Τα Κοινοβούλια προσπαθούν να επιδείξουν δέσμευση στη δημόσια λογοδοσία, δημοσιοποιώντας νομοθετικές διαδικασίες και ενίοτε ψηφοφορίες ή κοινοβουλευτικές εργασίες. Συγκεντρώσαμε δεδομένα σχετικά με 13 Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να δούμε σε ποιες κοινοβουλευτικές εργασίες έχει πρόσβαση το ευρύ κοινό. Διαπιστώσαμε ότι οι σύνοδοι ολομέλειας, καθώς και τα νομοθετικά κείμενα, είναι κατά βάση προσβάσιμα, αν και όχι πάντα εύκολα. Ωστόσο, οι ψηφοφορίες και οι εργασίες των επιτροπών εξακολουθούν να είναι, τις περισσότερες φορές, απόρρητες.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από το European Data Journalism Network (EDJNET) και αναπαράγεται εδώ από το iMEdD με άδεια Creative Commons. Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο.
Η δημόσια λογοδοσία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε λειτουργικής δημοκρατίας. Οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να αναζητήσουν εύκολα τους νόμους ή τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις και να παρακολουθούν τους εκπροσώπους τους, εάν το επιθυμούν. Τον 21ο αιώνα, η τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε πολιτικό όργανο να μοιραστεί το έργο του με το ευρύ κοινό. Πράγματι, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, είναι απολύτως εφικτό για κάθε πολιτική συνέλευση να έχει ένα πλήρες και ψηφιοποιημένο αρχείο των εργασιών της, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, των νομοθετικών προτάσεων ή των ψηφοφοριών. Προς τιμήν τους, όλες οι πολιτικές συνελεύσεις που εξετάσαμε αναμεταδίδουν τις συνόδους της ολομέλειάς τους μέσω του Διαδικτύου. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργασίες των επιτροπών και τα πρακτικά ψηφοφοριών δεν είναι διαθέσιμα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση των εξελίξεων των νομοθετικών διαδικασιών.
Η Αυστραλία είναι ένα κατεξοχήν παράδειγμα του πώς μπορεί να γίνεται μια καλή μετάδοση, αν και μπορεί να ακούγεται λίγο παράξενο. Για την ακρίβεια, από το 1901, όλες οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις της, συμπεριλαμβανομένων των διαμαρτυριών, των διακοπών ή τυχόν γεγονότων εκτός ημερησίας διάταξης έχουν απομαγνητοφωνηθεί και κατηγοριοποιηθεί για έρευνα. Είναι επίσης δυνατή αντίστοιχα η περιήγηση σε κάθε νόμο, τροποποίηση, σε αρχεία ψηφοφοριών και πρακτικά των συνεδριάσεων επιτροπών από τις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ από το 2000 και μετά, είναι δυνατή η παρακολούθηση όλων των συζητήσεων της ολομέλειας και των επιτροπών μέσω Διαδικτύου. Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ανέπτυξε τη δική του, συγκεκριμένη για αυτόν το σκοπό υπηρεσία streaming και διαθέτει εργαλεία, όπως είναι το legislative train, που καθιστά πολύ εύκολη την παρακολούθηση της εξέλιξης των νόμων, ακόμη και για εκείνους που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την πολιτική της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης διαθέσιμες τις ψηφοφορίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών και κάποιων ολομελειών, ώστε να μπορείτε να δείτε πώς ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές σας, ενώ τα προφίλ των ευρωβουλευτών διευκολύνουν να δείτε σε ποιες συζητήσεις έχει μιλήσει ένας πολιτικός ή ποιες νομοθεσίες έχει υποστηρίξει.
Γιατί είναι αυτό σημαντικό;
Πριν προχωρήσουμε σε λιγότερο ορθές πρακτικές, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε για ποιο λόγο ακριβώς χρειαζόμαστε αυτές τις πηγές. Αναμφίβολα, ο μέσος πολίτης πιθανότατα δεν θα παρακολουθήσει καμία σύνοδο ολομέλειας. Οι ολομέλειες είναι συχνά εξειδικευμένες και μονότονες και μπορούν να διαρκέσουν ακόμη και 12 ώρες, γεγονός που τις καθιστά εντελώς ακατάλληλες να προσφέρουν ψυχαγωγικό θέαμα για τους περισσότερους. Αλλά για τους δημοσιογράφους, τους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και τους ερευνητές, οι εν λόγω πηγές αποτελούν ένα αναντικατάστατο μέσο για να κάνουν τη δουλειά τους. Από δημοσιογραφική άποψη, μια καλά οργανωμένη και εύκολη στην αναζήτηση ιστοσελίδα που παρέχει σύνδεση σε συζητήσεις, κείμενα προτάσεων, ανακοινωθέντα τύπου ή γνωμοδοτήσεις μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της μετάδοσης μιας είδησης ή της παράλειψής της. Οι ακτιβιστές και οι συνήγοροι υποθέσεων χρειάζονται λεπτομερείς καταγραφές των θεμάτων και των διαδικασιών που σχετίζονται με το σκοπό τους, προκειμένου να είναι σε θέση να ενασχοληθούν κατά τρόπο ουσιαστικό. Οι ερευνητές και οι κοινωνικοί επιστήμονες είναι ίσως το δυσκολότερο κοινό για να ικανοποιηθεί. Για την πλεινότητα των όσων ασχολούνται με ποσοτικά δεδομένα, μέσους όρους και στατιστικές μεθόδους, δεν αρκεί μόνο να διατίθενται δεδομένα, αλλά είναι επίσης σημαντικό για τις ιστοσελίδες να υποστηρίζουν μεθόδους ιστοσυγκομιδής (web scraping), προκειμένου οι ερευνητές να είναι σε θέση να συγκεντρώνουν δεδομένα σε μεγάλες ποσότητες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα υπό αυτήν την έννοια, καθώς όλες τις ιστοσελίδες υποστηρίζουν την εύκολη συγκομιδή και συλλογή δεδομένων από το 2017.
Τι συμβαίνει με το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία;
Μπορούν οι πολίτες στην Ελλάδα να ζητήσουν πληροφορίες και έγγραφα από το Δημόσιο; Και αν ναι, πώς; Τι λένε στο iMEdD νομικοί και φορείς για την πρόσφατη αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο.
Τι είναι αυτό που μπορεί να λείπει;
Από την έρευνά μας προέκυψε ότι τα δύο πιο συνηθισμένα πράγματα που λείπουν είναι αρχεία ψηφοφοριών και αρχεία πρακτικών των επιτροπών. Όσον αφορά τις ψηφοφορίες, η ονομαστική κλήση και η χρήση μηχανημάτων που καταγράφουν τον τρόπο που ψήφισε κάθε μέλος του Κοινοβουλίου, δεν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά. Ο πρωταρχικός και λιγότερο συνήθης λόγος για αυτό είναι ότι οι κανόνες για κάποιες πολιτικές απαιτούν να διεξάγεται η ψηφοφορία ανώνυμα. Υπάρχουν μεικτά συστήματα, όπως της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, καθώς και εν μέρει του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η ψηφοφορία πραγματοποιείται συνήθως μέσω μηχανημάτων, αλλά σε κάποιους τομείς, όπως είναι οι αποφάσεις σχετικά με διορισμούς, απαιτούν μυστική ψηφοφορία. Υπάρχουν μερικές ακόμη χώρες όπου η ψηφοφορία είναι ανώνυμη, αλλά μόνον σε ειδικές περιπτώσεις. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η πιο κοινή αιτία που δεν υφίστανται αρχεία ψηφοφορίας είναι ότι οι πολιτικές συνελεύσεις χρησιμοποιούν κάποιες παραδοσιακές μεθόδους, όπως είναι η ανάταση του χειρός, η έγερση ή η φωνή, οι οποίες δεν καταγράφονται. Τελευταία, ολοένα και περισσότερες χώρες προσπαθούν να καταργήσουν σταδιακά τις κλασικές μεθόδους ψηφοφορίας, αλλά σύμφωνα με μια έκθεση για το 2012, εξακολουθούν να υφίστανται και να χρησιμοποιούνται έστω και περιστασιακά τα ψηφοδέλτια, η ανάταση χειρός, η ψηφοφορία μέσω φωνής και μέσω έγερσης. Ακόμη κι όταν καταγράφονται οι ψήφοι, όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΜΚΟ εξακολουθούν να αισθάνονται την ανάγκη για τη δημιουργία μιας πιο προσβάσιμης μορφής αρχείων ψηφοφοριών, καθώς η πρόσβαση στα επίσημα αρχεία είναι δύσκολη. Για παράδειγμα, προσπαθήσαμε να μελετήσουμε τα αρχεία της Ιταλίας, μιας χώρας που έχει μεταβεί με επιτυχία από τη χρήση απαρχαιωμένων μεθόδων στη λειτουργία σχεδόν εξολοκλήρου ψηφιακά, αλλά μετά από ώρες αναζήτησης, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε τη θέση των αρχείων στις κυβερνητικές ιστοσελίδες τους, θέμα που αποτελεί από μόνο του πρόβλημα.
Ενώ οι σύνοδοι ολομέλειας μεταδίδονται σχεδόν παντού, το αντίθετο ή σχεδόν το αντίθετο συμβαίνει με τις συνεδριάσεις των επιτροπών. Καταλήξαμε σε μόνον πέντε χώρες, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Δανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, όπου οι επιτροπές καταγράφονται με την ίδια ακριβώς συχνότητα και ποιότητα με εκείνη των ολομελειών. Σε πολλές άλλες χώρες, κάποιες συνεδριάσεις επιτροπών μπορεί να είναι δημόσιες, αλλά δεν απομαγνητοφωνούνται, ενώ σε κάποιες άλλες χώρες μόνον κάποιες ειδικές συνεδριάσεις είναι δημόσιες, αν και συντάσσονται εκθέσεις, ακόμη κι αν δεν είναι λεπτομερείς. Αλλά το γενικό συμπέρασμα είναι ότι απαιτείται υπερβολική εξοικείωση για να παρακολουθήσει κανείς το πού και το πώς μπορεί να ασχοληθεί με τη δραστηριότητα των επιτροπών και των κρίσιμων φορέων που ασχολούνται με την έγκριση και τροποποίηση της νομοθεσίας, γεγονός που μειώνει τη διαφάνεια.
Άλλη μια σειρά δυσλειτουργιών που εντοπίσαμε αφορά συγκεκριμένους κυβερνητικούς ιστότοπους. Αναφερθήκαμε ήδη παραπάνω στις προσπάθειές μας με τον Ιταλικό ιστότοπο, αλλά αυτός απέχει πολύ από τα χειρότερα που είδαμε. Ο Ουγγρικός ιστότοπος, παραδείγματος χάρη, βγάζει μηνύματα σφάλματος όταν προσπαθήσαμε να επισκεφτούμε ζωντανές αναμεταδόσεις και επί του παρόντος, ο αρχικός ιστότοπος εμφανίζει ένα μήνυμα που προτρέπει τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν τον Firefox για να δουλέψει καλύτερα το σύστημα, ενώ υπάρχει ένας εναλλακτικός σύνδεσμος στην περίπτωση όπου ο Firefox δεν λειτουργήσει. Προς υπεράσπιση της Ουγγαρίας, προσφέρεται επίσης ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση στο YouTube και δεν είναι επουδενί η μοναδική χώρα με δυσλειτουργικό ή βασιζόμενο εξολοκλήρου στο YouTube σύστημα.
Το τελευταίο θέμα που προέκυψε με την Ουγγαρία, φαίνεται ότι αποτελεί καθολικό πρόβλημα σε όλες σχεδόν τις χώρες: ήτοι, η Αγγλική έκδοση των ιστότοπων. Το περιεχόμενο στα Αγγλικά είναι σχεδόν πάντα σημαντικά πιο μικρό σε όγκο από το περιεχόμενο στη μητρική γλώσσα. Προφανώς, αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση λογισμικού μετάφρασης στους ιστοτόπους στη μητρική γλώσσα, αλλά εάν κάποιος επισκεφθεί αφελώς την Αγγλική έκδοση, ενδέχεται να του διαφύγει περιεχόμενο ή και να λάβει τελείως διαφορετικό περιεχόμενο.
Σε γενικές γραμμές, ενώ τα κοινοβούλια σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να επιδεικνύουν διαφάνεια, ενδέχεται συχνά να κάνουν κάπως δύσκολη τη ζωή όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με το έργο τους. Οι εύχρηστες και φιλικές προς τη χρήση ιστοσελίδες αυτές καθαυτές μπορούν να προάγουν τη συμμετοχή των πολιτών, να εξοικονομήσουν χρόνο, χρήμα και προσπάθεια για τους δημοσιογράφους και τους ερευνητές και να προσφέρουν τη δυνατότητα στον καθένα να αναζητήσει το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν αρκεί τα πράγματα να είναι προσβάσιμα στο κοινό από τεχνικής άποψης, εφόσον κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να καταφέρει να βρει πού και τι είναι διαθέσιμο, με αποτέλεσμα τα εν λόγω συστήματα να αποτυγχάνουν να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους.
Κείμενα ολομελειών από | Ηχητικά | Πλήρη πρακτικά επιτροπής | Ψηφοφορίες με ονομαστική κλήση | |
Αυστραλία | 1901- | Ναι | 1901- | Ναι |
Αυστρία | 1995- | Ναι | Όχι | Όχι |
Βουλγαρία | 1991- | Ναι | Όχι | Κάποιες |
Γαλλία | 1958- | Ναι | 1958- | Όχι |
Γερμανία | 1998- | Ναι | Όχι | Ναι |
Δανία | 1997- | Ναι | 1997- | Όχι |
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο | 1996- | Ναι | Όχι | Κάποιες |
Ηνωμένο Βασίλειο | 1988- | Ναι | Όχι | Κάποιες |
ΗΠΑ | 1994- | Ναι | Όχι | Όχι |
Ισπανία | 1978- | Ναι | Όχι | Όχι |
Ιταλία | 1948- | Ναι | 1948- | Όχι (αλλά αναφέρεται από την κυβέρνηση) |
Καναδάς | 1995- | Ναι | 1994- | Ναι |
Ουγγαρία | 1990- | Ναι | Όχι | Κάποιες |
Πολωνία | 1989- | Ναι | Όχι | Κάποιες |
Σλοβακία | 1993- | Ναι | Όχι | Ναι |
Σουηδία | 1968- | Ναι | Όχι | Ναι |
Τσεχία | 1991- | Ναι | Όχι | Κάποιες |