Εργαλεια & Πρακτικες

Πώς να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για την COVID 19

Δες το άρθρο Κατεβάστε τα δεδομένα

Η εφαρμογή που παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και τον κόσμο, βγήκε στον αέρα στις 16 Μαρτίου 2020 και έκτοτε παραμένει ενημερωμένη με τα νεότερα δεδομένα για τα κρούσματα και τους θανάτους από την COVID 19. Στις 2 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε η ανανεωμένη εφαρμογή που δίνει στους χρήστες περαιτέρω δυνατότητες ανάλυσης και ενσωμάτωσης στις σελίδες τους.

screenshot of covid application

Η εφαρμογή έχει τέσσερα σημαντικά πεδία: Το πλαϊνό μενού, τον χάρτη και τις αναλύσεις για την Ελλάδα και τον κόσμο με τα αντίστοιχα γραφήματα.

Α. Το πλαϊνό μενού στο οποίο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εάν θέλει να δει τον χάρτη της Ελλάδας ή του Κόσμου. Το φίλτρο “χρονική περίοδος” προσδιορίζει το χρονικό διάστημα που θα οπτικοποιηθεί στον χάρτη καθώς και τις τιμές που φαίνονται στο μενού (κρούσματα, θάνατοι, ενεργά κρούσματα κοκ). Οι τιμές που περιέχει είναι:

  • Τελευταία ημέρα (ο χάρτης δείχνει τα κρούσματα ή τους θανάτους (στον κόσμο) βάσει της τελευταίας επίσημης ενημέρωσης.
  • Τελευταίες 14 ημέρες
  • Τελευταίοι τρεις μήνες
  • Από την αρχή της πανδημίας

Στην κορυφή του χάρτη μπορούμε να επιλέξουμε εάν θέλουμε να οπτικοποιήσουμε τα κρούσματα ή τους θανάτους. Κάτω δεξιά εξηγείται ποια τιμή αντιστοιχεί σε ποιο χρώμα. Με mouse over εμφανίζονται πληροφορίες για κάθε περιφερειακή ενότητα ή χώρα.

Δυνατότητες ενσωμάτωσης

Μία σημαντική αλλαγή της ανανεωμένης εφαρμογής είναι η δυνατότητα να ενσωματώσετε στις σελίδες σας κάθε view του χάρτη (και των γραφημάτων) χωριστά.

screenshot of embed button

Για να ενσωματώσετε τον χάρτη στη σελίδα σας πατήστε το κουμπί “</>“. Τότε θα εμφανιστεί το παραπάνω παράθυρο, στο οποίο ορίζετε τι θέλετε να δείχνει ο χάρτης. Για παράδειγμα εάν θέλετε να ενσωματώσετε στη σελίδα σας έναν χάρτη που δείχνει τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την τελευταία ημέρα από τον ΕΟΔΥ, θα πρέπει να επιλέξετε τα αντίστοιχα φίλτρα.

Στο γκρι πλαίσιο από κάτω θα παραχθεί αυτόματα το iframe που θα χρησιμοποιήσετε για να ενσωματώσετε τον χάρτη. Μπορείτε να προσαρμόσετε το “height” ώστε να ταιριάξει στις διαστάσεις της σελίδας σας. Ο χάρτης θα εμφανίζεται κάπως έτσι:

Στα πεδία αναλύσεις για την Ελλάδα και τον κόσμο, θα δείτε τα γραφήματα και τις αναλύσεις για την πορεία της πανδημίας. Μπορείτε να κάνετε embed κάθε γράφημα χωριστά στη σελίδα σας με τον ίδιο τρόπο, όπως κάνετε τον χάρτη. Η διαφορά στα γραφήματα είναι ότι γίνονται embed και τα φίλτρα κάθε γραφήματος.

Για να κατανοήσετε πώς φτιάξαμε την εφαρμογή και για να δείτε ή να κατεβάσετε τα δεδομένα για την COVID 19 στην Ελλάδα, επισκεφθείτε τις αντίστοιχες σελίδες.