Crisis Reporting Resource

Oι Ρώσοι εθνικιστές που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας

Η δράση της Russian Volunteer Corps, η σχέση με την ακροδεξιά και οι επαφές με την Ελλάδα

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε από την ομάδα του iMEdD και είναι διαθέσιμο για αναδημοσιεύση με άδεια Creative Commons.

«Φαίνεται πως οι μαχητές της RVC επισκέπτονται την πατρίδα τους και πάλι! Οι φλόγες του αγώνα συνεχίζουν να καίνε».

Το παραπάνω μήνυμα συνόδευε ένα σύντομο βίντεο που ανέβηκε στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, στις 22 Μαϊου του 2023. Άντρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και στρατιωτική περιβολή, κρατώντας όπλα και μία σημαία, ποζάρουν κάτω από την πινακίδα του ρωσικού χωριού Μπεζλιουντόβκα, δείχνοντας ότι έχουν περάσει τα σύνορα.

Το ίδιο βράδυ ξεκίνησαν την επιδρομή εναντίον της ίδιας τους της πατρίδας – στην περιοχή Μπέλγκοροντ της δυτικής Ρωσίας. Πρόκειται, ίσως, για το μεγαλύτερο χερσαίο χτύπημα σε ρωσική περιοχή από την αρχή του πολέμου. Την ευθύνη ανέλαβαν δύο εθελοντικές ένοπλες ομάδες, η Russian Volunteer Corps (RVC) και η Freedom of Russia Legion. Αποτελούνται από Ρώσους εθνικιστές, που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας, χωρίς να είναι σαφής η σχέση τους με την επίσημη κυβέρνηση της χώρας.  

Αρχηγός της RVC είναι ο Ρώσος Ντένις Καπούστιν, επίσης γνωστός και ως Ντένις Νικίτιν ή με το nom de guerre «White Rex». Ο Καπούστιν είναι ιδρυτικό μέλος ενός διεθνούς ακροδεξιού δικτύου, που ασχολείται με τη διοργάνωση αγώνων μικτών πολεμικών τεχνών (ΜΜΑ) σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, ενώ φαίνεται να έχει κομβικό ρόλο και σε άλλους παρόμοιους σχηματισμούς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ο εχθρός του εχθρού μου  

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της RVC, οι βασικοί στόχοι της οργάνωσης είναι να «αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα σύνορα του 1991», να «ανατρέψει τη δικτατορία στη Ρωσική Ομοσπονδία» και «να απελευθερώσει τον ρωσικό λαό». Η οργάνωση θεωρεί ότι η Ρωσία βρίσκεται υπό κατοχή από τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν και αγωνίζεται για την απελευθέρωσή της.   

Η RVC ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2022, ως «πολιτικό-στρατιωτική οργάνωση Ρώσων εθελοντών». Στην ιδρυτική διακήρυξη της οργάνωσης, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο επίσημο κανάλι της στο Telegram, αναφέρεται η πρόθεσή της να δώσει την ευκαιρία σε Ρώσους εθελοντές να πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας, κατά του Πούτιν. Ο Καρίμ Ζιντάν είναι ερευνητής δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί με την RVC και τον Καπούστιν. Σχετικά με τις προθέσεις του τελευταίου πίσω από την ίδρυση της ομάδας, σημειώνει στο iMEdD: «Ξεκίνησε την RVC με την πρόθεση να ανατρέψει τον Πούτιν και να δημιουργήσει ένα εθνικό ρωσικό κράτος, που θα επικεντρώνεται στην ευημερία των λεγόμενων εθνικών Ρώσων»

Η επίθεση στα τέλη Μαΐου δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ρωσικές εθελοντικές ομάδες πέρασαν τα σύνορα, παίρνοντας επιθετικές πρωτοβουλίες σε ρωσικά εδάφη. Στις 2 Μαρτίου του 2023, η RVC ανέλαβε την ευθύνη για χερσαίες επιθέσεις στην περιοχή του Μπριάνσκ, στη δυτική Ρωσία. Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε τις κατηγορίες για εμπλοκή της και έκανε λόγο για εσκεμμένη πρόκληση. Για την ίδια την οργάνωση, οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο τον αντιπερισπασμό και τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, κάτι που θα έδινε χώρο σε μια επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση.  

Ξεκίνησε την RVC με την πρόθεση να ανατρέψει τον Πούτιν και να δημιουργήσει ένα εθνικό ρωσικό κράτος που θα επικεντρώνεται στην ευημερία των λεγόμενων εθνικών Ρώσων

Καρίμ Ζιντάν, Ερευνητής Δημοσιογράφος.

Είναι, όμως, και μια μάχη εντυπώσεων. Ο ίδιος ο Καπούστιν δήλωνε χαρακτηριστικά ότι σκοπός των επιθέσεων είναι να αποδείξουν ότι τα ρωσικά σύνορα μπορούν να παραβιαστούν και καλούσε τους Ρώσους να αντισταθούν στο καθεστώς Πούτιν. «Αν και ορισμένες από τις επιθέσεις είχαν κάποια επιτυχία, οι ενέργειες της ομάδας αποτελούν περισσότερο δήλωση, παρά σοβαρή στρατιωτική απειλή. Η επίθεση στο Μπέλγκοροντ, για παράδειγμα, δεν αποσκοπούσε ποτέ στην κατάληψη εδάφους, αλλά στο να αποδείξει ότι ο ρωσικός στρατός είναι ευάλωτος. Τράβηξε, επίσης, την προσοχή στην πολιτοφυλακή τους, καθώς τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να παίρνουν συνεντεύξεις από τον Καπούστιν λίγο αργότερα», αναφέρει ο Ζιντάν. 

Μετά την επίθεση του Μαΐου στο Μπέλγκοροντ, ο Καπούστιν προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες επιδρομές. Πιο πρόσφατα, στα τέλη Οκτωβρίου του 2023, μαχητές της RVC συμμετείχαν στη μάχη της Αβντιίβκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Στιγμιότυπο οθόνης από το κανάλι της RVC στο Telegram. Άνδρες της ομάδας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και στρατιωτική περιβολή, κρατώντας όπλα και μια σημαία της οργάνωσης, ποζάρουν κάτω από μια πινακίδα του χωριού Μπεζλιουντόβκα, για να δείξουν ότι βρίσκονται σε ρωσικά εδάφη. Το ίδιο βράδυ ξεκίνησαν μια επιδρομή στην ίδια τους την πατρίδα-στην περιοχή Μπέλγκοροντ της δυτικής Ρωσίας.
Στιγμιότυπο οθόνης από το κανάλι της RVC στο Telegram. Άνδρες της ομάδας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και στρατιωτική περιβολή, κρατώντας όπλα και μια σημαία της οργάνωσης, ποζάρουν κάτω από μια πινακίδα του χωριού Μπεζλιουντόβκα, για να δείξουν ότι βρίσκονται σε ρωσικά εδάφη. Το ίδιο βράδυ ξεκίνησαν μια επιδρομή στην ίδια τους την πατρίδα-στην περιοχή Μπέλγκοροντ της δυτικής Ρωσίας.

Οι φερόμενες σχέσεις με την ουκρανική κυβέρνηση

Όπως παραδέχεται η ίδια η οργάνωση, η RVC δεν είναι μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Μετά την επίθεση στο Μπέλγκοροντ, τον Μάιο του 2023, οι μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού στρατού ισχυρίστηκαν ότι η RVC είναι μια ανεξάρτητη ομάδα που επιχειρεί εντός των συνόρων της Ρωσίας και έχει μία μονάδα στη Λεγεώνα των Ξένων της Ουκρανίας, κάτι που όμως η τελευταία αρνείται. Την επόμενη της επίθεσης, σε δηλώσεις του, ο Καπούστιν υποστήριξε πως η Ουκρανία παρέχει μόνο υλικοτεχνική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια στην ομάδα του. Στις ίδιες δηλώσεις, ο Καπούστιν είχε αναφέρει ότι για τον ίδιο «Ο πόλεμος τελειώνει στη Μόσχα».   
   
«Υπάρχουν δύο σενάρια» λέει στο iMEdD ο Αλεξάντερ Ρίτζμαν, επικεφαλής του γραφείου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Counter Extremism Project σχετικά με την ακροδεξιά βία και τρομοκρατία, αναφερόμενος στη σχέση της RVC με την ουκρανική κυβέρνηση. «Είτε η ουκρανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη δράση αυτών των ομάδων ως κάποιου τύπου ψυχολογικό και επικοινωνιακό πόλεμο κατά του Πούτιν και της Ρωσίας -ότι δηλαδή μια ρωσική ομάδα εισβάλει στη Ρωσία για να απελευθερώσει τους Ρώσους από τον Πούτιν – είτε ο Καπούστιν, ο οποίος ζει στην Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια, έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάποιες προσωπικές σχέσεις που του επέτρεψαν, ανεπίσημα, να έχει πρόσβαση σε όπλα και εξοπλισμό»

Στις 5 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα που έχει θεσπιστεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού, στο επίσημο κανάλι της RVC στην πλατφόρμα Telegram, ανέβηκε ένα μήνυμα ευχαριστίας «σε όσους, χωρίς τη συμβολή τους, θα ήταν αδύνατο να οργανώσουμε τις δράσεις της RVC ή οποιασδήποτε άλλης μονάδας». Ανάμεσα στους οργανισμούς και τους ιδιώτες που ευχαρίστησε η ομάδα για την οικονομική και οργανωτική συμβολή τους, εμφανίζονται μια σειρά ουκρανικών μη κερδοσκοπικών και εθελοντικών οργανώεων, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών για τη στήριξή τους σε ουκρανικές εθελοντικές μάχιμες μονάδες.

Ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι στην ίδια λίστα αναφέρεται το «Kvartal 95 Studio», μια γνωστή τηλεοπτική εταιρεία παραγωγής στην Ουκρανία, η οποία ιδρύθηκε το 2003, και στην ιδρυτική της ομάδα συμμετείχε ο σημερινός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα, όταν εξελέγη Πρόεδρος, το 2019, πρώην συνεργάτες του στο «Kvartal 95» ανέλαβαν θέσεις εντός του κυβερνητικού σχήματος, ως σύμβουλοι του ίδιου. Επιπλέον, ένας από αυτούς, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε επικεφαλής του «Kvartal 95 Studio», τέθηκε αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, ρόλο που κράτησε από το 2019 μέχρι το 2022.

Η RVC ευχαρίστησε, επίσης, το τηλεοπτικό κανάλι «Channel 5», το οποίο μέχρι το 2021 ανήκε στον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Προσπαθώντας να διαπιστώσει εάν αυτοί οι δύο φορείς όντως σχετίζονται ή συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο στις ενέργεις της RVC, το iMEdD απέστειλε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ερωτήματα, τόσο στο «Kvartal 95 Studio» όσο και στο «Chanel 5», σχετικά με τη παραπάνω δημοσίευση στην πλατφόρμα Telegram και την αναφορά τους, από την RVC, στη λίστα υποστηρικτών τους. Μέχρι την ημέρα της δημοσίευσης δεν λάβαμε κάποια απάντηση.

Ο «Λευκός Βασιλιάς»

Δεκαπέντε χρόνια πριν την επίθεση στο Μπέλγκοροντ, ο Καπούστιν ήταν κεντρική φιγούρα σε ένα διεθνές δίκτυο ακροδεξιών ομάδων που ασχολούνταν με τη διοργάνωση αγώνων μικτών πολεμικών τεχνών (MMA). Το 2008 ίδρυσε την μάρκα ρούχων White Rex, η οποία, σύμφωνα με τη MKO Anti-Defamation League, προωθεί τη λευκή υπεροχή. Σύντομα άρχισε να διοργανώνει τουρνουά σε επαρχιακές πόλεις της Ρωσίας, αλλά και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ουκρανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία.  
 
Μέσω της διοργάνωσης τουρνουά MMA και της μάρκας ρούχων του, σκοπός του Καπούστιν ήταν η οικοδόμηση ενός ολόκληρου lifestyle, ενός τρόπου ζωής, μιας διαφορετικής κουλτούρας, με βασικούς πυλώνες τον αθλητισμό, την υγιεινή ζωή και τις ακροδεξιές πολιτικές αντιλήψεις. Η προσπάθειά του αυτή φαίνεται να βρήκε μιμητές, με βασικό τον Αμερικανό Ρόμπερτ Ρούντο, ιδρυτή της ρατσιστικής, υπέρ της λευκής υπεροχής ομάδας Rise Above Movement

Επιπλέον, ο ίδιος ο Καπούστιν φαίνεται να είχε εμπλοκή στη σκηνή χούλιγκαν της Ρωσίας και της Γερμανίας. Με αφορμή την επίθεση της RVC στο Μπριάνσκ, τον Μάρτιο του 2023, ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια ακροδεξιών χούλιγκαν στο Telegram, με περισσότερους από 20.000 ακόλουθους, αναφέρθηκε στον Καπούστιν ως «Ήρωα της λευκής φυλής», ενώ στη White Rex ως «μια σκηνή μαχητικών αθλημάτων για λευκούς εθνικιστές και φασίστες σε όλη την Ευρώπη». Η συγκεκριμένη δημοσίευση συγκέντρωσε σχεδόν 50.000 προβολές.

«Θα έλεγα ότι είναι ένας από τους πιο γνώριμους και σημαντικούς βίαιους ακροδεξιούς εξτρεμιστές στην Ευρώπη» αναφέρει ο Ρίτζμαν. Το 2019, η Γερμανία επέβαλε στον Καπούστιν απαγόρευση εισόδου στη ζώνη Σένγκεν, λόγω της δράσης του «κατά του φιλελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος».  

Θα έλεγα ότι είναι ένας από τους πιο γνώριμους και σημαντικούς βίαιους ακροδεξιούς εξτρεμιστές στην Ευρώπη

Αλεξάντερ Ρίτζμαν, επικεφαλής του γραφείου του Counter Extremism Project για την ακροδεξιά βία και τρομοκρατία.

Ο Ρούντο και ο Καπούστιν παρουσίαζαν μαζί το «Active Club podcast», δίνοντας συμβουλές στους ακροατές τους για το πώς να ιδρύσουν μικρούς τοπικούς ακροδεξιούς πυρήνες και να εκπαιδεύονται στα μαχητικά αθλήματα, όντας πάντα έτοιμοι για συντονισμένη και, δυνητικά, βίαιη δράση στους δρόμους. Τα κηρύγματά τους βρήκαν ανταπόκριση και έτσι, υπό την καθοδήγηση του Ρούντο, πήρε σάρκα και οστά το διεθνές ακροδεξιό δίκτυο «Active Club».

Σύμφωνα με μία έκθεση του Αλεξάντερ Ρίτζμαν στο Counter Extremism Project, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, το «Active Club» θεωρείται σήμερα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο και πιο επικίνδυνο δίκτυο ακροδεξιών και υπέρμαχων της λευκής υπεροχής, με τουλάχιστον 46 πυρήνες σε 14 χώρες στην Ευρώπη, 12 στον Καναδά και άλλους 46 σε 34 πολιτείες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μέλη του δικτύου από τη Γαλλία και την Εσθονία, πολεμούν στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρούντο συνελήφθη στη Ρουμανία τον περασμένο Μάρτιο και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος για συνομωσία και υποκίνηση ταραχών σε πολιτικές συγκεντρώσεις το 2017 στην Καλιφόρνια. 

Ο Ρούντο(αριστερά) και o Καπούστιν(δεξιά). Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Telegram, από ένα κανάλι με τίτλο «Active Club Podcast».
Ο Ρούντο(αριστερά) και o Καπούστιν(δεξιά). Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Telegram, από ένα κανάλι με τίτλο «Active Club Podcast».

Ο Καπούστιν, όπως και ο Ρούντο, είχε επαφές και στην Ελλάδα, την οποία είχε επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν. Υπάρχουν αναφορές ότι διοργάνωσε τουρνουά μικτών πολεμικών τεχνών στη χώρα, ενώ εμφανίζεται και σε βίντεο που ανάρτησε ελληνική ακροδεξιά ομάδα το 2015 στο YouTube. Πρόκειται για βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι της Propatria, μιας οργάνωσης που αντιγράφει τη Χρυσή Αυγή, με μέλη της να έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί για βίαιες επιθέσεις σε πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ μέλη και υποστηρικτές της φέρεται να πρωταγωνίστησαν και στα βίαια επεισόδια της 1ης Νοεμβρίου 2023, στον σταθμό του ΗΣΑΠ, στο Μοναστηράκι. Η ίδια ελληνική ομάδα έχει ευχαριστήσει προσωπικά τον Καπούστιν για τη διοργάνωση των φεστιβάλ της, στα οποία πολλοί συμμετέχοντες φορούν τα ρούχα της White Rex. Την παρουσία του Καπούστιν στην Ελλάδα το 2015 επιβεβαίωσε και ο Ζιντάν, προσθέτοντας ότι η Propatria ήταν σύμμαχος του Καπούστιν και κομμάτι του διεθνούς ακροδεξιού δικτύου του.

Δυτικού τύπου οπλισμός 

Σε βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Telegram κατά τη διάρκεια της επίθεσης της RVC στο Μπέλγκοροντ, διακρίνονται οι μαχητές της να χρησιμοποιούν, εντός της ρωσικής επικράτειας, τεθωρακισμένα οχήματα που φέρεται να είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Τα οχήματα αυτά είχαν δοθεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ για να αμυνθεί στη ρωσική εισβολή και οι μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού στρατού αρνούνται ότι χορήγησαν οι ίδιες τον εξοπλισμό αυτό στους Ρώσους μαχητές, όπως και ότι είχαν οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή στην επίθεση.

Ο ίδιος ο Καπούστιν σε δηλώσεις του δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το πώς έφτασαν στα χέρια της ομάδας του αυτά τα οχήματα. Σύμφωνα με την Washington Post, στην επίθεση του Μαΐου χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρώσους εθελοντές επίσης τσεχικά και βελγικά όπλα. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου ζήτησε από τις ουκρανικές αρχές να ερευνήσουν το ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι τα όπλα που παρέχει η χώρα του προορίζονται για αμυντική χρήση προς όφελος της ουκρανικής επικράτειας. Σε δηλώσεις του, εκπρόσωπος του State Department είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν τη χρήση του στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχουν στην Ουκρανία για χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας.   
   
Ήδη πριν την ίδρυση της RVC, ο Καπούστιν, μαζί με άλλα μέλη της ομάδας, ανέβασαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται να κρατούν υπερσύγχρονα σουηδικά και βρετανικά αντιαρματικά όπλα. Συγκεκριμένα, σε φωτογραφία που ανέβηκε στο Instagram, στον προσωπικό λογαριασμό του Καπούστιν, φαίνεται ο ίδιος να ποζάρει στο Κίεβο, κρατώντας ένα αντιαρματικό όπλο τύπου NLAW, το οποίο κατασκευάζεται από τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία ανέβηκε τον Ιούνιο του 2022, πριν την επίσημη ίδρυση της RVC. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει προσωπικές σχέσεις με ανθρώπους που έχουν πρόσβαση σε αυτά τα όπλα», λέει ο Ρίτζμαν του Counter Extremism Project.

Στιγμιότυπο οθόνης από τον προσωπικό λογαριασμό του Καπούστιν στο Instagram. Φαίνεται ο ίδιος στο Κίεβο να κρατάει ένα αντιαρματικό όπλο τύπου NLAW. Η δημοσίευση έγινε στις 10 Ιουνίου του 2022, δύο μήνες πριν την επίσημη ίδρυση της RVC.
Στιγμιότυπο οθόνης από τον προσωπικό λογαριασμό του Καπούστιν στο Instagram. Φαίνεται ο ίδιος στο Κίεβο να κρατάει ένα αντιαρματικό όπλο τύπου NLAW. Η δημοσίευση έγινε στις 10 Ιουνίου του 2022, δύο μήνες πριν την επίσημη ίδρυση της RVC.

Στρατολόγηση μέσω Διαδικτύου

Στο προσωπικό του κανάλι στο Telegram, το οποίο διατηρεί περισσότερους από 27.000 ακόλουθους, ο Ντένις Καπούστιν, δημοσίευσε στις 10 Δεκεμβρίου του 2023 μια φωτογραφία στην οποία φαίνονται μια σειρά από ρωσικά διαβατήρια. Στην περιγραφή, ανακοινώνει την άφιξη νέων εθελοντών στην Ουκρανία, στο πλευρό της RVC. Όπως ισχυρίζεται, στις τάξεις της ομάδας του εντάχθηκαν, μεταξύ άλλων, βετεράνοι της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, που αποφάσισαν να αλλάξουν στρατόπεδο.

Στα τέλη Οκτωβρίου, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο ίδιο κανάλι του Telegram, στο οποίο φαίνεται ο ίδιος να μιλάει, υπό καταρρακτώδη βροχή, σε Ρώσους κρατούμενους πολέμου, στον προαύλιο χώρο ενός κτιρίου που μοιάζει με φυλακή. Τους καλεί να ενταχθούν στις τάξεις της μονάδας του. Τόσο στην ιστοσελίδα όσο και στο κανάλι του Telegram της RVC, υπάρχει διαθέσιμη υπηρεσία εθελοντικής στρατολόγησης, η οποία απευθύνεται σε «εθνικά Ρώσους ανεξαρτήτως της υπηκοότητας». Η διαδικασία γίνεται με τη συμπλήρωση μιας φόρμας που περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με την καταγωγή, τις πολιτικές απόψεις και τη φυσική κατάσταση του υποψήφιου.  

Η εικόνα με τα ρωσικά διαβατήρια, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο προσωπικό κανάλι του Καπούστιν στο Telegram και κοινοποιήθηκε από το κανάλι της RVC στην ίδια πλατφόρμα. Στην περιγραφή αναφέρεται η άφιξη νέων εθελοντών στην Ουκρανία, για να πολεμήσουν στο πλευρό της RVC, ανάμεσά τους και βετεράνοι της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ.
Η εικόνα με τα ρωσικά διαβατήρια, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο προσωπικό κανάλι του Καπούστιν στο Telegram και κοινοποιήθηκε από το κανάλι της RVC στην ίδια πλατφόρμα. Στην περιγραφή αναφέρεται η άφιξη νέων εθελοντών στην Ουκρανία, για να πολεμήσουν στο πλευρό της RVC, ανάμεσά τους και βετεράνοι της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ.

Σύμφωνα με τον Ρίτζμαν, ο Καπούστιν «έχει εξαγάγει τις ιδέες του και τις πρακτικές του σε διάφορες χώρες και βοηθάει στην οργάνωση βίαιων ακροδεξιών ακτιβιστικών δικτύων». Αυτό είναι ακόμα πιο ανησυχητικό στο πλαίσιο της δράσης του στον πόλεμο της Ουκρανίας, ως αρχηγός της RVC, με πρόσβαση σε όπλα και εκπαιδευμένους στρατιώτες. «Σε κάποια φάση, όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει και τότε όλοι αυτοί θα μείνουν χωρίς σκοπό και δουλειά», σημειώνει. Τα σενάριά του για την τύχη της οργάνωσης την επόμενη μέρα του πολέμου;

«Μπορώ να φανταστώ διάφορα σενάρια εμπλοκής τους σε δραστηριότητες, όπως εμπόριο όπλων και σχεδιασμό επιθέσεων κατά των αντιπάλων τους, είτε αυτοί είναι φιλελεύθεροι, φεμινιστές, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι ή η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα», λέει. «Αυτός είναι ο κίνδυνος όταν ένας από τους πιο σημαντικούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές αποκτά έναν λειτουργικό στρατό».