Αποψη/ Σχολιο

Ας βάλουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στην αρχή, όχι στο τέλος

Σκέψεις διαφορετικών προσωπικοτήτων της δημοσιογράφιας για το τοπίο της ενημέρωσης το 2025 από το Nieman Journalism Lab. 

Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε από το Nieman Journalism Lab και αναδημοσιεύεται από το iMEdD κατόπιν άδειας. Η αναδημοσίευση απαιτεί άδεια από τον εκδότη. Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ

Πολλές αίθουσες σύνταξης και εκδοτικοί οργανισμοί αναζητούν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI), κάνοντας όμως ένα σημαντικό λάθος: αναζητούν το ένα μαγικό κουμπί. Αναζητούν μια ΤΝ που μπορεί να μετατρέψει γρήγορα ένα άρθρο σε podcast, διαδικτυακό άρθρο ή ενημερωτικό δελτίο. Μια ΤΝ που μπορεί να προσθέσει γρήγορα εικονογράφηση σε ένα προϊόν. Μια ΤΝ που επιτρέπει σε μη εκπαιδευμένους χρήστες να παράγουν αποτελέσματα με το πάτημα ενός κουμπιού, μέσα σε δευτερόλεπτα. 

Όμως το πράγμα δεν δουλεύει έτσι (τουλάχιστον προς το παρόν). Οποιοσδήποτε εργάζεται άμεσα και πρακτικά με την ΤΝ μπορεί να το επιβεβαιώσει: στην τρέχουσα μορφή της, η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες μόνο σε ορισμένα στάδια της εργασίας τους. Μπορεί να παράγει αρχικά προσχέδια, μερικές φορές ακόμη και εντυπωσιακά καλά, αλλά αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να τα επεξεργαστούν έμπειροι επαγγελματίες. 

Ένας επαγγελματίας του ήχου μπορεί να δημιουργήσει ένα καλό podcast πιο γρήγορα με τη βοήθεια της ΤΝ. Και αυτό επειδή η ΤΝ βοηθάει στην επανεγγραφή και στην παραγωγή. Κάποιος που έχει γράψει ένα κείμενο μπορεί να δημιουργήσει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη βοήθεια της ΤΝ. Το αντίστροφο είναι πιο δύσκολο – αν κάποιος που δεν γνωρίζει το δημοσιογραφικό άρθρο χρησιμοποιήσει ΤΝ για να δημιουργήσει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να συγκρίνει το πρωτότυπο και το αποτέλεσμα – οπότε, θα μπορούσε κάλλιστα να τα κάνει όλα μόνος του. Ένας σχεδιαστής μπορεί να αναπτύξει ένα στιλ εικονογράφησης χρησιμοποιώντας ΤΝ και στη συνέχεια να δημιουργήσει εκατοντάδες εικόνες και να χρησιμοποιήσει καμιά δεκαριά από αυτές. Όμως, αυτό απαιτεί εξασκημένο και εκπαιδευμένο μάτι, απαιτεί μια καλλιτεχνική διεύθυνση. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ένας αρχάριος. 

Για να λειτουργήσει αυτό, η ΤΝ πρέπει να προβλεφθεί από την αρχή και όχι στο τέλος μιας διαδικασίας. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις συμβατικές μας διαδικασίες και θα χάσουμε τις ευκαιρίες που αναμφίβολα προσφέρει η ΤΝ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά όλες τις ροές εργασιών. 

Σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Διαφορετικά, η απογοήτευση θα είναι μεγάλη, όταν το αυτόματα μεταφρασμένο podcast θα χρειαστεί πολλή μεταπαραγωγική επεξεργασία, επειδή οι μεταφράσεις δεν είναι αρκετά σωστές, επειδή τα χρονοδιαγράμματα ξεφεύγουν ή επειδή η φωνή του υπολογιστή παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Ή όταν ένας γραφίστας βλέπει κακές εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από υπολογιστή και πέφτει σε απελπισία. Ένας επαγγελματίας έχει τις γνώσεις και τα εργαλεία για να επιτύχει γρήγορα καλά αποτελέσματα. Όλοι οι άλλοι θα απογοητευτούν. 

Το 2025, θα πρέπει να πάρουμε το θέμα της ΤΝ από την αρχή. Να εξετάσουμε προσεκτικά όλα τα βήματα. Αυτή είναι η ευκαιρία. Όχι ένα μαγικό κουμπί, αλλά πολλά μικρά θαυματουργά κουμπιά. 

Ο Ole Reissmann είναι διευθυντής ΤΝ στον γερμανικό όμιλο Spiegel. 

Βρείτε μια επιλογή από τις προβλέψεις του Nieman Journalism Lab για τη δημοσιογραφία το 2025 εδώ.