Μια ειδική έκδοση του iMEdD για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα
Μια συνεργασία ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του προεκλογικού λόγου καθώς αυτός εκφωνείται από τους πολιτικούς αρχηγούς: ποια θέματα φέρνουν στον δημόσιο λόγο, τι συναίσθημα μεταφέρουν και κατά πόσο πόλωση και λαϊκισμός είναι μέρος της ρητορικής τους.
Ο πολιτικός λόγος των αρχηγών πριν από την 21η Μαΐου
Τα κύρια συμπεράσματα για τις ομιλίες που ακούσαμε κατά την προεκλογική περίοδο
Ανάλυση συναισθήματος ανά αρχηγό κόμματος και ομιλία
Κυριάκος Μητσοτάκης
Δημήτρης Κουτσούμπας
Αλέξης Τσίπρας
Γιάνης Βαρουφάκης
Νίκος Ανδρουλάκης
Σημείωση: Η ανάλυση αφορά το συναίσθημα που ανιχνεύεται στους ίδιους τους πολιτικούς λόγους και δεν σχετίζεται καθόλου με συναισθήματα του ακροατηρίου.
* Οι ομιλίες του Κυριάκου Βελόπουλου αποτελούν τοποθετήσεις σε συνεντεύξεις Τύπου που ο ίδιος έχει παραχωρήσει. Οι εν λόγω ομιλίες δεν μπορούν να εκληφθούν ως άμεσα συγκρίσιμες με τις υπόλοιπες των λοιπών πολιτικών αρχηγών οι οποίες έχουν δοθεί σε δημόσιο χώρο, παρουσία κοινού.
Ανάλυση συναισθήματος ανά πολιτικό αρχηγό καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου
Ανάλυση συναισθήματος κατά τη διάρκεια κάθε ομιλίας μεταξύ δύο πολιτικών αρχηγών
Ανάλυση συναισθήματος ανά θεματική ενότητα στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Σημείωση: Τα κενά σημαίνουν ότι το εκάστοτε θέμα δεν εντοπίστηκε να έχει αναφερθεί στην αντίστοιχη ομιλία του εκάστοτε πολιτικού αρχηγού και, επομένως, δεν υπάρχει ανάλυση συναισθήματος προς οπτικοποίηση.
Πώς αναλύουμε τις προεκλογικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Η μεθοδολογία εργασίας, από τη συλλογή ως την ανάλυση των δεδομένων, στο πλαίσιο του έργου για την ανάλυση του προεκλογικού πολιτικού λόγου.
Ο πολιτικός λόγος τις πρώτες δέκα ημέρες της προεκλογικής περιόδου

Σε ποια θέματα εστίασαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου, ποιο είναι το συναισθηματικό κλίμα που επικρατεί και κατά πόσο ανιχνεύεται πόλωση και λαϊκισμός στον λόγο τους.
Τι ποσοστό κάθε ομιλίας αφιερώνεται στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων κάθε κόμματος και τι έκταση λαμβάνει η κριτική προς τους αντιπάλους
Τα θέματα που θίγουν οι πολιτικοί αρχηγοί
Εντοπίζουμε και κατηγοριοποιούμε τα θέματα στα οποία αναφέρονται οι πολιτικοί αρχηγοί, με σκοπό να αξιολογήσουμε τις προτεραιότητές τους, τις προγραμματικές τους θέσεις και συνολικά το μήνυμα της προεκλογικής τους εκστρατείας.
Ανιχνεύοντας την πόλωση στον προεκλογικό πολιτικό λόγο στην Ελλάδα
Διαχωρίζοντας τον ανταγωνισμό, τη διαίρεση και την πόλωση στον πολιτικό λόγο
Πώς εξετάζουμε τον λαϊκισμό στον προεκλογικό πολιτικό λόγο στην Ελλάδα
Λαϊκισμός δεν είναι τα ψέματα, οι υποσχέσεις ή η υποκρισία των πολιτικών.
Η ανάλυση της πολιτικής προσφοράς και της πολιτικής ζήτησης
H χρησιμότητα της ανάλυσης του πολιτικού λόγου
Πόλωση και λαϊκισμός κατά την προεκλογική εκστρατεία
Στο παρακάτω γραμμικό διάγραμμα βημάτων απεικονίζεται η εξέλιξη της πόλωσης ή του λαϊκισμού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ανά πολιτικό αρχηγό. Στον κάθετο άξονα, βλέπετε σε τι ποσοστό κάθε προεκλογικής ομιλίας εντοπίζονται στοιχεία μέτριας ή υψηλής πόλωσης ή λαϊκισμού στον εκάστοτε λόγο κάθε πολιτικού αρχηγού. Στον οριζόντιο άξονα, παρουσιάζονται οι αντίστοιχες ομιλίες, από την επίσημη κήρυξη των εκλογών στην Ελλάδα έως τον τελευταίο διαθέσιμο προεκλογικό λόγο κάθε αρχηγού κόμματος.
Πόλωση και λαϊκισμός ανά ομιλία
Στο γράφημα απεικονίζεται η εξέλιξη του επιπέδου πόλωσης ή λαϊκισμού κατά τη διάρκεια κάθε ομιλίας, με τον αριθμό των παραγράφων να εμφανίζεται στον οριζόντιο άξονα. Κάθε παράγραφος, ανάλογα με την τιμή των δεικτών πόλωσης και λαϊκισμού που έχει λάβει, τοποθετείται σε μια κατηγορία:
- απουσία ή χαμηλού επιπέδου (πόλωση ή λαϊκισμός αντίστοιχα), εάν έχει τιμή από 0 έως 0,5
- μεσαίου επιπέδου, εάν έχει τιμή από 0,51 έως 0,8
- υψηλού επιπέδου, εάν έχει τιμή από 0,81 έως 1
Πώς να διαβάσετε το παρακάτω ακτινωτό δενδρόγραμμα
Το ακτινωτό δενδρόγραμμα αναπαριστά οπτικά τις οντότητες (ονόματα, οργανισμοί, γεωγραφικές περιοχές κλπ) που εξάγονται από τις ομιλίες των υπό μελέτη έξι πολιτικών αρχηγών (Αναγνώριση Ονομασμένων Οντοτήτων, NER). Στο κέντρο κάθε ομιλίας, βρίσκεται ένας κόμβος ο οποίος διακλαδίζεται σε επιμέρους, που αντιστοιχούν στις διαφορετικές ομάδες οντοτήτων, οι οποίες κατονομάζονται στις προεκλογικές ομιλίες.
Για να «διαβάσετε» αυτήν την οπτικοποίηση, ξεκινήστε από τον κεντρικό κόμβο μιας ομιλίας και ακολουθήστε τις διακλαδώσεις, για να εξερευνήσετε τις αναφερόμενες οντότητες και τις συνδέσεις τους. Οι αριθμοί εντός των παρενθέσεων δηλώνουν τη συχνότητα αναφοράς κάθε οντότητας στην εκάστοτε ομιλία: αντίστοιχα, όσο μεγαλύτερος είναι ο κόμβος της οντότητας τόσο περισσότερες φορές έχει αναφερθεί ο εκάστοτε όρος.
Ποιος αναφέρεται σε ποιον
Μετράμε τις αναφορές κάθε αρχηγού στους αντιπάλους του
ΘΑ-meter
Πόσα «θα» έχει πει κάθε πολιτικός αρχηγός σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία;
Μετράμε τα «θα» που ακούγονται από κάθε πολιτικό αρχηγό ανά 10.000 λέξεις που εκφωνεί
Οι προεκλογικές περιοδείες των πολιτικών αρχηγών
Η ομάδα εργασίας
Ιδέα & Συντονισμός Έργου: Θανάσης Τρομπούκης, Κέλλυ Κική (iMEdD)
Δημοσιογραφική Έρευνα/Ανάλυση: Νότα Βαφέα, Κατερίνα Βουτσινά, Στεφανία Ιμπρισίμοβα, Αθηνά Θανάση, Κέλλυ Κική, Χρυσούλα Μαρίνου, Γιώργος Σχοινάς, Θανάσης Τρομπούκης (iMEdD)
Υποστήριξη ΙΤ: Χρήστος Νομικός, Νίκος Σαράντος (iMEdD)
Επιστημονικός Σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Θεωρίας: Αντώνης Γαλανόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης, ΑΠΘ
Ανάπτυξη λογισμικού/ Ανάλυση δεδομένων: Παύλος Σερμπέζης, Στέλιος Καραμανίδης, Δημήτριος-Παντελεήμων Γιακάτος, Ηλίας Δημητριάδης (Datalab, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ)
Διευθύντρια Datalab (Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ): Καθηγήτρια Αθηνά Βακάλη
Μετάφραση: Ανατολή Σταυρουλοπούλου, Τίνα Κατούφα