Ειδηση

Πόσοι 30άρηδες εμβολιάζονται, ανά φύλο

  • <iframe src="https://datawrapper.dwcdn.net/kgUBg/1/" height="600" width="100%" allow="fullscreen"></iframe>

Σε σύνολο 108.465 πολιτών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών και οι οποίοι είχαν ήδη «κλείσει» ραντεβού για τον εμβολιασμό τους ως τις 28 Απριλίου, γύρω στις 2 μ.μ., υπολογίζεται ότι περίπου 54% είναι άνδρες και περίπου 46% είναι γυναίκες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές –σε απόλυτα εκτιμώμενα νούμερα, πρόκειται για 58.724 άνδρες και 49.741 γυναίκες. 

Αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις σημαίνουν ότι, με βάση τον υπολογιζόμενο πληθυσμό της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2020 από την ΕΛΣΤΑΤ, το 9% των ανδρών και το 7% των γυναικών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας ανταποκρίθηκαν, εντός περίπου 40 ωρών, στο κάλεσμα για τον εμβολιασμό τους αποκλειστικά με το σκεύασμα της AstraZeneca (η πλατφόρμα των ραντεβού είχε «ανοίξει» για τους 30άρηδες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση περίπου στις 10 μ.μ. στις 26 Απριλίου).

Περίπου το 8% του συνολικού υπολογιζόμενου πληθυσμού 30-39 ετών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για εμβολιασμό εντός περίπου 40 ωρών. Από αυτούς, εκτιμάται ότι το 46% είναι γυναίκες και το 54% είναι άνδρες.

Από τα εν λόγω υπολογιζόμενα ποσοστά (τα οποία θα πρέπει να παρακολουθήσουμε πώς εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου) προκύπτει ότι η διαφορά ως προς την ανταπόκριση των γυναικών, σε σχέση με εκείνη των ανδρών, ενδεχομένως είναι μικρότερη από όσο διαισθητικά κανείς θα ανέμενε, δεδομένου του κενού που υπάρχει όσον αφορά στην ενημέρωση των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού τους: Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Απριλίου 2021, λίγες ώρες πριν να ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για εμβολιασμό από τους πολίτες 30-39 ετών, έγινε σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οι γυναίκες που κυοφορούν ή σχεδιάζουν εγκυμοσύνη για το επόμενο διάστημα να προτιμήσουν mRNA εμβόλια. Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει δηλώσει ότι όσες γυναίκες επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορούν να εμβολιαστούν με mRNA σκευάσματα, όταν έρθει η σειρά τους βάσει ηλικιακής προτεραιότητας –χωρίς να έχει ανακοινωθεί, όμως, προς ώρας, από την πολιτεία πότε αναμένεται να συμβεί αυτό για την κάθε εμπλεκόμενη ηλικιακή ομάδα. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εν λόγω σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βασίζεται στο γεγονός ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν δεδομένα τα οποία να αποδεικνύουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων με ιικό φορέα (AstraZeneca, Johnson & Johnson) κατά την κύηση –ούτε για το αντίθετο. Υπάρχουν, όμως, δεδομένα που τεκμηριώνουν τα εν λόγω για τα mRNA σκευάσματα (Pfizer, Moderna), όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών, στις 26 Απριλίου. «90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA, διότι στην Αμερική δεν είχε εφαρμοστεί το εμβόλιο της AstraZeneca, έδωσαν τα στοιχεία τα τεκμηριωμένα ότι ο εμβολιασμός με το mRNA στην κύηση είναι ασφαλής», δήλωσε τότε η Μαρία Θεοδωρίδου, όπως είχε αναφέρει και η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης στη Μεγάλη Βρετανία, σε επιστολή της προς την ιατρική κοινότητα στις 17 Απριλίου.