Μεθοδολογια

Ερευνώντας τις κρυφές δωρεές εταιρειών σε πολιτικά κόμματα της Γερμανίας

H Gianna-Carina Grün, επικεφαλής της ομάδας δημοσιογράφων δεδομένων στη DW, μας μιλά για την έρευνα που έκανε για τις κρυφές δωρεές γερμανικών εταιρειών σε πολιτικά κόμματα της Γερμανίας.

Από το 2013 έως το 2017 τα γερμανικά πολιτικά κόμματα έλαβαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές, αλλά μόνο 13 εκατομμύρια από αυτά δηλώθηκαν αμέσως. Η έρευνα της DW που δημοσιεύθηκε το 2017, αποκάλυψε πώς γερμανικές εταιρείες κρύβουν συστηματικά δωρεές σε πολιτικά κόμματα της Γερμανίας.

H Gianna – Carina Grün, εξηγεί τα στάδια της έρευνας, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και πώς ο συνδυασμός δύο βάσεων δεδομένων την οδήγησε στις μεθόδους που χρησιμοποιούν γερμανικές εταιρείες για να κάνουν δωρεές σε πολιτικά κόμματα παρακάμπτοντας τη νομοθεσία που επιβάλλει την άμεση δήλωσή της.

H Gianna ήταν μία από τους εισηγητές της ενότητας «Data Journalism» του προγράμματος Newsroom Essentials, που σχεδιάστηκε από το Columbia Journalism School και υλοποιήθηκε στο iMEdD ως ο πρώτος φετινός θεματικός κύκλος του Ideas Zone.

H συνέντευξη με την Gianna έγινε στο περιθώριο του Newsroom Essentials, το οποίο έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2019.

Ευχαριστούμε την DW για την ευγενική παραχώρηση δικαιωμάτων βιντεοσκόπησης του άρθρου και των γραφημάτων.