hidden

Τα ερωτήματα που πρέπει να σας απασχολούν αν καλύπτετε τις διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Εστιάστε στην οπτική γωνία και όχι στις εντάσεις και ανταποκριθείτε στις ανάγκες του κοινού, όταν καλύπτετε τις πανεπιστημιακές διαδηλώσεις για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, αναφέρει η ειδικός σε θέματα δεοντολογίας του Poynter.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από το Poynter και αναδημοσιεύεται από το iMEdD με άδεια. Οποιαδήποτε άδεια αναδημοσίευσης υπόκειται στον εκδότη του πρωτοτύπου. Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.


Καθώς οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα εξαπλώνονται στις πανεπιστημιουπόλεις, οι δημοσιογράφοι έρχονται αντιμέτωποι με περίπλοκες επιλογές ως προς την επιμέλεια των ρεπορτάζ, που συμπεριλαμβάνουν τις εικόνες που θα δείξουν, τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσουν για να περιγράψουν τους ανθρώπους και τα ζητήματα που προκύπτουν, το αν θα καλύψουν γενικά τις διαδηλώσεις και αν ναι, πόσο χρόνο θα αφιερώσουν στην κάλυψή τους.

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα πηγάζουν από τις ανάγκες του κοινού που παρακολουθεί τον εκάστοτε ειδησεογραφικό οργανισμό. Μιλώντας με πολλούς δημοσιογράφους που διερωτώνται για το ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση, συνειδητοποίησα ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο. Παρακάτω ακολουθούν μια σειρά από ερωτήματα που θέτω με σκοπό να βοηθήσω τις αίθουσες σύνταξης στην καθημερινή λήψη αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο κάλυψης των διαδηλώσεων:

  • Πώς μπορείτε να πείτε στο κοινό ποιος είναι ο δημοσιογραφικός σας σκοπός; Οι βασικοί τίτλοι που δηλώνουν τις προθέσεις του θέματος (Τρίτη ημέρα των διαδηλώσεων στην τοπική πανεπιστημιούπολη ή Σύγκρουση αστυνομικών και διαδηλωτών: Να τι συνέβη) είναι αποτελεσματικοί στο να μεταφέρουν το βασικό θέμα στο κοινό. Απαντούν στο ερώτημα: τι συμβαίνει;

  • Ποιοι όροι και φράσεις περιγράφουν καλύτερα τις διάφορες ομάδες; Χρησιμοποιήστε τα «φιλο-» και «αντι-» με προσοχή. Ή αποφύγετέ τα γενικώς. Αντ’ αυτού, περιγράψτε τι ελπίζουν να πετύχουν οι διαδηλωτές, (π.χ. «διαδηλωτές που θέλουν το κολέγιο να απεμπλακεί από τις σχέσεις του με εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ» ή «που θέλουν να πιέσουν το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός» ή «που θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει να υποστηρίζει το Ισραήλ»). Ναι, αυτό απαιτεί τη χρήση περισσότερων λέξεων από μία σύνθετη λέξη όπως «φιλοπαλαιστινιακός». Συχνά χρειάζονται περισσότερες λέξεις. Όταν αυτό που θέλουν οι διαδηλωτές δεν είναι ξεκάθαρο ή συνεκτικό, τότε πείτε στο ακροατήριό σας ότι οι διαδηλωτές έχουν ποικίλα κίνητρα και αναφέρετε διάφορα παραδείγματα από ανθρώπους που συμμετέχουν στη διαδήλωση.

  • Τι θα κάνετε για την εμπρηστική γλώσσα ή τη ρητορική μίσους;  Το πιο σημαντικό βήμα για να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα είναι να είστε αρκετά ενημερωμένοι ώστε να αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να εκληφθεί ως ρητορική μίσους. Όταν κάποιος αποκαλεί τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα γενοκτονία ή αμφισβητεί άμεσα ή έμμεσα το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε το σωστό πλαίσιο. Στέλνει σκόπιμα αυτό το μήνυμα; Μπορεί να δικαιολογήσει την επιλογή των λέξεών του; Μπορεί ο δημοσιογράφος να προσθέσει μια επιπλέον προοπτική ή πλαίσιο, ώστε το κοινό να κατανοήσει το πού εντάσσεται αυτή η ρητορική στη γενικότερη εικόνα; Όταν χρησιμοποιείτε αποσπάσματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ρητορική μίσους ως παραδείγματα του είδους της συμπεριφοράς που οι αρχές θέλουν να περιορίσουν, είναι σημαντικό να επισημάνετε γιατί ο λόγος αυτός θεωρείται προσβλητικός.

  • Τι χρειάζεται εξήγηση; Τα θέματα που απαντούν σε απλές ερωτήσεις είναι χρήσιμα για το κοινό των ειδήσεων. Γιατί διαμαρτύρονται; Γιατί η αστυνομία συλλαμβάνει διαδηλωτές; Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και στη ρητορική μίσους; Γιατί οι πρόεδροι των κολεγίων θέλουν να σταματήσουν οι διαδηλώσεις; Πώς θα επηρεάσουν οι διαδηλώσεις τον πόλεμο στη Γάζα; Το να χτίσετε θέματα που απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού σας μπορεί να είναι πιο κατατοπιστικό από το να καλύπτετε τις διαδηλώσεις κάθε μέρα.

  • Το κοινό σας ενημερώνεται σχετικά με τον πόλεμο; Κριτικοί έχουν πρόσφατα επισημάνει ότι η κάλυψη των διαδηλώσεων μπορεί να παραγκωνίζει την κάλυψη του ίδιου του πολέμου. Αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές, διότι ο πόλεμος καλύπτεται από ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο πόρων. Και, όταν παρουσιάζουν ιστορίες για τις διαδηλώσεις, οι συντάκτες και οι σχεδιαστές μπορούν να δημιουργήσουν υπερσυνδέσμους και άλλες λογικές διαδρομές προς θέματα σχετικά με τον ίδιο τον πόλεμο. Οι επικεφαλής των αιθουσών σύνταξης θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ειδοποιήσεις. Αυτοί οι πόροι, όταν χρησιμοποιούνται με υπερβολικό τρόπο, μπορεί να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι κυκλοφορούν περισσότερα θέματα για τις διαδηλώσεις παρά για τον πραγματικό πόλεμο.

Οι βαθιά παθιασμένες πεποιθήσεις και εμπειρίες γύρω από τον πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς στη Γάζα καθιστούν κάθε θέμα σχετικά με τη σύγκρουση ή τα συναφή ζητήματα δυνητικά επικίνδυνο. Η κάλυψη των ιστοριών με μελετημένη πρόθεση και η παρουσίασή τους με προσοχή θα βοηθήσει τα ακροατήρια των ειδήσεων με διαφορετικές απόψεις.