Θεματα

Απείχαν περισσότεροι από όσους ψήφισαν στις ευρωεκλογές

Κατεβάστε τα δεδομένα

Αν και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αποχή από τις ευρωπαϊκές εκλογές έμεινε ουσιαστικά σταθερή σε σχέση με το 2019, στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 17,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και έφτασε το 58,61% −που σημαίνει ότι οι απέχοντες ήταν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, περισσότεροι από τους συμμετέχοντες.

Τα ποσοστά της αποχής ήταν και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, της 9ης Ιουνίου 2024, από τις σημαντικότερες ειδήσεις που «έβγαλε» η κάλπη −ιδίως στην Ελλάδα, όπου οι απέχοντες ήταν, για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωεκλογών στη χώρα μας, περισσότεροι από τους συμμετέχοντες.

Αν και η αποχή από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έμεινε επί της ουσίας σταθερή σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με το 2019 (οπότε είχε μειωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2014), η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό αποχής στην ιστορία της (από ευρωπαϊκές ή βουλευτικές εκλογές), το οποίο έφτασε το 58,61% του εκλογικού σώματος −τη στιγμή που, στο σύνολο της ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48,92%.

  • <iframe src="https://datawrapper.dwcdn.net/O00wK/" height="650" width="100%" allow="fullscreen"></iframe>


Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 11η θέση στην κατάταξη των χωρών ως προς την αποχή από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Στην κορυφή της, βρίσκεται η Κροατία, όπου καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό αποχής (78,65%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (71,65%), τη Βουλγαρία (66,21%) και τη Λετονία (66,18%). Αντίθετα, η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές σημειώνεται στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο, όπου τα ποσοστά αποχής είναι μόλις 10,18% και 17,71% αντίστοιχα.

  • <div class="flourish-embed flourish-map" data-src="visualisation/18381985"><script src="https://public.flourish.studio/resources/embed.js"></script></div>

Εστιάζοντας στη μεταβολή της αποχής συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, προκύπτει ότι η Λιθουανία, η Ελλάδα και η Ισπανία κατέγραψαν φέτος τη μεγαλύτερη αύξηση της αποχής σε σχέση με το 2019.

  • <iframe src="https://datawrapper.dwcdn.net/Fv3ps/" height="490" width="100%" allow="fullscreen"></iframe>

Μάλιστα, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία ήταν από τις χώρες που είχαν καταγράψει, συγκριτικά, από τα μικρότερα −αν και ήδη αρκετά υψηλά− ποσοστά αποχής από τις ευρωπαϊκές εκλογές το 2019, σύμφωνα με τη διασυνοριακή έρευνα του Eυρωπαϊκού Δικτύου Δημοσιογραφίας Δεδομένων (EDJNet) για την αποχή από κάθε είδους εκλογές ανά την Ευρώπη από το 1974 έως και το 2023.

  • <iframe src="https://abstencao.divergente.pt/en/home/europe" height="650" width="100%" allow="fullscreen"></iframe>
Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή εφαρμογή που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της διασυνοριακής έρευνας του EDJNet, με επικεφαλής το Divergente, για την αποχή από κάθε είδους εκλογές ανά την Ευρώπη από το 1974 έως το 2023. Εδώ, η αποχή από τις ευρωεκλογές το 20219. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και δείτε ολόκληρη την έρευνα: abstencao.divergente.pt/en/home
Λογότυπο Άδειας Χρήσης Creative Commons Non Commercial International