκλογικές αναμετρήσεις, στα 27 κράτη-μέλη, από το 1974 έως και το 2023.
Χαρτογραφώντας τα τιμώμενα πρόσωπα στους δρόμους της Ευρώπης
Σε 30 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, το EDJNet εντόπισε 145.933 δρόμους που φέρουν ονόματα τιμώμενων φυσικών προσώπων. Εξ αυτών, μόνο το 9% είναι ονόματα γυναικών.
Ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει να μη συμμετέχει σε κανενός είδους εκλογές, σύμφωνα με τη διασυνοριακή έρευνα, που έγινε με επικεφαλής το Divergente και με τη συμμετοχή ακόμη 16 δημοσιογραφικών οργανισμών, η οποία μελέτησε τα δεδομένα της εκλογικής συμμετοχής σε ευρωπαϊκές, βουλευτικές και δημοτικές/περιφερειακές εκλογές, από το 1974 έως και το 2023, σε καθένα από τα 27 κράτη-μέλη.
Η αποχή από τις εκλογές εξετάστηκε σε συνάρτηση με κοινωνικοοικονομικούς δείκτες (μέσο εισόδημα, απασχόληση, επίπεδο εκπαίδευσης κ.α.) και προκύπτει πως τα ποσοστά εκλογικής συμμετοχής ακολουθούν πορεία ανάλογη με τις κοινωνικές και τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε χώρα: Όσο χαμηλότερος είναι ο μέσος μισθός σε ένα κράτος-μέλος, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αποχής από τις ευρωπαικές εκλογές, ενώ σε χώρες με υψηλότερα επίπεδα ανισότητας, η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές είναι, επίσης, χαμηλότερη.
Δύο φορές λιγότεροι πολίτες ψηφίζουν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Λιθουανία, πάνω από το μισό εκλογικό σώμα επέλεξε να μην ψηφίσει στις πιο πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης. Την τετράδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αποχή από τις πιο πρόσφατες εθνικές εκλογές συμπληρώνει η Ελλάδα -το 46% επέλεξε να μην ψηφίσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών υπολογίζεται στο 30%.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κύρια συμπεράσματα του έργου The Non-Voter Time Bomb που υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Divergente, σε συνεργασία με το EDJNet και το DINÂMIA’CET-Iscte. Στο έργο συνέβαλαν οι εξής 13 δημοσιογραφικοί οργανισμοί-μέλη του EDJNet, περιλαμβανομένου του iMEdD: Átlátszó, Delfi.ee, Denník N, Deutsche Welle, Divergente, El Confidencial, Eurologus, Il Sole 24 Ore, OBC Transeuropa, Pod črto, PressOne, iMEdD, Voxeurop.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην ενότητα «About» της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής. Η μεθοδολογία εργασίας είναι δημοσιευμένη εδώ.