Εργαλεια & Πρακτικες

Η διαδικασία του design thinking στη δημοσιογραφία

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί χρειάζεται να καινοτομούν. Χρειαζόμαστε την καινοτομία, προκειμένου να βρούμε τα δημοσιογραφικά εγχειρήματα, τα επιχειρηματικά μοντέλα, που μπορούν να επιτρέψουν τη βιωσιμότητα. Εάν η δημοσιογραφία δεν είναι βιώσιμη, τότε η δημοκρατία μας δεν είναι βιώσιμη. Είναι πραγματικά τόσο απλό», περιγράφει ο Corey Ford, Διευθυντής του Sulzberger Executive Leadership Program στο Columbia Journalism School.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξηγεί σε ποια ανάγκη απαντά το «design thinking», όταν εφαρμόζεται στη δημοσιογραφία. Ο ίδιος μιλά για αυτή τη –δημιουργική αλλά δομημένη– διαδικασία παραγωγής, που περιλαμβάνει ιδέες οι οποίες εστιάζουν στον άνθρωπο, σχεδιάζονται και δοκιμάζονται στην πράξη, για να ολοκληρωθούν στη βέλτιστη μορφή τους.

O Corey Ford ήταν εκ των εισηγητών στην ενότητα «Business of Journalism» του προγράμματος Newsroom Essentials, που σχεδιάστηκε από το Columbia Journalism School και υλοποιήθηκε στο iMEdD ως ο πρώτος θεματικός κύκλος του Ideas Zone το φθινόπωρο του 2019.

H παραγωγή του συγκεκριμένου βίντεο έγινε στο περιθώριο του συγκεκριμένου workshop, το οποίο έλαβε χώρα τον Νοέμβριο 2019.

Λογότυπο Άδειας Χρήσης Creative Commons Non Commercial International