Από την Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλο του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «ΙΣΝ Διάλογοι», Δημοσιογράφο
Ενάμιση χρόνο πριν, το Διεθνές Forum Δημοσιογραφίας του iMEdD μιλούσε για ανάγκη εμπιστοσύνης στη Δημοσιογραφία από κοινό και δημοσιογράφους. Ο λόγος επιβεβαιώνεται καθημερινά για την ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για ενημέρωση, κατανόηση και επίβλεψη του παρόντος και των γεγονότων του, που κάθε άλλο παρά λίγα είναι, διεθνώς.
Η συντριπτική πλειοψηφία δυσανασχετεί μέσα στο δυστοπικό περιβάλλον, όπου η έλλειψη αξιόπιστης δημοσιογραφίας και η παραπληροφόρηση κυριαρχούν. Φυσικά, δεν πρόκειται για ελληνική αλλά για διεθνή πρόκληση που πλέον τραυματίζει με τη σειρά της την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και εν γένει τη Δημοκρατία.
Πέντε χρόνια πριν, τον Φεβρουάριο του 2019, το iMEdD συστήνεται στην ελληνική δημοσιογραφική κοινότητα και ταυτόχρονα διερευνά διεθνείς πρακτικές στο δυσεπίλυτο αίνιγμα για πιο ανεξάρτητη και διαφανή δημοσιογραφία. Ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός Οργανισμός που συστάθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχει αρχικά ως αποστολή τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συνάντησης, προβληματισμού αλλά και δράσης δημοσιογράφων και επαγγελματιών του χώρου διεθνώς γύρω από τα ζητήματα της …4ης εξουσίας.
Με δομημένα προγράμματα, όπως το πρώτο (εθνικά και από τα λίγα ευρωπαϊκά) incubator δημοσιογραφίας, στηρίζει δημοσιογράφους να διενεργήσουν τις έρευνές τους και να δημοσιεύσουν τις ιστορίες τους. Επιπλέον, διαθέτουμε τμήμα δεδομένων που επικεντρώνεται γύρω από την ανάλυση, τη στοιχειοθέτηση ή ακόμα και την παραγωγή πρωτογενούς περιεχομένου βασισμένο στα δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, στο επίκεντρο παραμένει η ταυτότητα της πλατφόρμας που θα συγκεντρώσει επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου είτε για να μοιραστούν προβληματισμούς, εμπειρία και τεχνογνωσία, είτε για να πειραματιστούν με μεθόδους και εργαλεία για την έρευνα, παραγωγή και δημοσίευση ιστοριών.
Μεθοδικά, αλλά σε πολύ σύντομο χρόνο, μια πινέζα μπαίνει στον χάρτη όπου από το κέντρο της Αθήνας και το σημείο εκκίνησης του συνολικού εγχειρήματος, έως σήμερα με την υποστήριξη του iMEdD, καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και φοιτητές έχουν παράξει 24 δημοσιογραφικά έργα, έχουν πραγματοποιήσει ή συμμετάσχει σε 24 workshops και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ ο Οργανισμός έχει παράξει και δημοσιεύσει συνολικά περισσότερες από 100 έρευνες και ιστορίες, καθώς και δύο διαδραστικές εφαρμογές. Μέσα στην τελευταία πενταετία συνεπώς, ενισχύεται η διασύνδεση της Ελλάδας με τις διεθνείς δράσεις στον χώρο της Δημοσιογραφίας αλλά και η προσέλκυση του διεθνούς ενδιαφέροντος στο ελληνικό γίγνεσθαι γύρω, αλλά και πέρα, από τη Δημοσιογραφία.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να έχει την όποια απεύθυνση στον τελικό αποδέκτη, κοινό και επαγγελματίες του χώρου, χωρίς συναργασίες. Για τον λόγο αυτό, η στόχευση για την επόμενη πενταετία (και βλέπουμε…) δεν θα μπορούσε παρά να είναι η διεύρυνση του πεδίου εκκίνησης, ενδιαφέροντος και δραστηριότητας του iMEdD μέσω ενός πιο αποκεντρωμένου μοντέλου για την ενίσχυση της διασυνοριακής αλλά ταυτόχρονα και της τοπικής δημοσιογραφίας. Με συστατικό την καινοτομία, όχι μόνο ως προς τα σύγχρονα εργαλεία, αλλά και με απαντήσεις στις ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις, αντλώντας έμπνευση από πρωτοβουλίες-πρότυπα.
Το στοίχημα των πέντε πρώτων χρόνων ζωής του Οργανισμού ήταν να μπουν τα θεμέλια, να μπει η πινέζα στον χάρτη. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα μοιάζουν τα Μέσα ή η ίδια η δημοσιογραφία, στα επόμενα πέντε. Ωστόσο, ο στόχος της ομάδας μας παραμένει σταθερός: η στήριξη μιας δημοσιογραφίας με κάθετη ερευνητικά και παραγωγικά παρέμβαση σε όσα έχουν σημασία για τη Δημοκρατία – μιας δημοσιογραφίας που δεν επιβιώνει απλώς, αλλά ανακτά τον ρόλο της 4ης εξουσίας.