Ειδηση

Τριήμερο φόρουμ δημοσιογραφίας από το iMEdD

Το iMEdD διοργανώνει, από τις από τις 17 έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2021, ένα ψηφιακό φόρουμ για τη δημοσιογραφία, υπό τον τίτλο «Reflect / Reform / Restart».

Cover: iMEdD Journalism Forum

Το iMEdD συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας και σας καλεί σε ένα τριήμερο διαδικτυακό φόρουμ για το σήμερα και το αύριο της δημοσιογραφίας, στις 17, 18 και 19 Φεβρουαρίου 2021. Μέσα από πάνελ συζητήσεων, ομιλίες, flash sessions, workshops, το SNF Dialogues αλλά και την avant-première της πρώτης παραγωγής ντοκιμαντέρ του iMEdD, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να προβληματιστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν κατόπιν εγγραφής, ενώ διατίθεται υπηρεσία διερμηνείας σε όλες τις ενότητες.

REFLECT

Σχεδόν έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα, το iMEdD (incubator for Μedia Εducation and Development) και η SmallPlanet, σε συνεργασία με δεκάδες δημιουργούς, δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και τεχνικούς, παρουσιάζουν τη νέα ταινία ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, με τίτλο «Παρόντες».

Η ταινία που αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη του ομώνυμου πολυμεσικού project που ξεκίνησε το iMEdD τον Απρίλιο του 2020, ξεδιπλώνεται με φόντο το δημόσιο σύστημα υγείας, παρατηρώντας σε βάθος χρόνου τους επιφανείς πρωταγωνιστές τής διαχείρισης της πανδημίας αλλά και τους αφανείς ήρωές της.

Μετά την προβολή της ταινίας, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ανοίγουν απευθείας διαδικτυακή συζήτηση, με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Αυγερόπουλο, με θέμα την πραγματικότητα και τις προκλήσεις της δημοσιογραφικής καταγραφής και της αξιοπιστίας της ενημέρωσης του πολίτη, εν μέσω συνθηκών έκτακτης ανάγκης.

Στη συζήτηση, επίσης, θα συμμετάσχουν αναγνωρισμένοι και βραβευμένοι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστές που συνεργάστηκαν στο ντοκιμαντέρ και αποτελούν μέλη της ευρύτερης ομάδας που συμμετείχε στο πολυμεσικό ντοκουμεντο «Παρόντες», το οποίο υλοποίησε και παρουσίασε το iMEdD τον Απρίλιο του 2020.

Στη live συζήτηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ θα συμμετέχει και το ίδιο το κοινό με τις ερωτήσεις και τα σχόλιά του. Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.snfdialogues.org/

Πολυφωνία, ελευθερία, και ανεξαρτησία κατευθυντήριες αρχές του οργανισμού

Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «ΙΣΝ Διάλογοι», Δημοσιογράφος
Στο φόρουμ συμμετέχουν ομιλητές από τους παραπάνω οργανισμούς

REFORM

Η δεύτερη ημέρα του φόρουμ είναι αφιερωμένη σε workshops από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν νέες τεχνικές και εργαλεία στη δημοσιογραφία.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν, βήμα-βήμα, η διαδικασία ενός αιτήματος πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα (FOIA), πρακτικές συμβουλές στην ανάλυση δεδομένων για την COVID-19, εργαλεία για δημοσιογράφους για τη δημιουργία χαρτών, πώς να χρησιμοποιούμε τα social media στη διάδοση της δημοσιογραφικής πληροφορίας αλλά και τεχνικές αναζήτησης πληροφορίας για άτομα που ερευνούμε, καθώς και τις περίπλοκες συνδέσεις τους με άλλα δυνητικά αντικείμενα της δημοσιογραφικής έρευνας.

Η δημοσιογραφία είναι ένα ανήσυχο ταξίδι γεμάτο ερωτήσεις και αμφισβήτηση που οφείλεις να το μοιράζεσαι

Στρατής Τριλίκης, Διευθυντής Προγραμμάτων στο iMEdD, Δημοσιογράφος

RESTART

Η τρίτη ημέρα του φόρουμ είναι αφιερωμένη σε συζητήσεις και παρουσιάσεις ιδεών, πρακτικών και εργαλείων που αλλάζουν τη δημοσιογραφία.

Συγκεκριμένα, η ημέρα θα ξεκινήσει με μια συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου και την αντιπροσώπευση της κοινωνίας τόσο μέσα στα ίδια τα newsroom όσο και μέσα από το παραγόμενο δημοσιογραφικό έργο, με συμμετέχοντες κορυφαίους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολουθούν δύο παρουσιάσεις, για τις εξελισσόμενες πρακτικές στο διαδραστικό και «immersive» ντοκιμαντέρ καθώς και το λεγόμενο «Open Source Intelligence» (OSINT) και πώς  αλλάζει την ερευνητική δημοσιογραφία.

Το φόρουμ ολοκληρώνεται με ένα flash session για την έκρηξη των podcasts και μια ανοιχτή συζήτηση με κορυφαίους επαγγελματίες για το λεγόμενο «slow journalism», τη διαμεσική αφήγηση, τη χρήση της τεχνολογίας και πώς όλα αυτά αλλάζουν συλλήβδην το τοπίο στη δημοσιογραφία.