Διχασμένος ο Όρμπαν: τάσσεται υπέρ και των δύο, ταυτόχρονα
Investigate Europe – Για τρεις θητείες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες και προσέγγισε τη Μόσχα. Και μετά ήρθε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – μια οδυνηρή πραγματικότητα. Αλλά φαίνεται ότι ο Όρμπαν εξακολουθεί να μην επιθυμεί να χάσει την εύνοια του Πούτιν.
Το κύριο όπλο της Δύσης απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι η επιβολή κυρώσεων. Από πού προέρχονται ωστόσο αυτές οι κυρώσεις και σε ποιους απευθύνονται; Ποιο είναι το οικονομικό τους αποτύπωμα; Αντλώντας δεδομένα από την ανοικτή βάση OpenSanctions, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Correctiv έχει αναπτύξει ένα χρήσιμο εργαλείο καταγραφής και οπτικοποίησης των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από το 2014 έως σήμερα.
Όπως προκύπτει από τα γραφήματα, το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών κυρώσεων από τις 22 Φεβρουαρίου έως σήμερα προέρχεται από τις ΗΠΑ με ποσοστό περίπου 20%. Επόμενη στη σειρά βρίσκεται η Ελβετία με 17% και ύστερα ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο που καταλαμβάνει το 15% του συνόλου.
Τα δεδομένα της πλατφόρμας ανανεώνονται συνεχώς.
14534 Συνολικές Κυρώσεις
από τις 22/02/22
19939 Συνολικές Κυρώσεις
από τον Μάρτιο 2014
Οι τελευταίες κυρώσεις εναντίον ρωσικών προσώπων, εταιρειών και άλλων μεμονωμένων στόχων, από τις 22 Φεβρουαρίου, 2022.
Ημερήσιος αριθμός και προέλευση νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, από τις 22 Φεβρουαρίου, 2022.
Το CORRECTIV, το Lighthouse Reports, το RUPep και το OpenSanctions.org αξιολόγησαν από κοινού εάν τα άτομα στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι ολιγάρχες, πολιτικοί ή ανήκουν σε άλλη κατηγορία, από τις 22 Μαρτίου, 2022.
Συνολικός αριθμός κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανά μήνα, από τον Μάρτιο του 2014 έως και σήμερα.
Συγκεντρωμένες όλες οι κυρώσεις εναντίον ρωσικών οντοτήτων, από το 2014.
Το παρόν κείμενο βασίζεται στο Sanctions Tracker του Correctiv.
Επιμέλεια: Στεφανία Ιμπρισίμοβα