Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε από το CSIS, στις 4 Δεκεμβρίου του 2024 και αναδημοσιεύτηκε από το iMEdD κατόπιν άδειας. Η αναδημοσίευση απαιτεί άδεια από τον εκδότη. Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο.
Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν Σουκ Γέολ βύθισε τη Νότια Κορέα σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, με τον ίδιο να ανακοινώνει την άρση του διατάγματος μόλις έξι ώρες μετά την επιβολή του. Ωστόσο, οι πολιτικές επιπτώσεις ήταν άμεσες, με έξι κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέτουν σήμερα πρόταση μομφής εναντίον του.
Η πολιτική επιβίωση του Γιουν φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στήριξη του κόμματός του, του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας (PPP). Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στην 300μελή Εθνοσυνέλευση, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να την υποστηρίξουν τουλάχιστον 8 από τους 108 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Αν η πρόταση τελικά περάσει, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει για την παραπομπή του Γιουν. Προς το παρόν, παραμένει αβέβαιο αν το PPP θα σταθεί στο πλευρό του Γιουν, ώστε να αποφευχθεί η παραπομπή ενός ακόμα συντηρητικού προέδρου.
Ακόμα, όμως, και αν οι βουλευτές του PPP θέλουν να υποστηρίξουν τον Γιουν, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κρίσιμο δίλημμα, καθώς θα πρέπει να δικαιολογήσουν την επιβολή στρατιωτικού νόμου – ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε περιόδους πολέμου ή σοβαρές εθνικές κρίσεις – με στόχο την αντιμετώπιση «αναίσχυντων ενεργειών νομοθετικής και δημοσιονομικής χειραγώγησης που παραλύουν τις λειτουργίες του κράτους,» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιουν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη καταδικάσει την ενέργεια του Γιουν ως «αντισυνταγματική και παράνομη». Το ζήτημα αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τη στάση των βουλευτών του PPP, καθώς το νομοσχέδιο για την παραπομπή θα έρθει προς ψήφιση τις επόμενες δύο ημέρες.
Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν έχει φέρει στην επιφάνεια βαθιά ριζωμένους φόβους των Νοτιοκορεατών για μια πιθανή επιστροφή στη στρατιωτική δικτατορία. Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τον Γιουν, που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την προεδρία του, αμαυρώνει τη φήμη του ως υπέρμαχου της ελευθερίας και της δημοκρατίας και υπονομεύει τις προσπάθειές του για ανάδειξη της Νότιας Κορέας σε κορυφαία δύναμη στις παγκόσμιες δημοκρατικές συμμαχίες.
Η πιθανή παραπομπή ενός ακόμα προέδρου της Νότιας Κορέας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα, η οποία ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία της με τη Ρωσία, και της μετάβασης των ΗΠΑ σε νέα πολιτική ηγεσία. Με την αλλαγή ηγεσίας στην Ιαπωνία και την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Γιουν είχε την ευκαιρία να διατηρήσει το πνεύμα συνεργασίας των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ. Ωστόσο, με την απειλή παραπομπής του, η τριμερής συνεργασία μεταξύ Νότιας Κορέας, ΗΠΑ και Ιαπωνίας είναι πλέον αβέβαιη. Ακόμα και αν αναλάβει καθήκοντα προσωρινός πρόεδρος σε περίπτωση που ο Γιουν παραπεμφθεί, οι επαφές άλλων χωρών με τη Νότια Κορέα θα είναι περιορισμένες μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Αυτός ο χαμένος χρόνος θα κοστίσει σοβαρά στη Νότια Κορέα.
Η Νότια Κορέα έχει μακρά παράδοση ως πρότυπο δημοκρατίας στην Ασία. Η ειρηνική επίλυση της χθεσινής κρίσης ανέδειξε για άλλη μια φορά τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών της. Ωστόσο, η προοπτική μιας νέας παραπομπής προέδρου καταδεικνύει την ύπαρξη κενού πολιτικής ηγεσίας, την αδυναμία πολιτικής συνεργασίας, καθώς και τη βαθιά πόλωση που επικρατεί στην κοινωνία. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων συνιστά μεγάλο κίνδυνο για τη μελλοντική σταθερότητα και διακυβέρνηση της χώρας.
Η Ellen Kim είναι ανώτερη συνεργάτιδα της έδρας Κορέας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσινγκτον.