Θεματα

Πώς μπορούν οι δημοσιογράφοι να χτίσουν εμπιστοσύνη και να προσελκύσουν υποβαθμισμένες κοινότητες; Συμβουλές από την Nicole Lewis 

Σε μια εποχή όπου η δημοκρατία απειλείται, οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα μέσα ενημέρωσης. Πώς μπορούν οι δημοσιογράφοι να ενσωματώσουν τις κοινότητες στις έρευνές τους και γιατί αυτό είναι σημαντικό; Η Nicole Lewis, Συντάκτρια του τομέα δέσμευσης κοινού στο Marshall Project, μίλησε με την Anna Hallgren, δημοσιογράφο και απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, στο πλαίσιο του Pop-Up Newsroom στο Διεθνές Forum Δημοσιογραφίας 2024 του iMEdD, και έδωσε την άποψή της για το θέμα.

«Όταν επιδιώκω την αλλαγή και τη βελτίωση, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί κάποιος να μην θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά», είπε η Nicole Lewis. 

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η Nicole Lewis μίλησε στο Διεθνές Forum Δημοσιογραφίας 2024 του iMEdD στο πλαίσιο του πάνελ με τίτλο πώς να δημιουργήσετε κοινότητες μέσω των ερευνών σας. Μαζί με τον Jonathan Rodríguez, Διευθυντή Προγράμματος Προβολής στο Pulitzer Center, και τον Max Siegelbaum, Συντάκτη Ειδικών Έργων και συνιδρυτή του Documented, η Lewis μοιράστηκε τις εμπειρίες της όσον αφορά στην προσέγγιση υποβαθμισμένων κοινοτήτων. Το πάνελ συντόνισε η Lam Thuy Vo, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο The Craig Newmark Graduate School of Journalism στο CUNY. 

Η Lewis μίλησε για το δικαστικό σύστημα στις ΗΠΑ και για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγισε ανθρώπους που βρίσκονταν στη φυλακή. Ο Siegelbaum, από τη μεριά του, περιέγραψε πώς καλύπτει τις κοινότητες μεταναστών της Νέα Υόρκης, ενώ ο Rodríguez μίλησε για την ομάδα του προγράμματος προβολής – δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Λατινική Αμερική – και μοιράστηκε μερικές από τις εμπειρίες του από τη συνεργασία του με κοινότητες στην Αμερική που δεν μιλούν αγγλικά, στις οποίες η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται ραγδαία. 

«Ήταν πηγή έμπνευσης (αυτή η συζήτηση)», είπε η Lewis όταν κατέβηκε από τη σκηνή για να με συναντήσει για τη συνέντευξή μας. «Είναι δύσκολη αυτή η δουλειά και σου δίνει έμπνευση να βλέπεις κι άλλους δημοσιογράφους με κοινή προσέγγιση». 

Το Marshall Project, όπου η Lewis είναι συντάκτρια του τομέα δέσμευσης κοινού, είναι ένας αδέσμευτος, μη κερδοσκοπικός ειδησεογραφικός οργανισμός, που έχει ως σκοπό να αναδείξει και να ευαισθητοποιήσει για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ευθυγραμμίζονται με την αποστολή μας και θα μπορούσαν να μας διαβάζουν, αλλά δεν εξετάζαμε ενεργά πώς να τους εξυπηρετήσουμε. 

Nicole Lewis, Συντάκτρια του τομέα δέσμευσης κοινού στο Marshall Project

Παρατηρώντας ένα κενό στα ρεπορτάζ

Όταν η Nicole Lewis εντάχθηκε στο Marshall Project ως δημοσιογράφος το 2018, συνειδητοποίησε ότι υπήρχε ένα κενό που δεν είχε καλυφθεί. «Ανακάλυψα ότι το κοινό μας ήταν ως επί το πλείστον λευκά άτομα, υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Αποτελούνταν συχνά από δικηγόρους και ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης ως προς την χάραξη πολιτικής. Συνειδητοποίησα, λοιπόν, ότι παραβλέπαμε μια σημαντική πτυχή. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν το έργο μας δεν αντιπροσωπεύουν εκείνους που πραγματικά επηρεάζονται από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης».  

Σύμφωνα με μια μελέτη, περίπου οι μισοί Αμερικανοί έχουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους που έχει βρεθεί στη φυλακή.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ευθυγραμμίζονται με την αποστολή μας και θα μπορούσαν να μας διαβάζουν, αλλά δεν εξετάζαμε ενεργά πώς να τους εξυπηρετήσουμε». 

Η Lewis μοιράστηκε τις σκέψεις της με τον οργανισμό και άρχισε να πειραματίζεται με μικρά projects. Σήμερα, ως συντάκτρια δέσμευσης κοινού στο The Marshall Project, έχει διεξάγει με επιτυχία έρευνα σε 50.000 φυλακισμένα άτομα.

«Δεν θέλω να κινδυνεύω να με πυροβολήσει και να με σκοτώσει η αστυνομία»

Στη δουλειά της, αφιερώνει αρκετό χρόνο μαθαίνοντας να αφουγκράζεται τις κοινότητες και να αφηγείται ιστορίες που θα έχουν απήχηση σε όσους επηρεάζονται. Η Lewis ανέφερε ότι αυτό είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η προώθηση της αλλαγής. 

«Το θέμα είναι πραγματικά να καταλάβουμε πώς να κάνουμε την αλλαγή βιώσιμη (…) Για μένα, αυτό περιλαμβάνει τον εξοπλισμό της κοινότητας με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να παίρνει αποφάσεις και να δρα». 

Από μικρή ηλικία, η Lewis είχε αντιληφθεί πώς λειτουργούν τα συστήματα στη χώρα της. «Είναι τρομακτικό (…) Δεν θέλω να ζήσω σε μια χώρα με ένα τέτοιο σύστημα. Δεν θέλω να κινδυνεύω να με πυροβολήσει και να με σκοτώσει η αστυνομία». 

Παρόλο που το Marshall Project συχνά λειτουργεί ως καταλύτης για την προώθηση αλλαγών, δεν είναι μια οργάνωση συνηγορίας. Όταν ρωτήθηκε για την προσέγγισή της στη δημοσιογραφία που οδηγεί στην αλλαγή, η Lewis είπε: «Προσπαθούμε ως δημοσιογράφοι να λαμβάνουμε αποφάσεις που είναι όσο το δυνατόν πιο προσεγμένες όσον αφορά τον σχεδιασμό και την παρουσίαση των πληροφοριών, ώστε να διασφαλίζεται η ισορροπία. Αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλους τους τύπους υποψηφίων και ενδιαφερομένων (…) καταβάλλουμε πραγματικά κάθε δυνατή προσπάθεια για να ακούσουμε τον καθένα από όλες τις πλευρές του θέματος (…) δεν τους υποδεικνύουμε τη μία ή την άλλη κατεύθυνση». 

Πώς να οικοδομήσετε κοινότητες ως δημοσιογράφος

  • Ακούστε
  • Αφήστε την κοινότητα να καθορίσει το πρόβλημα και την οπτική γωνία της ιστορίας σας
  • Δημιουργήστε δεσμούς διαρκείας
  • Μοιραστείτε το έργο και τα ευρήματά σας με την κοινότητα, ζητήστε τη γνώμη της πάνω σε αυτά και διατηρήστε ανοιχτό τον διάλογο
  • Επαναλάβετε αυτά τα βήματα ξανά και ξανά
Ευρύ πλάνο από μια συζήτηση σε πάνελ για την οικοδόμηση κοινοτήτων στο Διεθνές Δημοσιογραφικό Φόρουμ 2024 του iMEdD. Τέσσερις συμμετέχοντες στο πάνελ κάθονται στη σκηνή, ο καθένας με μικρόφωνα στα χέρια. Μια οθόνη πίσω τους προβάλλει τον τίτλο του πάνελ και το λογότυπο του συνεδρίου. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ βρίσκονται στη μέση της συζήτησης, με το ένα άτομο να κάνει χειρονομίες ενώ μιλάει.
Οι Lam Thuy Vo (αριστερά), Jonatan Rodríguez, Max Siegelbaum και Nicole Lewis στο πάνελ τους σχετικά με την προσέλκυση των κοινοτητων. (Φωτογραφία/Alex Grymanis)

«Αρκεί ένα άτομο για να ανοίξει την πόρτα»

Σε μια εποχή παραπληροφόρησης και μειωμένης εμπιστοσύνης στα μέσα ενημέρωσης, η Lewis επισημαίνει ότι τα άτομα είναι συχνά επιφυλακτικά όταν προσεγγίζει για πρώτη φορά μια κοινότητα. Το θέμα είναι η διατήρηση της επαφής (…) και η καλλιέργεια σχέσεων», προσέθεσε. 

Η οικοδόμηση κοινοτήτων περιλαμβάνει δύο σημαντικά εμπόδια. Το ένα είναι να καταφέρουν οι άνθρωποι να ασχολούνται με το έργο τακτικά μέσα στο πολυάσχολο πρόγραμμά τους. Το δεύτερο είναι να βρεθεί τρόπος αξιολόγησης της αλλαγής. «Σκεφτόμαστε την αλλαγή μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τον αντίκτυπο», είπε η Lewis. 

Όταν επιδιώκω την αλλαγή και τη βελτίωση, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί κάποιος να μην θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά

Nicole Lewis, Συντάκτρια του τομέα δέσμευσης κοινού στο Marshall Project

Ποιον θα ψηφίσουν οι κρατούμενοι στις φυλακές των ΗΠΑ στις επερχόμενες εκλογές; 

Η Lewis ολοκλήρωσε τη συνέντευξη λέγοντας ότι είναι περήφανη για το πιο πρόσφατο project της, μια έρευνα πάνω σε 50.000 Αμερικανούς κρατούμενους σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η Lewis και η ομάδα της στο Marshall Project τους ζήτησαν, μεταξύ άλλων, τη γνώμη τους για τις εκλογές και τους ρώτησαν ποιον θα ψήφιζαν και κατά πόσο πιστεύουν ότι η Αμερική είναι έτοιμη να εκλέξει μια γυναίκα πρόεδρο. Το project βρίσκεται σε εξέλιξη και θα δημοσιευτεί τον Οκτώβριο. 

«Η πιο σημαντική παρατήρηση που μπορώ να μοιραστώ (…) είναι ότι όλοι είναι διχασμένοι (…) λόγω της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ και του παρελθόντος της Kamala Harris ως εισαγγελέα (…) Τι συνεπάγεται αυτό γι’ αυτούς και ποιος είναι πιθανό να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση και ευαισθησία στις ανάγκες των κρατουμένων;». 

Δείτε ξανά τη συζήτηση:

Δείτε όλες τις ιστορίες του Pop-Up Newsroom 2024 εδώ.