Αποψη/ Σχολιο

incubator: Τα 10 Projects του Β’ Κύκλου παρουσιάστηκαν λίγο πριν βγουν στον αέρα.

Μετά από ένα χρόνο δημιουργικότητας, συνεργασίας, ανατροπών και σκληρής δουλειάς, τα 10 projects που ανέπτυξαν 15 δημιουργοί στο πλαίσιο του 2ου κύκλου του incubator, βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης τους και οι ίδιοι τα παρουσίασαν για πρώτη φορά στο κοινό, σε ένα online event την 21η Δεκεμβρίου.

Στο event, που συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους και τα 5 μέλη της ανεξάρτητης κριτικής επιτροπής που επέλεξε τα συγκεκριμένα project, παρουσιάστηκε μέρος των projects από τους ίδιους τους δημιουργούς, οι οποίοι μιλήσαν για την εμπειρία τους και απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού.

Τα projects του 2ου κύκλου που παρουσιάστηκαν:

ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
Κώστας Κουκουμάκας Ι Πολυμεσική Έρευνα

Μια διασυνοριακή δημοσιογραφική έρευνα για την παράνομη και νόμιμη οικονομία της κάνναβης, μέσα από ρεπορτάζ σε Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Μέρος του project έχει ήδη δημοσιευτεί στο BBC News και το VICE.

THE SECRETS OF THE OWL
Ειρήνη Βουρλούμη Ι Ντοκιμαντέρ

Η πρώτη προσπάθεια της βραβευμένης φωτορεπόρτερ να δημιουργήσει ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Ακολουθεί τρεις χαρακτήρες, επαγγελματίες οδηγούς ταξί, και παρατηρεί την Αθήνα μέσα από τα μάτια τους. 

MEDIANEXT
Γιάννης Αδαμίδης & Τίμος Παπαδόπουλος Ι Εταιρεία

Μία εταιρεία παραγωγής multimedia ειδησεογραφικού περιεχομένου για τον ποιοτικό εμπλουτισμό των δημοσιεύσεων των ΜΜΕ και ειδικά των ιστοσελίδων.

EXILES
Γιώργος Ηλιόπουλος & Σοφία Εξάρχου Ι Ντοκιμαντέρ 

Η Ίμβρος και η συνύπαρξη των -εκδιωγμένων από τον τόπο τους- κατοίκων της, τράβηξε το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη που έζησε μαζί τους για 40 ημέρες προσπαθώντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και να ενταχθεί στην καθημερινότητάς τους.

H ΤΡΙΠΛΗ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Sarah Souli  Ι Έρευνα

Μία έρευνα -προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης- που είναι ακόμα σε εξέλιξη σχετικά με τον φόνο τριών γυναικών από το Αφγανιστάν που βρέθηκαν δολοφονημένες τον Οκτώβριο του 2018.

THE MOUTAFIS ARCHIVES
Γιώργος Μουτάφης Ι Οργάνωση Αρχείου για Ντοκιμαντέρ

Ο γνωστός φωτογράφος, έχει αφιερώσει τα τελευταία δεκατρία χρόνια σε ένα πρότζεκτ για τη μετανάστευση, εστιάζοντας στις επικίνδυνες ευρωπαϊκές διαδρομές που ακολουθούν οι μετανάστες. Το τεράστιο και πολύ σημαντικό αυτό αρχείο, αποφάσισε να αρχειοθετήσει και ξεκαθαρίσει με στόχο τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ. 

WINDFALL
Αλεξία Τσαγκάρη Ι Ντοκιμαντέρ 

Ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ που αποτολμά να ρίξει φως στη σκληρή πραγματικότητα των προβλημάτων υγείας, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και των οικονομικών συμφερόντων γύρω από τη χρήση των φυτοφαρμάκων στη γεωργία.

THE AGORA
Νίκος Μαλκουτζής & Φοίβη Φρονίστα Ι Podcast 

13 επεισόδια podcast για θέματα επικαιρότητας, με σχολιασμό, ρεπορτάζ πεδίου, συνεντεύξεις και τοποθετήσεις ειδικών, για το macropolis.gr.

SHIPWRECKED
Μαριάννα Οικονόμου, Ρέα Αποστολίδου, Μυρτώ Παπαδοπούλου Ι Πολυμεσικό ντοκιμαντέρ

H Ελευσίνα, πολιτιστική πρωτεύουσα 2023, αποκαλύπτει τα σύγχρονα μυστήριά της στις 3 δημιουργούς, που τους τραβά το ενδιαφέρον η σιωπή για τα εγκαταλελειμμένα ναυάγια στο βυθό της και την εκτεταμένη μόλυνση σε νερό και αέρα αλλά και η κλειστή τοπική κοινωνία.

INVISIBLE
Μαριάννα Κακαουνάκη Ι Ντοκιμαντέρ 

Ένας γιατρός και μια οικογένεια από την Τουρκία, διωγμένοι μετά το πραξικόπημα, προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, με τη δημοσιογράφο να ζει μαζί τους αρκετούς μήνες και να τους ακολουθεί στην προσπάθειά τους από Αόρατοι να γίνουν και πάλι Ορατοί.

To event συντόνισαν οι Project Managers του Incubator, Νικόλας Αρώνης και Δημήτρης Μπούνιας.