Θεματα

Υπερδνειστερία: μια “ανύπαρκτη” χώρα γίνεται γεωπολιτικός καταλύτης

Η Υπερδνειστερία είναι ένα περίκλειστο de facto κράτος που συνορεύει με τη Μολδαβία στα δυτικά και την Ουκρανία στα ανατολικά. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα στενό κομμάτι γης κατά μήκος της όχθης του ποταμού Δνείστερου, έκτασης 4000τ.χ. περίπου το οποίο έχει πληθυσμό 500.000 κατοίκων (στην πλειοψηφία τους Ρώσοι, Ουκρανοί και Μολδαβοί). Η Υπερδνειστερία αποσχίστηκε από τη Μολβαδία μετά από ένα σύντομο εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος από τη Διεθνή κοινότητα, ούτε καν από τη Ρωσία, με την οποία ωστόσο διατηρεί στενές σχέσεις, μιας και η Μόσχα τους παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο και διατηρεί στρατεύματα στην περιοχή. Σε δημοψήφισμα μάλιστα του 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει καν!

Η Υπερδνειστερία έχει δικό της νόμισμα (πολύ κοντά στην ισοτιμία του Μολδαβικού Λέου), στρατό, σημαία (η μοναδική στον κόσμο με το κομμουνιστικό σφυροδρέπανο) και εθνικό ύμνο.

«Πρωτεύουσα» της είναι το Τίρασπολ και σημερινός Πρόεδρος της ημιπροεδρικής δημοκρατίας της είναι ο Βαντίμ Νικολάγιεβιτς Κρασνοσέλσκι οποίος εξελέγη στις προεδρικές εκλογές του 2016 με ποσοστό 62% των ψήφων.

Προηγούμενος πρόεδρος της χώρας για 18 χρόνια (έως το 2011) ήταν ο Ιγκόρ Σμιρνόφ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι ενώ ήταν πρόεδρος της Υπερδνειστερίας, ταυτόχρονα ήταν και μέλος του επιχειρησιακού ομίλου Sheriff. Μάλιστα, η Sheriff είχε κατηγορηθεί ότι έκανε «ξέπλυμα» χρήματος για λογαριασμό του πρώην προέδρου του οποίου η οικογένεια έλεγχε όλη την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Η Sheriff είναι αυτή που μονοπωλεί και την πλειοψηφία των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής διαθέτοντας βενζινάδικα, τράπεζες, βιομηχανίες, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εκδοτικό οίκο και τηλεοπτικό κανάλι. Έχει μάλιστα εμπλακεί ακόμα και στο ποδόσφαιρο του μη αναγνωρισμένου κράτους ιδρύοντας το 1997 την FC Sheriff Tiraspol, φημισμένης ποδοσφαιρικής ομάδας που λαμβάνει μέρος και στο Champions League!