Άποψη της Γάζας
Αποψη/ Σχολιο

Μπορεί η Γάζα να κατοικηθεί ξανά;

H στιγμή που ξεχώρισε στο Humanity Reloaded Festival των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στο πάνελ «Γάζα – Σουδάν: Φωνές από τις δύο μεγαλύτερες ένοπλες συγκρούσεις της δεκαετίας», που έγινε στο πλαίσιο του Humanity Reloaded Festival το οποίο διοργάνωσαν στην Αθήνα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (13–14 Ιουνίου), οι ομιλητές μετέφεραν κάτι πολύ πιο σκληρό από όσα φτάνουν σε εμάς μέσω της οθόνης. Μίλησαν για μια πραγματικότητα ωμή και βίαιη, σχεδόν ακατανόητη για όσους παρακολουθούμε από απόσταση: νοσοκομεία βομβαρδισμένα, γιατροί και νοσηλευτές που συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα μέσα στον τρόμο, και χιλιάδες άμαχοι παγιδευμένοι, χωρίς να ξέρουν αν θα πεθάνουν από μια βόμβα ή από την πείνα.

Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, Επικεφαλής Επειγουσών Παρεμβάσεων των ΓΧΣ, περιέγραψε την πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας στη Γάζα. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο που να είναι πλήρως λειτουργικό. Για 80 μέρες, δεν είδαμε ούτε εξοπλισμό, ούτε φάρμακα, ούτε αναλώσιμα», είπε.

Ο Γιώργος Πετρόπουλος, Ανώτερος Υπεύθυνος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στον ΟΗΕ (OCHA), τόνισε: «Έχουμε χάσει τα περισσότερα νοσοκομεία, αλλά και τα σχολεία που λειτουργούσαν ως καταφύγια. Πάνω από 500 στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν σκοτωθεί. Λόγω των κυρώσεων και του αποκλεισμού από το Ισραήλ, δεν περνάει πια ούτε φαγητό, ούτε φάρμακα. Δεν υπάρχει καν πετρέλαιο για τις γεννήτριες – ούτε ίντερνετ, ούτε τηλέφωνα». Τον ρώτησα αν η Γάζα μπορεί να κατοικηθεί ξανά. Δεν εννοούσα μόνο τα κτίρια.

Χαμογέλασε πικρά. Απάντησε ότι τη Δρέσδη την ξαναέχτισαν οι Γερμανοί και τη Χιροσίμα οι Ιάπωνες. Επομένως, όπως είπε, τη Γάζα μπορούν να την ξαναχτίσουν μόνο οι Παλαιστίνιοι και μόνο με τους δικούς τους όρους.