Crisis Reporting Resource

Πως να αρχειοθετείτε περιεχομένο στο Telegram για την καταγραφή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Τις τελευταίες ημέρες, αποτέλεσε πολυ σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι απλοί Ουκρανοί δημοσιεύουν τακτικά βίντεο και φωτογραφίες που αποτυπώνουν την κλίμακα της καταστροφής που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Το υλικό αυτό μας επέτρεψε να προσδιορίσουμε γεωγραφικά πολλές επιθέσεις κατά αμάχων και να καταγράψουμε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς από τον ρωσικό στρατό. 

Ωστόσο, το περιβάλλον των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι εξαιρετικά ασταθές επί του παρόντος. Η αρχειοθέτηση του σχετικού περιεχομένου εξασφαλίζει τη δυνατότητα χρήσης του από τους ερευνητές σε περίπτωση που ο χρήστης διαγράψει μια ανάρτηση, ένα κανάλι καταργηθεί ή ολόκληρη η πλατφόρμα καταστεί μη προσβάσιμη. Για οποιοδήποτε τύπο περιεχομένου στο διαδίκτυο, οι σύνδεσμοι σταματούν να λειτουργούν με την πάροδο του χρόνου, ένα φαινόμενο γνωστό ως “link rot”. Με την αρχειοθέτηση του περιεχομένου, αυτό μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια. 

Στις 25 Φεβρουαρίου, το κανάλι @MariypolCalling στο Telegram δημοσίευσε ένα βίντεο με τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων πριν από την εισβολή. Κατά τη σύνταξη του παρόντος άρθρου, η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν είναι πλέον ορατή λόγω υποτιθέμενης ενέργειας διαχειριστή.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Telegram από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας που καταργήθηκε από τους διαχειριστές 

Ωστόσο, εμείς διαθέτουμε ένα αντίγραφο, επειδή την αρχειοθετήσαμε όταν την είδαμε, κάτι που μπορείτε να κάνετε κι εσείς. 

Το Telegram αποτελεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας που προσφέρει τη δυνατότητα εύκολης αρχειοθέτησης και μία από τις τελευταίες που μπορούν να διατηρήσουν μεταδεδομένα εικόνας, κάτι που συνιστά κίνδυνο για το απόρρητο των χρηστών, αλλά συχνά αποτελεί δώρο για τους ερευνητές ανοικτού κώδικα. Οι μορφές εξαγωγής συζητήσεων του Telegram διευκολύνουν επίσης τη μετάφραση ενός ολόκληρου καναλιού μέσω της Μετάφρασης Google. Τα βήματα είναι απλά ακόμη και τους χρήστες που δεν είναι τόσο καλοί γνώστες της τεχνολογίας. 

Το περιεχόμενο του Telegram μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πολλά άλλα πλαίσια. Για παράδειγμα, το Bellingcat έχει αρχειοθετήσει στο παρελθόν αναρτήσεις του Telegram για πολλές έρευνες σε σχέση με τις ακροδεξιές ομάδες και τη θεωρία συνωμοσίας QAnon

Ενώ τα παραδείγματα που παρατίθενται παρακάτω επικεντρώνονται σε γενικές ομάδες που δεν σχετίζονται με κάποιο από τα παραπάνω θέματα, οι αρχές που περιγράφονται μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε ομάδα ή ανάρτηση του Telegram. 

Τρόπος αρχειοθέτησης μιας συγκεκριμένης ανάρτησης, εικόνας ή βίντεο 

Ο ευκολότερος τρόπος να αρχειοθετήσετε κάποιο μέσο είναι χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Telegram για υπολογιστή, η οποία είναι διαθέσιμη για Windows, Mac και Linux. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποθηκεύσετε ένα μέσο κάνοντας δεξί κλικ σε μια εικόνα ή βίντεο και έπειτα στο κουμπί “Save as…” (Αποθήκευση ως…). Εάν η εικόνα επισυναφθεί με τη μορφή αρχείου, θα περιέχει επίσης όλα τα αρχικά μεταδεδομένα.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό με οποιοδήποτε μήνυμα βλέπετε στην εφαρμογή Telegram, ακόμη κι αν δεν είστε μέλος της ομάδας. Εάν έχετε τη διεύθυνση URL μιας ανάρτησης σε μορφή του τύπου https://t.me/euronews_tr/2011, πατώντας την επιλογή “VIEW IN CHANNEL” (ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ) θα μπορείτε να την ανοίξετε στην εφαρμογή Telegram.

Επιπλέον, θα είναι χρήσιμο να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης της αρχικής ανάρτησης για να αποθηκεύσετε τη χρονική σήμανση, τον χρήστη και να θυμάστε πού βρήκατε το στοιχείο μέσου. Επιπλέον, μπορείτε να αποθηκεύσετε ένα πλήρες αντίγραφο του περιεχομένου και των μεταδεδομένων ολόκληρης της ανάρτησης προωθώντας τη στο Show Json Bot και αποθηκεύοντας το περιεχόμενο JSON που προκύπτει σε ένα ξεχωριστό αρχείο. Η μορφή JSON αφορά μια συγκεκριμένη μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται για πληροφορίες αναγνώσιμες από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πρόκειται για το ίδιο περιεχόμενο που ενδέχεται να προκύψει από μια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (application programming interface, API). Λάβετε υπόψη ότι τα ευαίσθητα ή προσωπικά μηνύματα δεν πρέπει ποτέ να προωθούνται σε bot. Η αποθήκευση μεταδεδομένων είναι χρήσιμη καθώς περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από μια ανάρτηση, μεταξύ άλλων, αναγνωριστικά χρήστη, αναγνωριστικά συζήτησης και πλήρεις χρονικές σημάνσεις.

Τρόπος αρχειοθέτησης ολόκληρου καναλιού ή ομάδας 

Το Telegram προχωρά ακόμη παραπέρα από άλλες πλατφόρμες συζήτησης παρουσιάζοντας τη δυνατότητα εξαγωγής ολόκληρου του ιστορικού συζήτησης, σε μορφή αναγνώσιμη από ανθρώπους και από μηχανές, συμπεριλαμβανομένων αρχείων και μέσων. Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα δεν είναι διαθέσιμη σε Mac OS. Ο απλούστερος τρόπος παράκαμψης αυτού του ζητήματος (εάν χρησιμοποιείτε Mac ή Linux) είναι με τη χρήση εικονικής μηχανής των Windows. Το VMWare Fusion προσφέρει δωρεάν άδειες για μη εμπορικούς σκοπούς, ενώ ένας οδηγός για τον τρόπο χρήσης του διατίθεται εδώ

Αρχικά, ανοίξτε μια συζήτηση στην εφαρμογή Telegram επιλέγοντάς την από τις συνομιλίες σας ή αναζητώντας την. Οι συζητήσεις του Telegram μπορεί να περιλαμβάνουν ιδιωτικές συνομιλίες, κανάλια (όπου ένας χρήστης μεταδίδει περιεχόμενο σε ένα κοινό) ή ομάδες (όπου συζητούν πολλοί χρήστες). Μερικές φορές τα δημόσια κανάλια κοινοποιούνται ως σύνδεσμοι προεπισκόπησης στο διαδίκτυο. Εάν έχετε κάποιον από αυτούς, σε μορφή του τύπου https://t.me/s/[όνομα χρήστη] π.χ. https://t.me/s/euronews_tr, κάνοντας κλικ στο όνομα χρήστη του καναλιού θα έχετε τη δυνατότητα να το ανοίξετε με την εφαρμογή Telegram, εφόσον η πλατφόρμα είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτές τις διευθύνσεις URL προεπισκόπησης για να εντοπίσετε κανάλια των οποίων έχει γίνει απόκρυψη από τα αποτελέσματα αναζήτησης. 

Αφού ανοίξετε μια ομάδα ή ένα κανάλι (ακόμη και αν κάνετε προεπισκόπηση, χωρίς να είστε μέλος), κάντε κλικ στο κουμπί μενού στην επάνω δεξιά γωνία και επιλέξτε “Export chat history” (Εξαγωγή ιστορικού συζήτησης).

Διατίθενται διάφορες ρυθμίσεις εξαγωγής από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε. Εάν επιλέξετε όλα τα πλαίσια, θα γίνει εξαγωγή όλων των μέσων που περιέχονται στο κανάλι. Η μεγιστοποίηση του ορίου μεγέθους περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα, αλλά λάβετε υπόψη ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον χρόνο εξαγωγής.

Υπάρχουν δύο επιλογές μορφής ανάμεσα στις οποίες μπορείτε να επιλέξετε: HTML ή JSON. Η μορφή HTML έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι αναγνώσιμη από άνθρωπο. Μπορεί να ανοίξει σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για μη αυτόματη αναθεώρηση. Η μορφή JSON είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να είναι αναγνώσιμη από μηχανές και είναι πιο χρήσιμη κατά την εξαγωγή δεδομένων για περαιτέρω ανάλυση.

Μπορείτε επίσης να καθορίσετε ένα εύρος ημερομηνιών, κάτι που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία εάν επιθυμείτε μόνο ένα υποσύνολο του πλήρους αρχείου καναλιού. Τέλος, κάνοντας κλικ στην επιλογή “EXPORT” (ΕΞΑΓΩΓΗ) ξεκινά η διαδικασία εξαγωγής. Για ιστορικά συζητήσεων μεγάλου μεγέθους, αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Για να προβάλετε την εξαγωγή, ανοίξτε το αρχείο messages.html στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού που χρησιμοποιείτε. web browser.

Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η εξαγωγή των σχολίων του καναλιού με αυτή την τεχνική.

Τρόπος μετάφρασης των μηνυμάτων του Telegram 

Το Telegram πρόσθεσε πρόσφατα μια δυνατότητα μετάφρασης στην εφαρμογή για κινητές συσκευές. Ενεργοποιήστε τη δυνατότητα μεταβαίνοντας στις επιλογές Settings > Language > Show Translate Button (Ρυθμίσεις > Γλώσσα > Εμφάνιση κουμπιού μετάφρασης) στην εφαρμογή. Για να μεταφράσετε ένα μήνυμα, εμφανίστε το μενού περιβάλλοντος πατώντας παρατεταμένα και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Translate” (Μετάφραση). 

Ωστόσο, με αυτήν τη δυνατότητα μπορείτε να μεταφράζετε μόνο ένα μήνυμα κάθε φορά. 

Είναι δυνατή η ταυτόχρονη μετάφραση ολόκληρου του περιεχομένου ενός καναλιού με την εξαγωγή του ιστορικού συζήτησης με τη μορφή HTML (όπως περιγράφεται παραπάνω) και το άνοιγμά του στο Google Chrome. Εάν το Chrome δεν προσφέρεται να μεταφράσει τη σελίδα, μπορείτε να το ζητήσετε κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας “Translate to English” (Μετάφραση στα Αγγλικά) (ή τη γλώσσα που προτιμάτε).

Αντιγραφή και API 

Για τους προχωρημένους χρήστες, το API του Telegram προσφέρει επίσης ανοιχτή πρόσβαση στην πλατφόρμα, διευκολύνοντας την αρχειοθέτηση μηνυμάτων και μέσων, καθώς και μεταδεδομένων χρηστών, καναλιών και ομάδων. Για προγραμματιστές Python, το Telethon API διαθέτει πλήρη λειτουργικότητα και καλή τεκμηρίωση. 

Μια εναλλακτική μέθοδος λήψης μηνυμάτων από το Telegram είναι η χρήση εργαλείων non-API scraper. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι ταχύτερη από τις εγγενείς δυνατότητες εξαγωγής του Telegram, αλλά είναι δυνατή μόνο για δημόσια κανάλια, όχι για ομάδες συζήτησης. Το JustAnotherArchivist’s tool snscrape λειτουργεί καλά ως προς αυτό και το Bellingcat το έχει αξιοποιήσει για την ανάκτηση μέσων και πληροφοριών προώθησης καναλιών

Το παρόν άρθρο είναι μετάφραση του πρωτότυπου άρθρου που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μετάφραση: Elit Services