Εφαρμογες

Χαρτογραφώντας τα τιμώμενα πρόσωπα στους δρόμους της Ευρώπης

Logo of OBC TranseuropaEuropean Data Journalism Network
Δες το άρθρο Μεθοδολογία LAB

Σε 30 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, 17 διαφορετικών χωρών, το Eυρωπαϊκό Δίκτυο Δημοσιογραφίας Δεδομένων εντόπισε 145.933 δρόμους που φέρουν ονόματα τιμώμενων φυσικών προσώπων. Εξ αυτών, μόνο το 9% είναι ονόματα γυναικών. Πίσω από αυτό το ποσοστό, «κρύβεται» μεγάλο εύρος μεριδίου που φαίνεται να έχουν οι γυναίκες στην ονοματοδοσία των δρόμων, δεδομένου ότι ο βαθμός ποικιλομορφίας και εκπροσώπησης διαφέρει σημαντικά από πόλη σε πόλη: Στην κορυφή της κατάταξης, βρίσκεται η Στοκχόλμη, όπου το 19,5% των δρόμων φέρουν γυναικεία ονόματα, ακολουθούμενη από την Κοπεγχάγη (13,4%) και το Βερολίνο (12,1%). Στον αντίποδα, το Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας έχει το χαμηλότερο ποσοστό δρόμων (2,7%) που τιμούν γυναίκες, ακολουθούμενο από την Πράγα και την Αθήνα, στους δρόμους των οποίων οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 5% των τιμώμενων προσώπων. Παράλληλα, περισσότερο από το 90% των ευρωπαϊκών δρόμων είναι αφιερωμένοι σε λευκούς άνδρες.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κύρια συμπεράσματα του έργου Mapping Diversity, μια μεγάλης κλίμακας έρευνα και ανάλυση δεδομένων που υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του OBC Transeuropa για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοσιογραφίας Δεδομένων (EDJNet), με τη συμμετοχή και τη συνδρομή οκτώ δημοσιογραφικών οργανισμών-μελών του EDJNet, περιλαμβανομένου του iMEdD: OBC Transeuropa, BiQdata/Gazeta Wyborcza, Denik Referendum, Divergente, El Orden Mundial, EUrologus/HVG, iMEdD, Voxeurop.

Πλοηγηθείτε στην ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, που σχεδίασε και ανέπτυξε το Sheldon.Studio, και ανακαλύψτε ποια είναι τα τιμώμενα πρόσωπα στους δρόμους της Ευρώπης.

Το Mapping Diversity είναι έργο που υλοποιήθηκε, υπό τον συντονισμό του OBC Transeuropa, για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοσιογραφίας Δεδομένων (EDJNet) και αρχικά δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 2023. Ένα πιλοτικό έργο αποκλειστικά για την Ιταλία είχε δημοσιευθεί το 2021.

Ιδέα και συντονισμός: Giorgio Comai, Lorenzo Ferrari
Συλλογή και ανάλυση δεδομένων: Giorgio Comai, Ornaldo Gjergji, Alice Corona
Σχεδιασμός και ανάπτυξη: Sheldon.studio
Αφήγηση στην πρώτη σελίδα: Alice Corona

Στο έργο συνέβαλαν οι εξής δημοσιογραφικοί οργανισμοί-μέλη του EDJNet: OBC Transeuropa, BiQdata/Gazeta Wyborcza, Denik Referendum, Divergente, El Orden Mundial, EUrologus/HVG, iMEdD, Voxeurop.

Oνομασίες δρόμων και γεωγραφικά δεδομένα: © OpenStreetMap, με άδεια χρήσης ODbL; © EuroGeographics για τα διοικητικά όρια. Οι πληροφορίες από το Wikidata είναι διαθέσιμες με άδεια χρήσης CC0-public domain. Στο μέτρο του δυνατού, όλα τα υπόλοιπα δεδομένα και το λοιπό περιεχόμενο δημοσιεύεται από το EDJNet με CC BY 4.0 άδεια χρήσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην ενότητα «About» της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής. Αναλυτικά, η μεθοδολογία εργασίας είναι δημοσιευμένη εδώ.