Αποψη/ Σχολιο

Άρθρο Γνώμης: Iστορίες για την Κλιματική Ανισότητα

Από τους

Ties Gijzel (Ερευνητής δημοσιογράφος, Follow the Money) και

Laura Saarikoski (Αρχισυντάκτρια, Helsingin Sanomat)

Θέσαμε σε δύο από τα μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής αξιολόγησης του incubator 2023 τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Ποιο ήταν το σημαντικότερο κριτήριο με βάση το οποίο επιλέξατε τις 3 αιτήσεις για το incubator 2023;

Ties Gijzel: Αξιολογήσαμε τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου, την πρωτοτυπία της πρότασης, το προφίλ του δημοσιογράφου ή των δημοσιογράφων και τον πιθανό αντίκτυπο της ιστορίας.

Laura Saarikoski: Αναζητούσαμε μια πρωτότυπη ιδέα που θα είχε ουσιαστική συνεισφορά και θα εμπλούτιζε παλαιότερα ρεπορτάζ πάνω στο ίδιο θέμα. Σκεφτήκαμε τη μέθοδο με την οποία θα παρουσιαζόταν η ιδέα, καθώς και τον επαγγελματισμό που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου στον καθορισμένο χρόνο.

  • Οι δημοσιογράφοι αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και διερευνούν νέους τρόπους και μέσα για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Κατά τη γνώμη σας, η δημοσιογραφία σχετικά με το κλίμα διαφέρει από άλλα είδη δημοσιογραφίας; Και αν ναι, ποιες είναι οι προκλήσεις της κάλυψης των θεμάτων που αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή;

Ties Gijzel: Η κλιματική αλλαγή είναι μια αφηρημένη έννοια, η σύνθεση της οποία εμπλέκει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων. Οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το ζήτημα έρχονται αντιμέτωποι με ένα δύσκολο έργο, καθώς καλούνται να κάνουν μια σωστή επιλογή των πληροφοριών που θα συμπεριλάβουν στις ιστορίες τους προκειμένου να μη δυσκολέψουν τους αναγνώστες τους με τις πολύπλοκες συνιστώσες του ζητήματος. Κάθε ιστορία μπορεί να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο αφήγημα, ωστόσο, οι ιστορίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έχουν κατεξοχήν συστημικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και οι δημοσιογράφοι οφείλουν να βρίσκουν τρόπους να τις κάνουν πιο προσιτές στους αναγνώστες τους. Μια καλή ιστορία που σχετίζεται με το κλίμα προσφέρει στους αναγνώστες/ακροατές/θεατές μια νέα προοπτική, δείχνοντας τρόπους με τους οποίους οι καθημερινές πράξεις και οι αντιλήψεις επηρεάζουν τη γενικότερη εικόνα.

Laura Saarikoski: Τα ρεπορτάζ για το κλίμα δεν διαφέρουν από άλλα είδη δημοσιογραφίας. Αν θέλεις να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του κόσμου, απαιτείται αντικειμενικότητα, σωστή έρευνα και επαγγελματισμός. Το ζητούμενο δεν είναι να απευθύνεσαι μόνο σε όσους ήδη ενδιαφέρονται για το κλίμα ή την ισότητα, αλλά να καταφέρεις να αγγίξεις ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα έως τώρα. Επομένως, δεν αρκεί να τονίσεις τη σημασία του θέματός σου. Πρέπει να βρεις τρόπους να το κάνεις ενδιαφέρον και πιο προσωπικό, ώστε να αγγίξει τον κόσμο και να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.

* H ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης του incubator 2023 αποτελούνταν από τον Ties Gijzel (Ερευνητή δημοσιογράφο στο Follow the Money), τη Laura Saarikoski (Αρχισυντάκτρια στη Helsingin Sanomat) και τη Νικολία Αποστόλου (Διευθύντρια του Resource Center του GIJN).

Λίγα λόγια για το incubator

Το incubator δίνει τον χρόνο και τους πόρους σε ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που έχουν την επιθυμία να υλοποιήσουν ένα καινοτόμο project στον χώρο της δημοσιογραφίας.

Mετά από 3 call και 21 project από 38 δημιουργούς, ο τέταρτος κύκλος του incubator, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022, επανασχεδιάστηκε ώστε να επικεντρώνεται σε ιστορίες στο πλαίσιο ενός προεπιλεγμένου θέματος.

Επαγγελματίες δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό υπέβαλαν τις προτάσεις τους είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες για την Κλιματική Ανισότητα, τη θεματική αυτής της πρόσκλησης. Οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν από την ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης και 3 από αυτές επιλέχθηκαν για να υλοποιήσουν την ιδέα τους μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.