Σχετικά με τo iMEdD LAB

Το lab.imedd.org είναι η πλατφόρμα περιεχομένου του iMEdD. H ομάδα του iMEdD εμπνεόμενη από τους προγραμματικούς μας στόχους για την προώθηση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία, δημοσιεύει στο lab.imedd.org  έρευνες, αναλύσεις, συνεντεύξεις, video, podcasts, εργαλεία, εφαρμογές, σχόλια και πειραματίζεται με νέες πρακτικές και φόρμες που ενδιαφέρουν την ευρύτερη δημοσιογραφική κοινότητα, προκειμένου να ενημερώσει για εξελίξεις που υποστηρίζουν την επιδίωξη ποιοτικής δημοσιογραφίας. 
Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε στη διάδοση των καλύτερων πρακτικών στην έρευνα, την τεκμηρίωση, την αφήγηση και την εφαρμογή της δεοντολογίας και της διαφάνειας στη δημοσιογραφία. 
Συγκεκριμένα, το iMEdD Lab
• Δημοσιεύει πρωτότυπες έρευνες, αναλύσεις και περιεχόμενο ως πρώτη ύλη για περεταίρω δημοσιογραφική εργασία. 
• Επισημαίνει υποδειγματικές πρακτικές και εξελίξεις στη δημοσιογραφία. 
• Παρέχει υλικό που παράγεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του iMEdD. 
• Μοιράζεται ελεύθερα μεθόδους, τεχνικές και σύνολα δεδομένων με δημοσιογράφους και το κοινό. 
Όλο το περιεχόμενο που παράγεται από το Lab διατίθεται μέσω άδειας Creative Commons. 

Σχετικά με τη δημοσίευση μέσω Creative Commons: 

Η συνεργασία ως μοχλός προόδου και ανάπτυξης είναι κεντρική έννοια στη φιλοσοφία μας. Γι’ αυτό δημοσιεύουμε μέσω της άδειας Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International και ενθαρρύνουμε δημοσιογράφους και δημοσιογραφικούς οργανισμούς να αναπαράγουν ελεύθερα τα άρθρα μας, ενισχύοντας την απήχησή και τον αντίκτυπό τους. 

Η έννοια της άδειας Creative Commons: 
Το Creative Commons είναι μια παγκόσμια κίνηση που στόχο έχει την επέκταση του αντίκτυπου δημιουργικών έργων που είναι διαθέσιμα στον καθένα για να τα αναδημοσιεύσει ή να τα χρησιμοποιήσει ως αφετηρία για τη δική του δημοσιογραφική εργασία. Ταυτόχρονα παρέχει μια σειρά από επιλογές αδειοδότησης, επιτρέποντας στους δημιουργούς να διατηρούν κάποια δικαιώματα, ενώ παραχωρούν την άδεια χρήσης, διαμοιρασμού και προσαρμογής των δημιουργιών τους. Στο iMEdD, αγκαλιάζουμε πλήρως αυτή τη φιλοσοφία, αναγνωρίζοντας τη δυναμική που έχει στον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στη γνώση και στην προαγωγή της συνεργασίας στο δημοσιογραφικό πεδίο.  

Τα Οφέλη της άδειας Creative Commons: 

  1. Προσβασιμότητα: Με την αδειοδότηση του περιεχομένου μας μέσω του Creative Commons, καταρρίπτουμε τα εμπόδια στην πρόσβαση. Οι οργανισμοί ΜΜΕ, οι εκπαιδευτικοί, οι ερευνητές και τα άτομα σε όλο τον κόσμο μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και να χρησιμοποιούν τα άρθρα μας χωρίς ανησυχία  για τυχόν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. 
  1. Παγκόσμια διάδοση: Η αδειοδότηση μέσω Creative Commons διευκολύνει την ευρεία διάδοση του περιεχομένου μας πέρα από σύνορα και γλώσσες. Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί μπορούν να μεταφράσουν, να αναδημοσιεύσουν και να διανείμουν τις ιστορίες μας, εξασφαλίζοντας ότι θα φτάσουν σε ποικίλα κοινά σε όλο τον κόσμο. 
  1. Συνεργατική Καινοτομία: Ενθαρρύνοντας άλλους να βασιστούν στο έργο μας, καλλιεργούμε μια κουλτούρα συνεργασίας και καινοτομίας. Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί μπορούν να προσαρμόσουν τις ιστορίες μας για το κοινό τους, να προσθέσουν νέες προοπτικές ή να τις ενσωματώσουν σε μεγαλύτερες αφηγήσεις. 
  1. Ηθική Δημοσιογραφία: Κάνοντας το περιεχόμενο μας ελεύθερα διαθέσιμο, υποστηρίζουμε τις αρχές της ηθικής δημοσιογραφίας και της διαφάνειας των πληροφοριών. Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα άρθρα μας ως πρωτογενείς πηγές για την επαλήθευση γεγονότων και ως εκπαιδευτικό υλικό, ενισχύοντας στην ακεραιότητα και την αξιοπιστία των αναφορών τους. 

Ευγενική υπενθύμιση:  
Συχνά αναδημοσιεύουμε από άλλες πηγές, ωστόσο, αυτά τα άρθρα και οι εικόνες μπορούν να αναδημοσιευθούν μόνο αν έχουμε ρητή άδεια από τους συγγραφείς, φωτογράφους ή εκδότες. Το ίδιο ισχύει και για τα βίντεο που δημοσιεύουμε. 
Περιστασιακά αγοράζουμε φωτογραφίες ή εικονογραφήσεις από εμπορικές πηγές που δεν επιτρέπουν την επαναχρησιμοποίησή τους, οπότε παρακαλούμε να ελέγχετε την προέλευση των εικόνων (την οποία αναφέρουμε στις λεζάντες τους) και να επαληθεύσετε αν έχετε το δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσετε. 
Όταν χρησιμοποιείτε τα άρθρα μας, ζητούμε να κάνετε αναφορά στο iMEdD και τον συγγραφέα και να παρέχετε στους αναγνώστες σας τον αρχικό σύνδεσμο από το lab.imedd.org. Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο στοιχείο του ρεπορτάζ παρακαλούμε αποδώστε το στο iMEdD.  
Χαιρόμαστε πάντα να μαθαίνουμε για πιθανές αναδημοσιεύσεις. Μπορείτε να μας ενημερώνετε στο [email protected] , όπου επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση.