Εργαλεια & Πρακτικες

Πώς να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα

Δες το άρθρο

H εφαρμογή του iMEdD Lab «Οι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα από το 2018 έως σήμερα» δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο 2021 και έκτοτε ενημερώνεται με τα νεότερα δεδομένα μία φορά τον μήνα. Σκοπός είναι η ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για την εξέλιξη των πλειστηριασμών στη χώρα μας, όπου οι πλειστηριασμοί γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τον Φεβρουάριο 2018 και εφεξής, αλλά και η διευκόλυνση του έργου της δημοσιογραφικής και ευρύτερα ερευνητικής κοινότητας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία, την επεξεργασία τους, τις αναλύσεις και τις οπτικοποιήσεις, μπορείτε να διαβάσετε στη δημοσιευμένη μεθοδολογία εργασίας για τη δημιουργία της εφαρμογής.

Τα φίλτρα

Στην εφαρμογή, διατίθενται τέσσερα φίλτρα: 

  • Κατάσταση: στις περισσότερες αναλύσεις που παρουσιάζονται, μπορείτε να φιλτράρετε τα αποτελέσματα με βάση την κατάσταση των προγραμματισμένων πλειστηριασμών –επιλέγοντας «Ολοκληρωμένοι», για να δείτε μόνο τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη διεξαχθεί ή «Όλοι», ώστε η εφαρμογή να σας επιστρέψει αποτελέσματα βάσει του συνόλου των προγραμματισμένων πλειστηριασμών, περιλαμβανομένων όσων είναι σε αναστολή, όσων έχουν ματαιωθεί και όσων επίκειται να γίνουν. 
  • Έτος: σε όποιες αναλύσεις διατίθεται το συγκεκριμένο φίλτρο, μπορείτε να επιλέξετε συγκεκριμένη χρονιά ενδιαφέροντος ή «Όλοι», εάν επιθυμείτε το διάγραμμα να αποτυπώνει το σύνολο των μελετώμενων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου 2018 και εφεξής. 
  • Επισπεύδοντες: στις περισσότερες αναλύσεις στην εφαρμογή, μπορείτε να επιλέξετε να περιορίσετε τα αποτελέσματα στους πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν επισπευθεί «Με εμπλοκή τραπεζών», δηλαδή έχουν κινηθεί είτε από τις ίδιες τις τράπεζες είτε από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια (όπως εξωχώριες εταιρείες ειδικού σκοπού στις οποίες έχουν μεταβιβαστεί απαιτήσεις από τραπεζικά δάνεια και πιστώσεις). Επίσης, μπορείτε να περιορίσετε τα αποτελέσματα στους πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί από άλλους επισπεύδοντες πλην των παραπάνω (επιλογή «Άλλοι») ή να επιλέξετε «Όλοι», εάν θέλετε να δείτε όλα τα αποτελέσματα –ανεξάρτητα από τους επισπεύδοντες των πλειστηριασμών. 
  • Είδος περιουσίας: σε όποιες αναλύσεις διατίθεται το συγκεκριμένο φίλτρο, μπορείτε να επιλέξετε «Όλοι», εάν επιθυμείτε τη συμπερίληψη όλων των αποτελεσμάτων, ή συγκεκριμένο τύπο περιουσίας στον οποίο θέλετε να εστιάσει η ανάλυση. Στη δεύτερη περίπτωση, οι επιλογές είναι: Αγροτεμάχιο, Αποθήκη, Βιομηχανικός/βιοτεχνικός χώρος, Γραφείο, Θέση στάθμευσης, Κατάστημα, Κατοικία, Οικόπεδο, Οικόπεδο με κτίσμα, Ξενοδοχειακή μονάδα, Πλοία, Άλλη κινητή περιουσία, Άλλος επαγγελματικός χώρος. Οι επιλογές «Πλοία» και «Άλλη κινητή περιουσία» κατ’ εξαίρεση δεν διατίθενται στο συγκεκριμένο φίλτρο, στον χάρτη υπό τον τίτλο «Γεωγραφική κατανομή πλειστηριασμών ακινήτων». Στο διάγραμμα «Εξέλιξη των πλειστηριασμών στον χρόνο», στο συγκεκριμένο φίλτρο, επίσης, διατίθεται η επιλογή «Άγνωστο», σε περίπτωση που κανείς επιθυμεί να δει πώς κατανέμονται στον χρόνο οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για τους οποίους δεν είναι γνωστό το είδος περιουσίας που αυτοί αφορούν. 

Δυνατότητες ενσωμάτωσης και εξαγωγής αποτελεσμάτων

Μπορείτε να ενσωματώσετε κάθε γράφημα ή χάρτη ξεχωριστά στη δική σας ιστοσελίδα, με βάση τα φίλτρα που εσείς θα επιλέξετε. Για να ενσωματώσετε οποιαδήποτε οπτικοποίηση στη σελίδα σας, κάνετε «κλικ» στο εικονίδιο </>. Τότε, στην οθόνη σας θα εμφανιστεί ένα παράθυρο όμοιο με το παραπάνω, στο οποίο ορίζετε τι επιθυμείτε να δείχνει η προς ενσωμάτωση οπτικοποίηση. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να ενσωματώσετε στη σελίδα σας τον χάρτη «Γεωγραφική κατανομή πλειστηριασμών ακινήτων», εστιάζοντας στους «Ολοκληρωμένους» πλειστηριασμούς και στις «Κατοικίες», χρειάζεται να κάνετε τις αντίστοιχες επιλογές στα μενού «Κατάσταση» και «Είδος περιουσίας».

Τότε, στο γκρι πλαίσιο από κάτω θα παραχθεί αυτόματα το iframe και ο κώδικας σε html που θα αντιγράψετε και θα επικολλήσετε στο δικό σας διαχειριστικό σύστημα. Μπορείτε να προσαρμόσετε την παράμετρο height ή/και width, ώστε η εκάστοτε οπτικοποίηση να ταιριάξει καλύτερα στις διαστάσεις της σελίδας σας μόλις ενσωματωθεί εκεί. 

Χάρτης ενσωματωμένος από την εφαρμογή του iMEdD Lab «Oι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα από το 2018 ως σήμερα»

Σε κάθε γράφημα ή χάρτη, επίσης, διατίθεται η δυνατότητα εξαγωγής των αποτελεσμάτων που βλέπετε να αναπαρίστανται. Εάν επιλέξετε «Εξαγωγή βάσει φίλτρων» από την εργαλειοθήκη στην επάνω δεξιά πλευρά οποιασδήποτε οπτικοποίησης, τότε τα αποτελέσματα που έχουν διαμορφωθεί με βάση τα φίλτρα που έχετε τυχόν εφαρμόσει θα εξαχθούν στον υπολογιστή σας, σε αρχείο .csv, το οποίο μπορείτε να εισάγετε σε οποιοδήποτε λογισμικό υπολογιστικών φύλλων για την ανάγνωση ή/και την περαιτέρω επεξεργασία των αποτελεσμάτων. 

Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την ενσωμάτωση των οπτικοποιήσεων και χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το iMEdD Lab στο [email protected] ή χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας με το iMEdD. 

Για την ανάλυση που διενεργείται μέσω της εφαρμογής, το iMEdD Lab βασίστηκε σε στοιχεία τα οποία είναι διαθέσιμα δημοσίως. Στην εφαρμογή του iMEdD Lab δεν δημοσιεύονται δημογραφικά ή προσωπικά δεδομένα. Το υλικό που δημοσιεύεται στην εφαρμογή υπόκειται σε άδεια χρήσης Creative Commons για Μη Εμπορική Χρήση (CC BY-NC 4.0). Κάθε φορά που λαμβάνει χώρα χρήση περιεχομένου της εφαρμογής, ο επισκέπτης/χρήστης οφείλει να κάνει σαφή ρητή αναφορά στον δημιουργό (iMEdD Lab και iMEdD), τον σύνδεσμο της άδειας χρήσης, και αναφορά περί του εάν έχουν γίνει αλλαγές. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι το iMEdD και το iMEdD Lab ως δημιουργοί της εφαρμογής αποδέχονται το έργο σας ή τη χρήση που λαμβάνει χώρα από τον επισκέπτη/χρήστη. Αναλυτικά, οι Όροι Χρήσης της εφαρμογής διατίθενται εδώ.