Crisis Reporting Resource

Οι Ουκρανοί στρατιώτες διχάζονται ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου Ισραήλ – Γάζας 

Με την προσοχή του κόσμου στραμμένη στον πόλεμο στη Γάζα, Ουκρανοί στρατιώτες φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμό της.

Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε από το INKSTICK στις 9/11/2023 και αναδημοσιεύτηκε από το iMEdD κατόπιν άδειας. Η αναδημοσίευσή του απαιτεί άδεια από τον εκδότη.

Εικόνες: Aaron Chamski

Μειώνοντας ταχύτητα, ο Kaneki ανάβει ένα τσιγάρο και οδηγεί το ημιφορτηγό του στις πεδιάδες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας προς το δρόμο για το Ορικίβ. Το πρώτο φως της ημέρας έχει ξεκινήσει μόλις να ξεπροβάλλει στους ουρανούς της Ζαπορίζια.

Ο 24χρονος στρατιώτης φωνάζει πάνω από το θόρυβο της μηχανής. «Το Ισραήλ κατά της Γάζας; Θα καταλαγιάσει γρήγορα, αλλά μπορεί να είναι κακό για εμάς».

Ο Kaneki είναι αποσπασμένος στην Ομάδα Αναγνώρισης Kilo, μια Ουκρανική μονάδα που μάχεται στα νότια της χώρας. Από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας έστρεψαν το βλέμμα τους στη Μέση Ανατολή.

Σχεδόν ένα μήνα τώρα στη σύγκρουση, ο Ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει χερσαία εισβολή στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, που φιλοξενεί περισσότερους από 2,1 εκατομμύρια Παλαιστινίους. Παρακολουθώντας στενά τη μάχη, κάποιοι Ουκρανοί είναι αισιόδοξοι, άλλοι όχι και τόσο. Πολλοί ανησυχούν ότι η κάλυψη της σύγκρουσης θα μπορούσε να επισκιάσει τη διεθνή ανησυχία για το εν εξελίξει αγώνα τους. Ανησυχούν για την κληρονομιά τους και ανησυχούν για τις «παράπλευρες επιδράσεις» μεταξύ των δύο πολέμων.

Ενόσω 40.000 στρατεύματα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εξαπολύσουν ένα τρίτο κύμα επίθεσης στην Αβντίιβκα (200 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζαπορίζια), ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε χθες ανάρτηση στο Twitter ευχαριστώντας την Ιαπωνία και τα λοιπά κράτη της Ομάδας των Επτά για την «αμέριστη υποστήριξή τους στην Ουκρανία εν μέσω άλλων παγκόσμιων εξελίξεων».

Από τη δική του πλευρά, ο Kaneki ανησυχεί ότι με την προσοχή του κόσμου στραμμένη αλλού, η Ρωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη χρονική στιγμή για να κλιμακώσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία. «Φοβάμαι ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τον αντιπερισπασμό των μέσων ενημέρωσης για να ξεκινήσουν να κάνουν βρωμοδουλειές, όπως να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα εναντίον μας», λέει εκπνέοντας αργά. Το ερώτημα κατά πόσο η Ρωσία διαθέτει ή θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα προκαλεί επίσης έντονη ανησυχία και στους αναλυτές και ερευνητές που παρακολουθούν τη σύγκρουση.

Ένας από τους συντρόφους του, ο Strike, 38 ετών, φοβάται ότι θα ξεχαστούν. «Απλά φοβάμαι ότι αύριο, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποφασίσουν ότι δεν αξίζει πλέον τον κόπο να βοηθούν την Ουκρανία», αναφέρει, «και θα αναγκαστούμε να φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να εμποδίζουμε κύματα Ρώσων χωρίς να υπάρχει τέλος».

Και οι δύο είναι επιφυλακτικοί, αλλά πιο σημαντικό από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του πολέμου Ισραήλ – Γάζας είναι, και για τους δύο, η παρούσα χρονική στιγμή στην περιοχή της Ζαπορίζια.

«Όταν τα πόδια σου είναι μέσα στη λάσπη, δεν το σκέφτεσαι και πολύ», εξηγεί ο Kaneki. «Ούτε καν σκέφτεσαι πλέον την Ουκρανία, την ελευθερία ή τη νίκη».

Θα μπορούσε να βγει σε καλό 

Ο Smiley, ένας πρώην κρεοπώλης που έγινε πυροβολητής, είναι πιο ρεαλιστής. Πιστεύει ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων ομάδων της Γάζας θα ωφελήσει την Ουκρανία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ποτέ», λέει. «Δεν βρίσκονται εδώ επειδή είμαστε όμορφοι, αλλά επειδή δεν τους συμφέρει να χάσουμε».

Ο Smiley, 25 ετών, έχει μια μακριά γενειάδα που απαλύνει το κατά τα άλλα αυστηρό πρόσωπό του που είναι καλυμμένο με τατουάζ. «Η Δύση έχει εμπλακεί σε πολύ μεγάλο βαθμό για να αποσυρθεί ή να μειώσει τη συνδρομή της», συνεχίζει. Κάνει μια μικρή παύση και παίρνει μια βαθιά αναπνοή, προτού υποστηρίξει ότι η σφοδρότητα της σύγκρουσης και η ανάγκη για όπλα και εξοπλισμό διαφέρουν ριζικά στο Ισραήλ και την Ουκρανία.

«Εδώ, χρειαζόμαστε μια αστρονομική ποσότητα όπλων, βλημάτων, ανθρωπίνων πόρων και πυρομαχικών σε καθημερινή βάση για να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία», αναφέρει. «Το Ισραήλ διαθέτει έναν από τους καλύτερους στρατούς στον κόσμο κι έχει να αντιμετωπίσει τη Χαμάς, μια μικρή τρομοκρατική ομάδα. Εμείς, από την άλλη πλευρά, είμαστε αντιμέτωποι με το Ρωσικό στρατό. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης».

Επιπλέον, βλέπει τον πόλεμο Ισραήλ – Γάζας ως ένα σημείο καμπής που θα μπορούσε να εξαναγκάσει το Ισραήλ να στηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας και να υποστηρίξει τη χώρα με όπλα. Παρά την ακλόνητη συμμαχία του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ έχει διατηρήσει μια πολιτική ισορροπίας και αυτοσυγκράτησης προς την Ουκρανία καθόλη τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας στη χώρα. Ενώ το Ισραήλ έχει συνταχθεί με άλλους για να καταδικάσει τα εγκλήματα των Ρώσων, το Τελ Αβίβ παρά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον, ουδέποτε έστειλε σημαντική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από τη στάση που διατηρεί το Ισραήλ, με τον πιο σημαντικό από αυτούς να περιστρέφεται γύρω από την παρουσία της Ρωσίας στους ουρανούς της Συρίας. Από το 2015, η Ρωσία παρεμβαίνει στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία για λογαριασμό της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές έναντι επαναστατικών ομάδων και παρέχοντας κάλυψη για τους μαχητές στο έδαφος που είναι σύμμαχοι με τον Άσαντ.

Δεδομένου ότι η Ρωσία συχνά αποφεύγει να παρεμποδίσει Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη όσο πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις έναντι ομάδων στη Συρία υποστηριζόμενων από το Ιράν, το Ισραήλ δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση του με το Κρεμλίνο. Αυτή η σκέψη ήταν αρκετή για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να ελαχιστοποιήσει τη συνδρομή στην Ουκρανία, φοβούμενος ότι θα οδηγούσε τις σχέσεις του με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε ένταση.

Στάση αναμονής 

Ο Vlad, ένας 30χρονος χειριστής drone στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, είναι πεπεισμένος ότι ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ δεν θα κρατήσει πολύ. Από τη στιγμή που λήξει, πιστεύει, το Τελ Αβίβ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το ξεκινήσει να βοηθά την Ουκρανία.

Όταν ερωτήθηκε σε ποιον εξοπλισμό ελπίζουν οι Ουκρανοί μαχητές, ο Vlad απάντησε «Κάθε βοήθεια είναι δεκτή».

Ο Smiley, ένας λάτρης των όπλων, είναι πιο συγκεκριμένος, ευελπιστώντας ότι το Ισραήλ θα παράσχει στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Θα ήταν καταπληκτικό εάν θα μπορούσαν να μας προμηθεύσουν πυροβόλα όπλα Iron Beam”, λέει, αναφερόμενος στον Ισραηλινό οπλισμό που εξακολουθεί να μένει αχρησιμοποίητος και που εικάζεται ότι μπορεί να αναχαιτίσει επιθέσεις με ρουκέτες ή πυραύλους με τη χρήση ακτινών laser.

Ο Sergei, ένας 30χρονος πρώην μάγειρας του οποίου το ψευδώνυμο είναι Hussar, ανησυχεί περισσότερο. Ως χειριστής drone, μόλις επέστρεψε από αποστολή στην περιοχή του Ντονέτσκ. Στριφογυρίζει το τσιγκελωτό μουστάκι του, λόγω του οποίου έχει πάρει και το ψευδώνυμό του. Το βλέμμα του εξακολουθεί να είναι άγριο και να χάνεται στο κενό.

«Ο μεγαλύτερός μου φόβος σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι ότι θα καεί ο κόσμος», λέει, «και αυτός ο εφιάλτης αίματος, θανάτου, λάσπης, βρώμας και ακαθαρσιών δεν θα τελειώσει ποτέ».

Παρόλα αυτά, ο Sergei δεν φοβάται ότι η Δύση θα σταματήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.

«Σε κάθε περίπτωση, πρώτιστο μέλημά μου είναι να βρίσκομαι εκεί για τους συντρόφους μου, να τους προσέχω και να τους προστατεύω», συμπληρώνει.

Όσον αφορά τις συνέπειες του πολέμου Ισραήλ – Γάζας, ο Sergei προτιμά να τηρεί μια στάση αναμονής ανεξαρτήτως από το κατά πόσο η σύγκρουση οδηγεί σε μεγαλύτερη υποστήριξη για την Ουκρανία ή όχι». Ούτως ή άλλως, λέει, η Ουκρανία θα εξακολουθεί να επικεντρώνεται στη μάχη που βρίσκεται μπροστά της.

«Θα αγωνιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος» τονίζει. «Ακόμη κι εάν δεν θα έχουμε πλέον όπλα, θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε με γυμνά χέρια, ενωμένοι, μέχρι τον τελευταίο από εμάς».

Το άρθρο επιμελήθηκαν η Allyn Gaestel και ο Patrick Strickland.