Τρία περιφερειακά MME, ένας στόχος: Λιγότερα τροχαία
Μια συνεργασία τριών δημοσιογράφων από περιφερειακά MME, με ουσιαστικό αποτύπωμα. Αυτός ήταν ο στόχος μας, όταν καταθέσαμε στο iMEdD (incubator for Media Education and Development) την πρότασή μας για ένα βίντεο–ρεπορτάζ που θα αφορά στα τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα.
Με τον Βασίλη Αλεξίου από τα Τρίκαλα και τον Σωκράτη Μουτίδη από την Κοζάνη, συναντηθήκαμε στο δημοσιογραφικό σταυροδρόμι των δρόμων που ανοίγει η πρωτοβουλία του iMEdD incubator, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία των μέσων ενημέρωσης της ελληνικής Περιφέρειας, έντυπων και ηλεκτρονικών. Μια εμπειρία ουσιαστική αλλά και δημιουργικά ανατρεπτική και για τους τρεις μας.
Τρεις περιοχές, πληγωμένες βαθιά από τα τροχαία. Με την ένθερμη και τιμητική για όλους μας, υποστήριξη του iMEdD incubator, μας δόθηκε η δυνατότητα να εστιάσουμε σε μία από τις πιο τραγικές, αλλά και παραγνωρισμένες πτυχές της καθημερινότητας όχι μόνο των περιοχών μας αλλά όλης της Ελλάδας.
Ερευνώντας το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα
Η δημοσιογράφος Σοφία Χριστοφορίδου περιγράφει την ιστορία πίσω από το ρεπορτάζ για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Γιώργο Τσαντίκο, στο πλαίσιο του φετινού incubator for local media του iMEdD.
Η στατιστική ως εργαλείο
Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη στατιστική ως εργαλείο. Τρέχοντας μια ανάλυση παλινδρόμησης, αναζητήσαμε τη σχέση του αριθμού των τροχαίων δυστυχημάτων με το κατά κεφαλήν και το συνολικό ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας και το ποσοστό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Βάσει της ανάλυσης παλινδρόμησης που κάναμε, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο μεγάλη η οικονομική δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τροχαίων δυστυχημάτων, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κυκλοφορία η οποία επιδεινώνεται σε τουριστικές περιοχές.
Η ανεργία επίσης, φάνηκε ότι συνδέεται με τον αριθμό των θυμάτων κατά τρόπο που μαρτυρά τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες πίσω από τα ατυχήματα.
Διαπιστώσαμε, επίσης, πως περιφέρειες με υψηλό ποσοστό πτυχιούχων έχουν περισσότερα θύματα. Είναι κατά κανόνα πιο πυκνοκατοικημένες, διαθέτουν πανεπιστημιακά ιδρύματα, φοιτητικό πληθυσμό, έντονη νυχτερινή ζωή και μεγάλο αριθμό νεαρών οδηγών. Οι συνθήκες αυτές αυξάνουν τη συχνότητα μετακινήσεων και τον κυκλοφοριακό φόρτο, με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαία.
Το μοντέλο επιτρέπει σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβλέψουν και να ιεραρχήσουν τις ανάγκες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, ανάλογα με το προφίλ της κάθε περιφέρειας.
Μια συνεργασία με προοπτική
Η υποστήριξη από το iMEdD, πολύτιμη για όλους μας. Ήταν μια έμπρακτη στήριξη στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, μέσα σε συνθήκες εμπιστοσύνης, επαγγελματισμού και ενθάρρυνσης της καινοτομίας.
Μας προσφέρθηκε η ελευθερία να δουλέψουμε με δικό μας τρόπο, σεβόμενοι παράλληλα τις κοινές αρχές δεοντολογίας και τεκμηρίωσης, δοκιμάζοντας τις δυνατότητές μας, σε ένα πεδίο εν πολλοίς άγνωστο για εμάς.
Η μεταξύ μας συνεργασία υπήρξε υποδειγματική. Αυτός ο «κάθετος» δημοσιογραφικός άξονας, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, βασίστηκε στον αλληλοσεβασμό μεταξύ των μελών της δημοσιογραφικής μας ομάδας, την τακτική επικοινωνία και την κοινή ανάγκη να αναδείξουμε όψεις της οδικής ασφάλειας οι οποίες σπάνια λαμβάνουν τον χρόνο και την προσοχή που απαιτούνται σε πανελλαδικό επίπεδο.
Καθένας μας έφερε στο τραπέζι τις εμπειρίες, τις εικόνες και τη ματιά της περιοχής του. Το αποτέλεσμα ήταν μια ενιαία αφήγηση, με ρίζες στις τοπικές κοινωνίες, αλλά αποδέκτη ένα ευρύτερο κοινό.
Η εμπειρία αυτή ήταν πολύτιμη: Μπορέσαμε να δούμε πώς δουλεύει ένας συνάδελφος σε άλλο σημείο της χώρας, συγκρίναμε μεθόδους ρεπορτάζ, ανταλλάξαμε εργαλεία και τεχνικές παραγωγής —εμπειρία που μας άνοιξε νέους δρόμους. Ανακαλύψαμε πως πίσω από τοπικές ειδήσεις συχνά βρίσκονται κοινά ερωτήματα, κοινές πληγές —και πως η αφήγησή τους γίνεται ισχυρότερη, όταν δουλεύουμε συλλογικά.
Ερευνώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη: τι βρίσκεται πέρα από τον αλγόριθμο
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όμως το πραγματικό κόστος το πληρώνουν κάποιοι άλλοι. Στο συνέδριο Dataharvest, δημοσιογράφοι παρουσίασαν τις έρευνές τους και μοιράστηκαν συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να ερευνήσει σε βάθος αυτήν την τεχνολογία.
Τρεις στιγμές που μας σημάδεψαν
• Στην Κοζάνη, τα γυρίσματα συνέπεσαν χρονικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα διόδια Πολυμύλου. Η κοινωνία ήταν «μουδιασμένη» και αντιμετώπισε με μεγάλη ευαισθησία το θέμα των σιωπηλών συνεπειών, των τραυμάτων στην ψυχή και τη σημασία της υποστήριξης.
• Στα Τρίκαλα, ο 25χρονος δικυκλιστής μάς μίλησε για την αδρεναλίνη της ταχύτητας και μας είπε πως ξεπερνάει τα όρια, δίχως φόβο για το τι μπορεί να του συμβεί, κι ας έχει βρεθεί στο Νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα τρεις φορές. «Νιώθω ελεύθερος» μας λέει δίχως να διστάζει στιγμή «αυτή είναι η ζωή μου».
• Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στο Νοσοκομείο Χανίων, μια γυναίκα στον ανελκυστήρα του νοσοκομείου, μας ρώτησε: «Ήρθατε για συνέντευξη;». Της απαντήσαμε ότι κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ για τα τροχαία. «Ποιο σπίτι, παιδί μου, δεν έχει φορέσει μαύρα για τροχαίο στον τόπο μας;» είπε βγαίνοντας από το ασανσέρ. Και κλείνοντας οι πόρτες πίσω της, έκαναν τον… δρόμο για τον 5ο όροφο της Νευροχειρουργικής Κλινικής να μοιάζει με ταξίδι ατελείωτο.
Η συνεργασία αυτή ήταν μια υπενθύμιση ότι η δημοσιογραφία στην περιφέρεια μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τοπικά ζητήματα. Αρκεί να αδράξει ευκαιρίες όπως αυτές που προσφέρει το iMEdD.
Και για αυτόν τον λόγο, οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλη την ομάδα και τους επικεφαλής του iMEdD.
Ομάδα συντελεστών
Δημοσιογραφική ομάδα – Σενάριο
Βασίλης Αλεξίου (Trikalavoice.gr)
Σωκράτης Μουτίδης (Χρόνος Κοζάνης)
Παρασκευάς Περάκης (Χανιώτικα νέα)
Κάμερα
Κωνσταντίνου Μανουσαρίδης
Χαράλαμπος Γαλανάκης
Μοντάζ
Κωνσταντίνος Μανουσαρίδης
Εμφανίζονται
Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
Κωνσταντίνος Κωστακόπουλος, Διοικητής Τροχαίας Τρικάλων
Θωμάς Σαραφίδης, Διασώστης ΕΚΑΒ Τομέα Κοζάνης
Αντώνης Κρασουδάκης, Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Χανίων
Πηνελόπη Μελίδου, Ψυχολόγος Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια