Διεθνείς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν αναπτύξει εφαρμογές που επιτρέπουν στους πολίτες να παρακολουθούν τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε έρευνες, εργαλεία και εφαρμογές που είτε καταγράφουν ακραία καιρικά φαινόμενα ή και την άνοδο της θερμοκρασίας, είτε χρησιμοποιούνται για την πρόγνωση και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Διαδραστικός χάρτης με την πορεία του εμβολιασμού για την COVID-19 στην Ελλάδα
Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την πορεία των εμβολιασμών στην επικράτεια.
Εφαρμογή για κινητά από τη NASA που εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο παγκόσμια δορυφορικά δεδομένα των ζωτικών σημείων του πλανήτη. Αυτή η τρισδιάστατη εφαρμογή είναι ιδανική για μαθητές, εκπαιδευτικούς και όσους ενδιαφέρονται για την επιστήμη της Γης και μπορεί να γίνει η πηγή που θα σας βοηθήσει να μάθετε για τις συνθήκες διοξειδίου του άνθρακα, τις ανωμαλίες της βαρύτητας, τα επίπεδα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική και πολλά άλλα. Κατεβάστε την στη συσκευή σας Apple ή Android για να παρακολουθείτε τη Γη.
Μονάδα δορυφορικής τηλεπισκόπησης BEYOND
Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) για την πρόγνωση, όπου είναι δυνατόν, τον εντοπισμό, την παρακολούθηση, αλλά και τη διαχείριση ακραίων φυσικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ανίχνευση και παρακολούθηση, μέσω της συνεχούς και αδιάλειπτης ανάλυσης δορυφορικών παρατηρήσεων σε πραγματικό χρόνο ανά πέντε λεπτά, της ελληνικής επικράτειας για τον εντοπισμό εστιών πυρκαγιών. Το σύστημα FireHub παρέχεται δωρεάν με πλήρη υποστήριξη από την ομάδα του BEYOND στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το εργαλείο πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς WRF-SFIRE του ΜΕΤEO χρησιμοποιεί το πυκνό δίκτυο 400 μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί πανελλαδικά και αποτελεί εξειδικευμένο σύστημα που αναπτύχθηκε στο ΕΑΑ από την ομάδα METEO.
H εφαρμογή EXTREMA Europe προέκυψε από τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το πρόγραμμα «Ανθεκτική Αθήνα» του Δήμου Αθηναίων. Παρέχει πληροφορίες για προσωποποιημένο ρίσκο λόγω καύσωνα με βάση την τοποθεσία του χρήστη στην πόλη, τρόπους προστασίας και οδηγίες σε χάρτη για διαθέσιμα δροσερά σημεία: https://extrema.space/. Απευθύνεται τόσο στους κατοίκους της πόλης όσο και στους επισκέπτες της. Πόλεις που την έχουν υιοθετήσει είναι οι Αθήνα, Παρίσι, Ρότερνταμ, Μαγιόρκα, Μιλάνο και άλλες της Ευρώπης.
Έχει ως κύριο στόχο να ενισχύσει το γνωσιακό υπόβαθρο αναφορικά με την ευπάθεια της Μεσογειακής γεωργίας στην κλιματική αλλαγή και να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων για την προσαρμογή. Το έργο υλοποιείται σε τρία από τα μεγαλύτερα νησιά της Ευρώπης στη Μεσόγειο: την Κρήτη (Ελλάδα), τη Σικελία (Ιταλία) και την Κύπρο.
Εργαλείο για την υποστήριξη της ενημερωμένης λήψης αποφάσεων στο σχεδιασμό της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, ο χρήστης κατευθύνεται μέσω των διαφορετικών ενοτήτων του εργαλείου προκειμένου να αποκτήσει μια εικόνα των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο αστικό περιβάλλον, να ανακαλύψει και να αξιολογήσει τις διαθέσιμες επιλογές προσαρμογής, καθώς και να διερευνήσει την επίδραση των παρεμβάσεων προσαρμογής στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Στο τελευταίο εκπαιδευτικό παιχνίδι της NASA, το Offset, ο στόχος είναι να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη και οι παίκτες μαθαίνουν για τον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα, τις διάφορες πηγές άνθρακα και τους τρόπους με τους οποίους η εναλλακτική ενέργεια και η αναδάσωση μπορούν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση αυτών των πηγών. Αναλάβετε την πρόκληση αν πιστεύετε ότι έχετε γρήγορα δάχτυλα και είστε πολυπράγμονες.
Μια ανεξάρτητη επιστημονική ανάλυση που παρακολουθεί τη δράση των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο για το κλίμα και ταυτόχρονα τις αξιολογεί σε σχέση με τον παγκοσμίως συμφωνημένο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού “να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2°C και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5°C”.
Η εφαρμογή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο οργανισμών, του Climate Analytics και του New Climate Institute. Το CAT παρέχει αυτή την ανεξάρτητη ανάλυση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από το 2009. Η The Climate Action Tracker (CAT) ποσοτικοποιεί και αξιολογεί τις δεσμεύσεις μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και εκτιμά, εάν οι χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων. Στη συνέχεια, συγκεντρώνει τη δράση των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, προσδιορίζοντας τις πιθανές αυξήσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα χρησιμοποιώντας το κλιματικό μοντέλο MAGICC.
Δορυφορικές εικόνες από τη NASA που δείχνουν το παρελθόν και το παρόν συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών.
Με πληροφορίες από το δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών «Η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει περιθώρια εφησυχαμού»