Σκέψεις διαφορετικών προσωπικοτήτων της δημοσιογράφιας για το τοπίο της ενημέρωσης το 2025 από το Nieman Journalism Lab.
Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε από το Nieman Journalism Lab και αναδημοσιεύεται από το iMEdD κατόπιν άδειας. Η αναδημοσίευση απαιτεί άδεια από τον εκδότη. Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.
Το πιθανότερο είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) θα πρωταγωνιστήσει σε πολλές από τις προβλέψεις του Nieman Lab για τη δημοσιογραφία της επόμενης χρονιάς. Προβλέπω ότι οι αρχισυντάκτες στις αίθουσες σύνταξης παγκοσμίως θα κληθούν να διαχειριστούν δύο ταυτόχρονες επαναστάσεις: το mobile-first (τον σχεδιασμό περιεχομένου που δίνει προτεραιότητα στην εμπειρία χρήστη σε κινητές συσκευές) και το ΑΙ. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αλλαγές που αντιμετώπισαν τα μέσα ενημέρωσης, αυτοί οι μετασχηματισμοί επηρεάζουν θεμελιωδώς την ίδια την τέχνη της δημοσιογραφίας – συγκεκριμένα, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται και βιώνεται το περιεχόμενο.
Με το mobile-first έρχεται η αναγκαιότητα της αφήγησης, του mobile storytelling, μιας μεθόδου που δίνει έμφαση στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση κειμένου και οπτικών στοιχείων σε μορφή κάθετης κύλισης (scrolling). Η προσέγγιση αυτή καλεί τους συντάκτες να διανθίσουν το κείμενό τους με οπτικό υλικό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το παραδοσιακό δημοσιογραφικό στιλ του αδιάσπαστου κειμένου. Αντί να κατευθύνει τους αναγνώστες στο να βλέπουν τις φωτογραφίες ή τα βίντεο ξεχωριστά από τη γραπτή αφήγηση, η κινητή αφήγηση προσκαλεί τους αναγνώστες να βιώσουν το κείμενο, τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τον ήχο ως συνεκτικά αλληλένδετα στοιχεία που εμπλουτίζουν την ιστορία, προσθέτοντας συνολική αξία όταν συνδυάζονται.
Την ίδια στιγμή, η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει τη δημιουργία περιεχομένου με μυριάδες τρόπους. To AI βοηθά πλέον τους δημοσιογράφους με την παραγωγή ιδεών για θέματα, την προετοιμασία συνεντεύξεων, τη μεταγραφή, τη μετάφραση, ακόμη και τη συγγραφή. Πρακτικά, πρόκειται για μία ακόμη επανάσταση που αναδιαμορφώνει την ίδια τη διαδικασία της συγγραφής. Σύντομα, πολλά θέματα ρουτίνας σε όλα τα ειδησεογραφικά τμήματα –παγκόσμια και εθνική ενημέρωση, εκθέσεις επιχειρηματικών κερδών, αθλητικές περιλήψεις– θα παράγονται με AI. Αυτή η εξέλιξη απελευθερώνει τους ανθρώπους-συντάκτες να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά κάνει το έργο τους να ξεχωρίζει: την αυθεντική, προσωπική φωνή και το ξεχωριστό στιλ. Ως αποτέλεσμα, οι δημοσιογράφοι θα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την προσέγγιση «ήμουν εκεί», ενσωματώνοντας μοναδικές προοπτικές και ιδέες στο έργο τους –την υπογραφή τους, ή αυτό που αποκαλώ «άρωμα του συγγραφέα».
Αυτή η εισροή περιεχομένου με βάση την τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσει την ξεχωριστή φωνή του άνθρωπου-συντάκτη πιο ουσιαστική από ποτέ. Καθώς το περιεχόμενο που παράγεται από την AI είναι πλέον πανταχού παρόν, οι ιδιότητες που καθορίζουν την ανθρώπινη γραφή –η αυθεντικότητα, το συναισθηματικό βάθος και η δημιουργική διαίσθηση– θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικές, διασφαλίζοντας ότι η παρουσία του συγγραφέα είναι αισθητή σε όλη την αφήγηση.
Καθώς οι δημοσιογράφοι προσαρμόζονται σε αυτήν τη διπλή επανάσταση, θα βρεθούν να σχεδιάζουν το περιεχόμενο με την προοπτική του mobile-first –δημιουργώντας θέματα που θα ρέουν απρόσκοπτα από τις μικρές στις μεγάλες πλατφόρμες. Η ανθρώπινη υπογραφή θα αποκτήσει επίσης σημασία, με τους συντάκτες να αφήνουν το στίγμα τους από την πρώτη κιόλας παράγραφο. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μια αναβίωση των πρωτοπρόσωπων αφηγήσεων, καθώς οι δημοσιογράφοι πασχίζουν να συνδεθούν πιο στενά με τους αναγνώστες.
Εν τέλει, αυτές οι επαναστάσεις –mobile-first και AI– θα επαναπροσδιορίσουν τη δημοσιογραφία στον πυρήνα της, δίνοντας στους δημοσιογράφους τη δυνατότητα να δημιουργούν θέματα τα οποία θα είναι ταυτόχρονα τεχνολογικά προηγμένα και αναμφισβήτητα ανθρώπινα. Οι δημοσιογράφοι θα βρεθούν εν μέσω δύο επαναστάσεων που επηρεάζουν άμεσα τη δημοσιογραφική πρακτική.
Ο Mario García είναι Διευθύνων Σύμβουλος της García Media.
Βρείτε μια επιλογή από τις προβλέψεις του Nieman Journalism Lab για τη δημοσιογραφία το 2025 εδώ.