Το iMEdD μίλησε με τον Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Άντριου Νέιθαν, για τη στάση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών απέναντι στο Πεκίνο και τις αμερικανο-σινικές σχέσεις μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Στις 21 Ιουλίου, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την υποψηφιότητά του για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφασή του τάραξε τα νερά της προεκλογικής κούρσας, και μαζί με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ μερικές ημέρες νωρίτερα (13 Ιουλίου), μονοπωλούν τις συζητήσεις γύρω από τις επερχόμενες κάλπες του Νοεμβρίου.
Μια από τις εκκρεμότητες που φαίνεται να αφήνει πίσω του ο Μπάιντεν αφορά τη σχέση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο. Επί προεδρίας του, επιβλήθηκαν νέοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα, στο πλαίσιο ενός εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε το 2018, από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο υπερδυνάμεις του καιρού μας βρίσκονται σε έναν όλο και εντονότερο οικονομικό, και όχι μόνο, ανταγωνισμό, με ζητήματα όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα μικροτσίπ, το TikTok, ακόμα και τα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών να αναδεικνύονται ως πρωταρχικές εκφάνσεις του.
Για τον Άντριου Νέιθαν, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, οι πρόσφατες εξελίξεις κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, δεν θα αλλάξουν την ατζέντα γύρω από τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου στον δημόσιο διάλογο. «Η γενική συζήτηση στις ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική για την Κίνα είναι αν πρέπει να “διαχειριστούμε τον ανταγωνισμό” ή να “κερδίσουμε τη νίκη”. Ωστόσο, η προεκλογική συζήτηση τείνει να απλοποιεί αυτές τις θέσεις στο ερώτημα αν η Κίνα αποτελεί απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε στο iMEdD, προσθέτοντας πως αυτή είναι μια ερώτηση στην οποία και τα δύο αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα απαντούν μάλλον καταφατικά.
Η κάλπη του Νοεμβρίου
Η αποχώρηση του Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα έγινε viral στο κινεζικό ίντερνετ, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου δεν σχολίασε τις εξελίξεις. Ο κ. Νέιθαν, ειδικός σε ζητήματα αμερικανο-σινικών σχέσεων, χαρακτηρίζει τις πολιτικές που ακολούθησε ο Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα ως «επιλεκτικές και σκόπιμες». Στην αντίπερα όχθη, θεωρεί τις αντίστοιχες επιλογές του Τραμπ ως «μη-στρατηγικές».
Τι να περιμένουμε, όμως, αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος; «Εάν εκλεγεί ο Τραμπ, θα περίμενα περισσότερο την πιο συμβολική, λιγότερο στρατηγική προσέγγιση του στους δασμούς, καθώς και μια βραχυπρόθεσμη νοοτροπία που θα οδηγούσε στη μείωση ορισμένων δασμών ή τεχνολογικών απαγορεύσεων με αντάλλαγμα συγκεκριμένες παραχωρήσεις από την Κίνα, ενδεχομένως παραχωρήσεις σε άσχετα ζητήματα ή ακόμη και εκείνες που είναι απλώς συμβολικές και δίνουν στον Τραμπ πρόσωπο», σχολιάζει στο iMEdD ο κ. Νέιθαν.
ΗΠΑ-Κίνα: Ο εμπορικός πόλεμος από τη σκοπιά των Κινέζων
Στα δυτικά ΜΜΕ κυριαρχεί η αμερικανική αφήγηση της σύγκρουσης. Πως παρουσιάζονται, όμως, τα ίδια γεγονότα στο Πεκίνο; Μιλά στο iMEdD o Δρ. Ιαν Τσονγκ, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Η επόμενη ημέρα της σύγκρουσης
Υπάρχουν, όμως, ουσιαστικές διαφορές στις θέσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, όσον αφορά στις σχέσεις των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη; «Συχνά, όταν εξετάζει κανείς συγκεκριμένες πολιτικές, οι δύο πλευρές συγκλίνουν», εξηγεί ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, προσθέτοντας πως «αν εξαιρέσουμε τον Τραμπ, ο οποίος, όπως είπα, δεν είναι στρατηγικός στοχαστής, οι περισσότεροι πολιτικοί και στα δύο κόμματα πιστεύουν ότι πρέπει να αντισταθούμε στις κινεζικές εξαγωγές σε χαμηλές τιμές, να προστατεύσουμε την πνευματική ιδιοκτησία, να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας στάση γύρω από την Ταϊβάν κλπ.».
Εκεί που οι διαφορές των δύο κομμάτων φαίνεται να γίνονται πιο ξεκάθαρες είναι η επόμενη μέρα του εν εξελίξει εμπορικού πολέμου. «Η διαφορά με τους Ρεπουμπλικάνους είναι ότι οι περισσότεροι Δημοκρατικοί δεν πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να “κερδίσουμε τη νίκη” επί της Κίνας, ότι η Κίνα δεν πρόκειται να παραδοθεί ή να εξαφανιστεί, επομένως πρέπει να διαχειριστούμε μια μακροπρόθεσμη ανταγωνιστική σχέση», σημειώνει ο κ. Νέιθαν.
Σχετικά με το μέλλον του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας, ο ίδιος εκτιμά ότι δεν είναι σαφές εάν θα προκύψει κάποιος νικητής. «Μπορεί να μην υπάρχει ασφαλής ηγετική θέση, καθώς αυτός ο ανταγωνισμός μπορεί να συνεχιστεί για πάντα». Συνεπώς, ίσως πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ενός διπολικού διεθνούς συστήματος διαρκούς ανταγωνισμού. «Η καλύτερη εκτίμησή μου είναι ότι και οι δύο οικονομίες θα έχουν προβλήματα, αλλά θα είναι ηγετικές οικονομίες του 21ου αιώνα και ότι η μία πλευρά θα είναι ισχυρότερη σε ορισμένους τομείς της επιχειρηματικότητας, ενώ η άλλη πλευρά θα είναι ισχυρότερη σε άλλους τομείς».
Διαβάστε όλα τα άρθρα και τις αναλύσεις του Φακέλου: «Ο Εμπορικός Πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας» εδώ.