Τι ελπίζουν να αποκομίσουν οι δημοσιογράφοι από ένα διεθνές συνέδριο μέσων ενημέρωσης; Τι επιδιώκουν οι φοιτητές δημοσιογραφίας να μάθουν από τις εμπειρίες των έμπειρων συναδέλφων τους; Και τι απασχολεί περισσότερο τους δημοσιογράφους σήμερα; Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Anna Vazhaeparambil αναφέρει τις ελπίδες και τους φόβους των δημοσιογράφων που συμμετέχουν στο Διεθνές Forum Δημοσιογραφίας 2024 του iMEdD στην Αθήνα.
Φέτος, το ετήσιο Διεθνές Forum Δημοσιογραφίας του iMEdD – μια τριήμερη εκδήλωση με περισσότερους από 1.450 συμμετέχοντες από τους τομείς της δημοσιογραφίας, των μέσων ενημέρωσης και της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων, λειτούργησε ως ένας ζωτικός χώρος για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει το ειδησεογραφικό τοπίο σήμερα: η ελευθερία του Τύπου, η τεχνητή νοημοσύνη, η κάλυψη των κλιματικών κρίσεων, ο πόλεμος και η βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης.
Ταξιδεύοντας από όλο τον κόσμο και έχοντας διαφορετικά υπόβαθρα και προοπτικές, οι συμμετέχοντες μίλησαν για νέα εργαλεία, αντάλλαξαν ιδέες και συμμετείχαν σε έναν δύσκολο αλλά και εποικοδομητικό διάλογο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα. Γνωρίστε τους Diana Riojas, Ojooluwa Ibiloye, Έλενα Μασσαρά και Dinesh Balliah, τέσσερις συμμετέχοντες στο forum που μοιράστηκαν τις ελπίδες, τις ανησυχίες και τις λύσεις που προτείνουν για τον κλάδο της δημοσιογραφίας και το μέλλον της.
Η Diana Riojas, υπεύθυνη κοινού, δέσμευσης και διανομής στο THE CITY με έδρα τη Νέα Υόρκη, μελετά στρατηγικές προσέγγισης κοινού από την εποχή που ήταν φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Syracuse, όπου κατείχε τη θέση της συντάκτριας πολιτισμού στην εφημερίδα The Daily Orange.
Πέντε χρόνια αργότερα, αν και δεν γράφει πλέον ημερήσιες προβλέψεις για τα ζώδια, οι βασικές αρχές που διέπουν τη δουλειά της παραμένουν σταθερές: βρίσκει τρόπους να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού του THE CITY, διασφαλίζοντας την ανάπτυξή του και προσεγγίζοντας νέα άτομα. Με τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως το Twitter, να βρίσκονται σε παρακμή, η Riojas θεωρεί ότι οι δια ζώσης επαφές με τους αναγνώστες της που δεν υπαγορεύονται από αλγόριθμους είναι πιο σημαντικές από ποτέ.
«Παρ’ όλη την αβεβαιότητα που επικρατεί, εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι υπάρχει ακόμη ένα ισχυρό πνεύμα εκεί έξω, ειδικά όσον αφορά τα ανεξάρτητα μέσα», δήλωσε σε συνέντευξή της μετά το πάνελ της, με τίτλο «Επικοινωνώντας τη δημοσιογραφία: Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των δημοσιογράφων και του κοινού». Αισθάνομαι πραγματικά την ανάγκη να συνεχίσω να παράγω περιεχόμενο που εξυπηρετεί αποτελεσματικά [τους αναγνώστες], αλλά και να είμαι μπροστά από τις εξελίξεις».
Ο Ojooluwa Ibiloye, δευτεροετής διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Delaware στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερευνά τη σχέση μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της δημοκρατίας, εστιάζοντας στη χρησιμότητα των MME στην οικοδόμηση της ιδιότητας του πολίτη, τη διευκόλυνση του διαλόγου και τη διαμόρφωση των γνώσεων του κοινού σχετικά με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.
Τα ζητήματα που μελετά εμπίπτουν στις ευρύτερες θεματικές του forum, όπως οι απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τοπικές εφημερίδες και η σημασία της δημοσιογραφίας με επίκεντρο την κοινότητα.
«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή σωστής πληροφόρησης στους πολίτες. Το τι [πληροφορίες] έχουν οι πολίτες, είναι αυτό που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν στις δημόσιες πολιτικές και κατά πόσο θα στραφούν εναντίον της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ibiloye. «Οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, όπως και οι δημοσιογράφοι, έχουν ταυτόχρονα και ρόλο εκπαιδευτικού. Μαθαίνουν στο κοινό τι συμβαίνει γύρω του και το βοηθούν να ανακαλύψει τον εαυτό του».
Η Έλενα Μασσαρά είναι δημοσιογράφος στο pelop.gr, τη διαδικτυακή πλατφόρμα της καθημερινής έντυπης εφημερίδας Πελοπόννησος της Πάτρας. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που συμμετέχει στο forum του iMEdD και όταν την ρωτούν για τη σημασία της δουλειάς της, απαντά απλά: «χωρίς δημοσιογραφία, δεν υπάρχει δημοκρατία».
«Θέλω να λέω στους ανθρώπους πράγματα που βλέπω και που μπορεί να [μη] βλέπουν εκείνοι. Θέλω να τους βοηθήσω, να γίνω η φωνή τους», είπε η Μασσαρά. «Η δημοσιογραφία σε βοηθά να μοιραστείς ιστορίες, να γνωρίσεις τους ανθρώπους σε βάθος. Έχεις την ευκαιρία να ανοίξεις το μυαλό σου, να σκεφτείς πιο ανοιχτά, να γράψεις [διαφορετικά]».
Για τη δρα Dinesh Balliah, διευθύντρια του Κέντρου Δημοσιογραφίας Wits και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ο διεθνής διάλογος για θέματα δημοσιογραφίας πρέπει να περιλαμβάνει φωνές και προοπτικές εκτός του Παγκόσμιου Βορρά – και να τις αγκαλιάζει.
«Αν κοιτάξετε γύρω σας, για να μιλήσω ευθέως, θα δείτε ότι υπάρχει ηχηρή απουσία συμμετεχόντων από τον Παγκόσμιο Νότο. Στο Κέντρο Δημοσιογραφίας βλέπουμε τους εαυτούς μας ως μια πλατφόρμα για την ήπειρο», δήλωσε. «Όταν συμμετέχουμε σε forum όπως αυτό, μπαίνουμε σε χώρους που συνήθως δεν μας φιλοξενούν ή δεν είναι προσβάσιμοι σε όλους μας λόγω κόστους».
«Πέρα από το να μαθαίνουμε από τους άλλους σε αυτό το forum,» είπε η Balliah, «με ενδιαφέρει να διδάξω σε άλλα άτομα αυτά που γνωρίζουμε και αυτά που κάνουμε, γιατί, πραγματικά κάνουμε εξαιρετική δουλειά».
Δείτε όλες τις ιστορίες του Pop-Up Newsroom 2024 εδώ.