Υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου: Ariane Lavrilleux
Η δημοσιογράφος Ariane Lavrilleux, η οποία εργάζεται για τον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό Disclose στη Γαλλία και συμμετείχε στην έρευνα «Egypt Papers», περιγράφει λεπτομερώς πώς τέθηκε υπό κράτηση από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ο τίτλος κλεμμένος από συνάδελφο της ομάδας του iMEdD, που σε εσωτερική συζήτησή μας για το τι πάει τόσο λάθος εδώ και εκεί, όποιο και όπου κι αν είναι το εδώ και το εκεί, αποτύπωσε σε σύντομη φράση τι μας λείπει.
Εδώ θα βρείτε τα νέα μας για το επόμενο Διεθνές Forum Δημοσιογραφίας του iMEdD, στις 25-27 Σεπτεμβρίου. Για όσους και όσες έχετε παρευρεθεί τα προηγούμενα χρόνια, γνωρίζετε ήδη ότι πρόκειται για μια ανοιχτή πλατφόρμα όπου συνάδελφοι από κάθε γωνιά του πλανήτη συναντιούνται, εκφράζονται, αλληλεπιδρούν, μοιράζονται προβληματισμούς για τη συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου, και πολλές φορές, μάλιστα, προκύπτουν νέες -κατά κύριο λόγο- ανεξάρτητες συνεργασίες. Όλα τα παραπάνω σε ένα safe space, μια πλατφόρμα ανοιχτή και δημοκρατική για δημοσιογράφους που θέλουν να ερευνήσουν ιστορίες και θέματα που δεν ακούμε/βλέπουμε/διαβάζουμε συνήθως. Ιστορίες και θέματα που έρχονται από την κοινωνία που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στη Δημοσιογραφία γιατί απλά δεν εισακούγεται.
Βέβαια, στις μέρες μας η λέξη πλατφόρμα αποκτά διαφορετικές διαστάσεις από το τρίπτυχο που τα social media ευαγγελίστηκαν αρχικά για ελεύθερη και αφιλτράριστη πρόσβαση, έκφραση και διασύνδεση. Εμείς στο iMEdD, μιλάμε για δημοσιογραφική πλατφόρμα που, με βάση τις απόψεις και τις διαφορετικές ματιές, το ζητούμενο είναι πώς τις υπόλοιπες 362 μέρες του χρόνου θα προκύψουν πράξεις. Πράξεις για να ακούσουμε καλύτερα και να γυρίσουμε με κάτι που αξίζει να ακούσει η κοινωνία από εμάς. Όχι εύκολο, αλλά απαιτούμενο.
Για να μην μπούμε σε λεπτομέρειες γύρω από γνωστά σε όλες και όλους θέματα όπως η ποιότητα, η ταχύτητα και ο έλεγχος της πληροφορίας, ο αλγόριθμος και οι ατζέντες, θα ήταν προτιμότερο να βάλουμε κάτω τα δεδομένα για ηθική, ανεξάρτητη και παραγωγική Δημοσιογραφία που ακούει και ακούγεται. Δημοσιογράφοι για να υπηρετήσουν τον παραπάνω σκοπό υπάρχουν, και είναι πολλοί. Χρειάζεται το πλαίσιο και το μοντέλο που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν, και θα έπρεπε να είναι εύκολο να υπάρχει σε χώρες που τουλάχιστον σήμερα, έχουν δημοκρατικά πολιτεύματα. Γιατί άλλωστε να χρειάζονται οι δημοσιογράφοι safe spaces μέσα στις Δημοκρατίες μας;