Στο τρίτο Φόρουμ Δημοκρατίας του Ιδρύματος Ομπάμα στο Σικάγο, η συνιδρύτρια του iMEdD, Άννα Κύνθια Μπουσδούκου, συντόνισε μια συζήτηση ανάμεσα σε προσωπικότητες από διαφορετικά μέρη του κόσμου που μοιράστηκαν ιστορίες σύνθεσης αντιθέσεων και δημιουργίας εμπιστοσύνης.
«Ο πλουραλισμός», το θέμα του Φόρουμ Δημοκρατίας του Ιδρύματος Ομπάμα 2024, είναι «μια γιορτή των διαφορών και πυλώνας της δημοκρατίας», είπε η Άννα Κύνθια Μπουσδούκου, συνιδρύτρια του iMEdD, ανοίγοντας το πάνελ «Ο πλουραλισμός εν δράσει στον κόσμο» και κάλεσε το κοινό να αντλήσει «συλλογική έμπνευση» από τις ιστορίες μελών του Δικτύου Ηγεσίας Ομπάμα από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους.
Τέταρτη εξουσία, η εφτάψυχη
Οι 12 εκπαιδευόμενοι στον Βόλο ενσάρκωσαν την απόλυτη προϋπόθεση για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει η σημερινή ποιοτική δημοσιογραφία: τη συνεργασία.
«Χρειαζόμαστε ηγέτες με ηθική και ενσυναίσθηση», τόνισε η Μπουσδούκου, εξηγώντας ότι οι αποφάσεις των ηγετών θα πρέπει να «βασίζονται στις προτεραιότητές μας ως πολίτες, αλλά πρώτα και κύρια ως ανθρώπινα όντα».
Προερχόμενη από μία από τις πιο μαστιζόμενες από συγκρούσεις περιοχές του πλανήτη, η ακτιβίστρια Wafa Eben Beri, πρώην επικεφαλής κυβερνητικής πολιτικής στην Αρχή Οικονομικής Ανάπτυξης για Μειονότητες στο Ισραήλ, μίλησε για το πώς η ίδια βοηθά την προσέγγιση εβραϊκών και αραβικών κοινοτήτων δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο για διάλογο.
«Πρέπει να αγκαλιάσουμε τις διαφορές», είπε η Eben Beri, εξιστορώντας το δικό της βίωμα από την εποχή που ήταν η μοναδική αραβικής καταγωγής φοιτήτρια στο πανεπιστημιακό έτος της.
«Για ένα ολόκληρο εξάμηνο, οι Εβραίοι [συμφοιτητές μου] κι εγώ ήμασταν σαν δύο παράλληλες γραμμές. Ένιωθα αόρατη».
Τελικά, η Eben Beri, πάντα υπόδειγμα φοιτήτριας, τους προσέγγισε ζητώντας βοήθεια στην εβραϊκή γλώσσα.
«Αυτό που μας ενώνει είναι, στην πραγματικότητα, αυτό που εκτιμούμε στις διαφορές των άλλων. Και αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να εντάξουμε στη δουλειά μας», σημείωσε.
Η Dominicca Troi Washington, που εργάζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων νέων γυναικών από τα νότια προάστια του Σικάγο, μοιράστηκε την ιστορία της ίδρυσης του The SHE Society Incorporated, ενός οργανισμού που προσφέρει απογευματινά προγράμματα σε μαύρες και λατινοαμερικάνες μαθήτριες, τα οποία συνδυάζουν κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση με ακαδημαϊκή στήριξη.
Στα 14 της, η Washington ενεπλάκη σε έναν «εξαιρετικά τραυματικό καβγά», που οδήγησε αρκετές συμμαθήτριές της σε σύλληψη ενώ κάποιες άλλες τις άφησε αιμόφυρτες ή με μώλωπες.
«Πόσο μεγάλη διαφορά θα έκανε αν κάποιος καθόταν μαζί μας για να συζητήσουμε πώς να συνυπάρχουμε και να επιλύουμε προβλήματα παρά τις διαφορές μας;» αναρωτήθηκε.
Μετά από μια μακρά καριέρα στη διδασκαλία, σήμερα βοηθά κορίτσια και μαθητές που αυτοπροσδιορίζονται ως κορίτσια να διαχειρίζονται συγκρούσεις χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον τους.
«Αν δεν προσεγγίσουμε τη διδασκαλία με πλουραλιστική οπτική, τότε (τα παιδιά αυτά) δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτούς τους μηχανισμούς καθώς μεγαλώνουν», τόνισε.
Φέρνοντας στο προσκήνιο το αφρικανικό ιδανικό του Ubuntu – «Είμαι γιατί είσαι, είσαι γιατί είμαι» – ο Mpindi Abaas, CEO του Media Challenge Initiative, μίλησε για το πώς ενδυναμώνει νεαρούς δημοσιογράφους στην Ουγκάντα να αμφισβητούν αρνητικά αφηγήματα και να καταπολεμούν την παραπληροφόρηση.
«Το να καλούμε νέους δημοσιογράφους να ασκήσουν δημοσιογραφία», είπε ο Abaas, «είναι η κανονικοποίηση της έννοιας του πλουραλισμού ως δεξιότητας ζωής και ως τρόπου ζωής. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν αποκλεισμένοι, καταφεύγουν στα άκρα».
Το μίσος είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και, κάποιες φορές, ακόμα και μια «σκοτεινή ευχαρίστηση», εξήγησε ο Αυστραλός επιχειρηματίας William Smith-Stubbs.
«Μας λένε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις, αλλά οι συγκρούσεις συχνά οδηγούν στην καινοτομία», ανέφερε.
Η προσέγγισή του Stubbs στον πλουραλισμό στο Museum of Sticks and Stones, τη μη κερδοσκοπική οργάνωση στην οποία είναι συνιδρυτής, ενσωματώνει τέχνη, ιστορία, εκπαίδευση και παιχνίδι.
«Ζήστε σαν παιδιά», προέτρεψε. «Φωνάξτε λιγότερο και ρωτήστε περισσότερα».
«Όλοι σας περιγράψατε τη σημασία της εμπιστοσύνης», κατέληξε η συνιδρύτρια του iMEdD Άννα Κύνθια Μπουσδούκου, συνδέοντας το νήμα μεταξύ των εμπειριών των ομιλητών για τη γεφύρωση των διαφορών.
Όπως εξήγησε, η σύνδεση μεταξύ των διαφορετικών ανθρώπων και η δράση με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων – σε αντίθεση με την απλή περιγραφή τους και την αντίδραση σε αυτά – βρίσκονται στον πυρήνα της έννοιας του πλουραλισμού.
«Ας δουλέψουμε μαζί», παρότρυνε το κοινό, «ώστε να ξεκινήσουμε να ανταλλάσσουμε ιδέες».